Kadıköy Belediyesi ne yapıyor?

Örnek ve öncü projelerini bir bir uygulamaya koyan Kadıköy Belediyesi, tüm olanaklarını daha özgür, daha çağdaş, doğasıyla, insanıyla barışık bir Kadıköy için seferber ediyor. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ile belediyenin hizmetlerini, yönetim anlayışını ve yeni projelerini konuştuk

18 Şubat 2016 - 14:54

Yaklaşık iki yıldır görevdesiniz. Ve bu iki yıl boyunca katılımcılık sözünü çok sık kullandınız. Kamu kurumlarında katılımcılık biraz havada bir söz gibi duruyor. Kadıköy Belediyesi’nde katılımcılık nasıl hayata geçiyor?
Bütün yerel yönetimler katılımcılıktan bahseder. Ve bunu hayata geçirdiğini savunur. Ama gerçekte ne yazık ki öyle yaşanmaz.  Bir konu veya bir proje hakkında toplantı/ araştırma yapılsın ama sonuç bizim istediğimiz gibi ya da bizim istediğimize yakın çıksın istiyoruz. Bu katılımcılık değil, kendi fikrine destekçi aramak demektir.  Biz iki yıldır bunun dışına çıkmaya ve farklı bir kültür yaratmaya katılımcı yönetim anlayışını gerçek anlamda hayata geçirmeye çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki bu yöntemle hem Kadıköy’ün geleceğini şekillendireceğiz hem de kendimizi geliştirip güçlendireceğiz.
Stratejik planı başta gençler olmak üzere Kadıköylülerle birlikte hazırladık. Kadıköy’ün beş yılında ne istediklerini ne beklediklerini onlara sorduk. Oldukça verimli toplantılar oldu. Ve bu toplantı sonuçlarından 52 tane proje çıktı. Şimdi hayata geçirdiğimiz projeler Kadıköylülerin istediği, önerdiği hatta bir kısmına dahil olduğu projeler. Yani ortada iyi bir şey varsa bu sadece benim yada belediye çalışanlarının değil Kadıköylülerin başarısı. İlhamı da, aklı da Kadıköylülerden aldık.
Ben yaptım oldu anlayışı ile bir kent yönetilemez. Yönetilmemelidir. Bir kentte yaşayan her insanın o kente dair söyleyecek sözü mutlaka vardır ve yerel yöneticiler bu sese kulak vermelidir. Bu o kentin daha hızlı gelişmesine önemli katkılar yapacaktır. İnsanların yaşadıkları kentlerin sorunlarına ortak olup çözümler üretmesi o kenti zenginleştirir.
Her hafta bir mahallede olduğunuzu duyuyoruz. Mahalle gezilerinde neler yapıyorsunuz?
Evet her hafta mutlaka bir mahalleyi gezmeye çalışıyorum. Benim dışımda belediye başkan yardımcılarımız da mahalle gezileri ve ziyaretler yapıyorlar. Mahalle ziyaretleri ile doğrudan Kadıköylülerin istek, beklenti ve önerilerini dinliyoruz. Sorunları yerinde tespit ediyor, çözümlemek için adımlar atıyoruz. Bunun dışında muhtarlarımızla her ay düzenli toplantılar yapıyoruz.  Muhtarlar sayesinde mahallerin nabzını tutuyoruz. İlçemizdeki okullarla, hastanelerle, ibadethanelerle de sürekli iletişim halindeyiz.
Atacağımız her adımda önce Kadıköylülerin görüşlerini alıyoruz. Bu yöntem aynı zamanda sorunların çözümünü de kolaylaştırıyor.
Katılımcılık nasıl olumlu sonuçlar veriyor bunun en güzel örneklerinden birini biz Kadıköy’de yaşadık. Tiyatrocularla, sporcularla, heykeltıraşlarla, ressamlarla ayrı ayrı toplantılar yaptık. Sorunlarını, projelerini ve belediyeden beklentilerini dinledik.

“İNSANLARIN BİRBİRİNİ DİNLEMEYE İHTİYACI VAR”
Kadıköy’de barlar sokağı olarak tabir edilen Kadife Sokak, İhsan Ünlüer ile Hacı Şükrü Sokaklarda alkol alarak sosyalleşen gençler ile sokak sakinleri arasında  gürültü ve çevre kirliliği sebebiyle oluşan gerilim Kadıköy’ün en önemli sorunlarından biriydi. Sorunun giderilmesi için mahalle halkı, orada sosyalleşen gençler  ve esnafla çeşitli toplantılar yaptık. Mahalle halkının ve esnafın taleplerini topladık. Sokakta içki içen gençlerle mahalle halkını bir araya getirip birbirlerini anlamaları ve empati yapmalarını sağlamaya çalıştık. Ve sorun çözüldü. Yaklaşık bir senedir bu sokaklardan şikâyet gelmiyor. Burada mesele insanları bir araya getirmek ve neler yaşadıklarını hissetmelerini anlaşılmasını sağlamak. Bu sorun başka yöntemlerle de çözülmeye çalışılabilirdi örneğin orada 24 saat güvenlik ekipleri olurdu, zabıta olurdu. Ama bunun yerine biz herkesin bir birbirini anladığı anlayacağı ve dinleyeceği bir çözüm ürettik.
İnsanların birbirini dinlemeye ihtiyacı var. Çünkü ülkede bir kutuplaşma yaratılmaya çalışılıyor. Bu doğru değil. Bu ülkenin insanlarının birbirini dinlediklerinde paylaşamayacakları bir şey yok.  Barış ve huzur içinde yaşamak hepimizin hakkı. Barış insanların bu dünyadaki cenneti. Bir de Kadıköy’de insanların birbiriyle iletişim halinde olduğu, saygı gösterdiği birbirini dinlediği barış ve huzur ortamı sağlamaya çalışıyoruz.
Tüm olanaklarımızı daha özgür, daha çağdaş, doğasıyla, insanıyla barışık bir Kadıköy için seferber ettik. Bizim iddiamız Kadıköy’ün yerel yönetim biçimiyle hayata geçirdiği projelerle tüm ülkeye örnek olması.

