Kadıköy Tiyatro'nun temeli oyuncularla atıldı

Kadıköy Tiyatro binasının temeli, tiyatro sanatçıları ve Kadıköylülerle birlikte atıldı. Açılışta konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Sanatın gelişmediği herhangi bir ülkenin gelişme şansı yok” dedi

08 Ekim 2018 - 17:01

Fotoğraflar: Gürbüz Engin- Erhan Demirtaş- Sinem Tezer

Röportaj: Fırat Fıstık

Kadıköy Belediyesi  kültür sanat projelerine bir yenisini daha ekleyerek İstanbul’a ve Kadıköy’e yeni bir tiyatro binası kazandırıyor. İstanbul’un önemli gösteri sanatları merkezlerinden biri haline gelecek ‘Kadıköy Tiyatro’  binasının temeli Kadıköylülerin ve tiyatro sanatçıların katılımıyla atıldı.

Acıbadem’de bulunan Kadıköy Tiyatro binasının temel atma törenine Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP İstanbul Milletvekilleri Ali Şeker, İbrahim Kaboğlu, Sera Kadıgil, Emine Gülizar Emecan, Gökan Zeybek, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü,  CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin ve Rutkay Aziz, Gülriz Sururi, Cem Davran, Betül Arım, Mert Fırat, Orhan Aydın, Tarık Şerbetçioğlu, Emre Kınay, Onur Ünsal, İsmail Düvenci, Timur Acar,Taner Rumeli, Zihni Göktay gibi çok sayıda tiyatro oyuncusu katıldı.

Etkinlik Varillaz grubunun perküsyon gösterisiyle başladı. Ardından Kadıköy Tiyatro’yu tanıtan ve Kadıköy Belediyesi’nin 4.5 yılda hayata geçirdiği projelerin anlatıldığı videolar gösterildi.

“MUHTEŞEM SİMGE BİR  YAPI OLACAK”

Açılış konuşmasını yapan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, 4 buçuk yılda büyük projelere imza attıklarını ifade ederek şöyle konuştu: “Bu süre zarfında fuarlar ve festivaller düzenledik. Tiyatro bizim için çok önemli. Bu nedenle herkesle düşüncelerimizi paylaştık ve Kadıköy Tiyatrolar Platformu ile işbirliği yaptık. Bütün bu projeleri yaparken vatandaşlarımızın görüşünü almamız gerekiyor. Bu çalışmaların temelinde insan yatıyor. ‘Bizi engelliyorlar’ demedik, bizi kimse engelleyemedi. ‘Bütçemiz yetmiyor’ demedik. Tiyatro binası projesine iki yıl önce başladık.

Tiyatro en önemli sanatlardan biri. Ama çok zor projelendirilen bir yapı. Sadece tiyatrosu olan ve insanların sanat konuşabilecekleri ve tartışabilecekleri bir mekan benim bildiğim kadarıyla İstanbul’da yok. Muhteşem bir simge yapı olacak. Tiyatro sanatçılarımız ve Kadıköylülerle 1 yıl sonra burayı hizmete açmayı planlıyoruz. Sanatın gelişmediği herhangi bir ülkenin gelişme şansı yok. Sanatın sporun ve yaşamın yeniden tasarlanabileceğini düşünüyoruz. Kaliteli bir yaşam sunmak için çaba sarf ediyoruz.”

“SANATIN İYİLEŞTİRİCİ ETKİSİ VAR”

Nuhoğlu’ndan sonra söz alan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da sanatın toplumlar ve insanlar üzerinde iyileştirici bir etkisinin olduğunu söyleyerek konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:  “21. Yüzyılda bir kutuplaşmanın ve tek adamlığın kabul edilmesi için kültürsüzlüğümüzün kışını oluşturmaları gerekiyordu.  Ama bunun için kral çıplak diyenlerin sesini kısmaları gerekiyordu. Sanatçıların sesini kesmek için çeşitli yollara girdiler, sanatçılara salon vermediler. İstanbul’da sanatçılar sokakta dahi sanatını icra edemedi. Şimdi sağımda gördüğüm alana bakıyorum ve Kadıköy Belediye Başkanımızı ‘başarısız’ buluyorum. Bu araziye sınırsız emsal verilmiş iki tane rezidans yapabilirdi. Böyle bir alana belediye başkanımız tiyatro alanı açıyor. ‘Rant odaklı değil halk odaklı yönetim anlayışına sahibim’ diyor. Ben huzurunuzda kendisini kutluyorum ve teşekkür ediyorum. Çünkü bu kadim İstanbul kenti hepimiz için çok kıymetli. İstanbul nefes alırsa Türkiye nefes alacak.”

KILIÇDAROĞLU MESAJ GÖNDERDİ

Kaftancıoğlu’nun konuşmasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun mesajı okundu. Kılıçdaroğlu gönderdiği mesajda şunları iletti: “Davetiniz için teşekkür ederim ve bu güzel projenin hayata geçirilmesine katkıda bulunanları içtenlikle kutlarım. Size, çalışma arkadaşlarınıza ve sizi yalnız bırakmayan konuklarınıza  sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum.”

Açılış töreninde tiyatro sanatçıları Rutkay Aziz ve Orhan Aydın da söz alarak katılımcılara hitap etti.  

“BU AN BENİM İÇİN ÇOK KIYMETLİ”

“Kültüre ve sanata düşman olan iktidarın eteğinde böyle bir tiyatro salonunun açılacak olması nedeniyle herkese teşekkür ediyorum” diyen Rutkay Aziz,  “İnsanoğlunun hayatında önemli anlar vardır . Bu an da benim için o kadar kıymetli. Tiyatro demokratik kültürün oluşmasını sağlar ama bunun oluşabilmesi için belediyelere önemli görevler düşüyor. Mart ayı bizim için önemli bir ay. Sakın ha sandıklara küsmeyelim. Çünkü güneşli günler göreceğiz.” dedi.

“BURADAN KARDEŞLİK AŞK, ÖZGÜRLÜK SAÇACAĞIZ”

Orhan Aydın da “Görenlerin utanması gereken bir tören gerçekleştireceğiz burada. 21 milyonluk bir kentin merkezindeki Atatürk Kültür Merkezi’ni inadına kapalı tutan ve yıkan gerici anlayış utanmalıdır. Çünkü biliyoruz ki bu  bina yapıldığında buradan kardeşlik aşk, özgürlük saçacağız. Gericiliğin korktuğu şey de budur” diye konuştu.

Konuşmaların ardından tüm sanatçılar sahneye çıkarak Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ile beraber temel atma töreni gerçekleştirdi. Proje alanından yüzlerce renkli balon gökyüzüne bırakıldı.

“BUNDAN DAHA GÜZEL BİR HABER OLAMAZ”

Törene katılan tiyatrocular Gazete Kadıköy’e konuştu: Sanatçılar, temeli atılan binadan dolayı çok mutlu olduklarını belirtirken diğer belediyelere de örnek olması gerektiğini söylediler.

Zihni Göktay: Bundan daha güzel bir haber ve daha önemli bir olay olamaz. 2018 yılının flaş olayıdır. 56 yıllık bir tiyatro sanatçısı olarak Kadıköy Belediyesi ve Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’na sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Allah sağlık verirse, burada oynamak nasip olur. Çok az tiyatro salonumuz var. Burada bir tiyatro merkezi yapılmasından gurur duyuyorum. Aynı zamanda genç sanatçılara da bir ekmek kapısı olacaktır.

Timur Acar: Gerçekten çok güzel. Umarım gelecek nesiller burada, güzel oyunlar izler ve genç tiyatrocular güzel oyunlar oynarlar. Kadıköylü olmaktan mutluyuz ve burası Kadıköy için çok güzel olacak. Bu güzelliğe nazar değmesin diyorum.

Cem Davran:Yeni bir tiyatronun açılması tabii ki bizi mutlu ediyor. Şu anda Türkiye’de tiyatroya en çok Kadıköy Belediyesi destek veriyor. İnşallah bu destek daha da artar.

Mert Fırat: Bu mekanın açılması çok iyi bir yerel yönetim örneği aslında. Çünkü Kadıköy’de bir şekilde sanat faaliyeti yürüten birçok tiyatro grubuyla Kadıköy Tiyatrolar Platformu kurulmuştu. Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve bütün ekibi, tiyatroları ziyaret ettiler, DasDas’a, Moda Sahnesi’ne baktılar, teleskopik tribünleri incelediler. Birçok tiyatro ve tiyatrocunun katılımıyla oyun üreten metin üreten, ışık tasarımı yapan, sahnede çalışan işçisine kadar herkesin bir arada fikirlerini birleştirdiği bir proje oldu. Mükemmel bir yerel yönetim örneğidir. Normalde Türkiye’de çok az rastladığımız, katılımcı siyasetin çok zor yürütüldüğü, ihtiyaç temelli projelerin az rastlandığı bir ülke ve düzende tam tersi iyi bir örnek. Hem kent konseyinden hem sanatçılardan, hem halktan fikirler alarak onların ihtiyacına yönelik böyle bir yapıyı yaratmak çok önemli. Umarım  başka belediyelere de model olur. Sadece tiyatro binasının değil her binanın, çok önceden projelerini çizip, çerçevelerini belirleyip ihtiyaç sahipleriyle birlikte belirlenmesi gerekiyor. Belediyeciliğin esası biraz da bu. Aykurt Bey bunu ekibiyle birlikte sağlıyor. Kadıköy’de 25’i binalı olmak üzere 60’tan fazla tiyatro var. Dolayısıyla Kadıköy, tiyatronun merkezi diyebiliriz. Umarım diğer ilçelere ve illere de yayılır. 

“BU KADAR HEYECANLANACAĞIMI SANMIYORDUM”

Gülriz Sururi: Olağanüstü heyecanlandım, bu kadar heyecanlanacağımı sanmıyordum. Nerdeyse 100 yıl önce, Cumhuriyetin ilk döneminde Kadıköy’de Süreyya Operası yapılmıştı ve ondan 100 yıl sonra ikinci defa Kadıköy’de böyle bir şey gerçekleştiriliyor. Çağdaş Türkiye’nin izleyicileri için hazırlanmış bir mekan. Zannediyorum ki; bu binayı görmek için, bir oyunu seyretmenin keyfini yaşamak için sadece Kadıköy’den değil İstanbul’dan ve çok değişik yerlerden de gelenler olacaktır. Başkan Aykurt Nuhoğlu’nu yürekten kutluyorum. Bunca yıl sonra böyle bir bina inşa edildi. Bu da başkanımızın eseri oldu.

Betül Arım: Ben bugün mutluluktan uçuyorum. Yani gerçekten inanılmaz heyecanlıyım, biraz önce sevinçten ağladım. Hele bu dönemde, bizi kurtaracak olan tek şey sanat. Çünkü sanatla ilgilenen hiçbir insan birini öldüremez, kimseye kötülük yapamaz, sevgisiz olamaz. Mutlaka bu kurumların çoğaltılması gerekiyor. Ne diyor Atamız; ‘Sanatsız kalan bir toplumun can damarlarından biri kopmuş demektir.’ Sanat bizim için hava gibi, ekmek gibi, su gibi olmalı. Bedenimizi, ruhumuzu besleyen en önemli şeydir. Onun için can damarlarımızı hep sanatla besleyelim ki, bu ülke bambaşka bir hale dönüşsün.

KADIKÖY TİYATRO’DA NELER OLACAK?

Çağdaş tiyatronun sahneleme biçimlerinden esinlenerek tasarlanan Kadıköy Tiyatro, bilindik sahne tasarımlarının ötesinde seyir imkânları sunarak, Kadıköy’ü tiyatronun çekim merkezi yapacak. Seyir yeri ve sahne arasındaki ayrımların bir yana bırakıldığı ‘meydan sahne’ biçimiyle, 360 derecelik bir izleme alanı yaratacak.

Oyuncuların, izleyicilerin arasında performans sergileyecekleri bu sahne, 400 seyirciyi ağırlayabilecek. Salon, oyunun niteliğine göre klasik sahne, orta sahne, meydan sahne, arena sahne, forum düzenlerinde de kullanılabilecek.

24 SAAT PROVA İMKÂNI

Kadıköy Tiyatro, tiyatronun en önemli sorunlarından biri olan prova olanağına da çare buluyor. Gerektiğinde farklı düzenlemelerle çalışma mekânlarına dönüştürülebilen prova salonlarında tiyatrocular 7/24 prova yapabilecek.


ARŞİV