“YEREL YÖNETİM ANLAYIŞI DEĞİŞTİ”
Artık yerel yönetim anlayışı değişti. İnsanlar yaşadıkları şehre dair söz sahibi olmak istiyor. Öte yandan şehirler, çalışma hayatı insanları yalnızlaştırdı. Artık eski aile bağları ve kalabalık aileler kalmadı. Bu yüzden yerel yönetimler insanların ailesi de olmalı. İnsanlar kendini yalnız hissettiğinde bir sorun yaşadığında desteğe ihtiyacı olduğunda belediyenin yanında olacağını bilmeli.
Yani biz beş yüz bin nüfuslu bir aileyiz. Ve yediden yetmişe bu aile fertlerinin ne gibi sorunları varsa, neye ihtiyaçları varsa ona uygun politika ve projeler üretiyoruz.
Belediyeler bireylerin ailesi olmalı diyorsunuz? Peki, Kadıköy Belediyesi aile bireyleri için ne yaptı? Neler yapıyor? 
Kadıköy Belediyesi sadece yeni yaptığı çalışmalarla değil geçmişten bugüne yaptığı çalışmalarla örnek durumda zaten. Diğer yerel yönetimlerin yeni yeni hayata geçirdiği birçok proje burada yıllar önce hayata geçmiş ve oturmuş durumda. Biz bu proje ve hizmetlere hem yenilerini katıyor hem de kaliteyi yükseltiyoruz. Hem şehre küçük dokunuşlar yapıyoruz hem de büyük projeler. Örneğin bir yandan kapalı yüzme havuzu gibi büyük projelere başlıyoruz bir yandan da hem de kentin sokakların daha ferah olmasını sağlamak değer katmak için ufak dokunuşlar yapıyoruz. Örneğin geçtiğimiz günlerde Kadıköylü şair Cemal Süreya’nın yaşadığı sokakta kaldırımlara şairden şiirler yazdık. Sokağa yeniden peyzaj düzenlemesi yaptık. Çok da güzel tepkiler aldık. Yani bir kentin büyük projeler dışında küçük dokunuşlara da ihtiyacı var. O küçük dokunuşlar da insanları mutlu ediyor. Kısaca bizim işimiz insanların yaşadığı yeri güzelleştirmek orada bulunmaktan, yaşamaktan çalışmaktan mutla olmalarını sağlamak. Başarımızı asıl buna göre ölçüyoruz.
 
SAYILARLA KADIKÖY BELEDİYESİ HİZMETLERİ
3 çocuk yuvasında yılda 300 çocuğa hizmet veriyor
Kadıköylü çocukların sanat eğitimine destek vermek için açılan Çocuk Sanat Merkezi'nden yılda ortalama üç bin çocuk yararlanıyor.
Çocukların eğitimine destek biçin kurulan Etüt Merkezlerinden yılda ortalama 3500 çocuk faydalanıyor.
Çocuk sağlığı ve hastalıkları Polikliniğimiz’de, yılda ortalama dokuz bin çocuğa hizmet veriyor, tüm sağlık kontrolleri ve takipleri ücretsiz yapılıyor.
Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi‘nde ilçedeki okullarda eğitim gören 20 binin üzerindeki öğrenciye ağız-diş sağlığı tarama ve tedavileri ücretsiz yapılıyor.
Çocuk ağız ve diş sağlığı merkezi‘nde bulunan engelli ameliyathanesi ile tüm Türkiye’den gelen engelli çocuklara hizmet veriyoruz. 
Yılda ortalama 150 engelli ücretsiz ameliyat ediliyor. Üniversite öğrencilerine hizmet veren öğrenci yurdundan yılda 300 kadın öğrenci faydalanıyor.
5 sağlık polikliniğini var. Yılda 50 bin kişiye ayakta teşhis ve tedavi hizmetinin yanında, koruyucu hekimliğe yönelik sağlık hizmetleri veriliyor.
Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezinde,  Kadıköylü kadınların, meme ve jinekolojik kanserler konusunda taramaları ücretsiz yapılıyor.
Mamografi merkezinden bir yılda ortalama on bin, kadın faydalanıyor.
65 yaş üstündeki Kadıköylülere sosyalleşme ortamları oluşturmak ve üretkenliklerinin devamını sağlamak için hizmet veren  “Sosyal Yaşam Evi”nden yılda ortalama 1000 kişi faydalanıyor.   
Görme engelliler için oluşturulan sesli kütüphanede 736 sesli 639 taranmış kitap var
İlk engelli taksi uygulamasını başlatan Kadıköy Belediyesinin  engelli taksi hizmetinden bir yılda 6 bin engelli faydalanıyor. 
Belediyeye ait kültür merkezi var. İstanbul’daki tek opera sahnesi olan Süreyya Operası Kadıköy Belediyesi tarafından restore edildi. Kültür merkezlerinden yılda ortalama bir milyon kişi faydalanıyor.
2015 yılında 11 parkı Kadıköylülerin kullanımına açtık.
Geçici Hayvan Bakım Merkezi’nde  sokak hayvanlarının muayene, tanı, tedavi, operasyon, aşılama, kısırlaştırma, işaretleme, mikroçip uygulama, kayıt ve sahiplendirme gibi hekimlik faaliyetleri yürütülüyor.
Bir yıl içinde ortalama beş bin hayvan Geçici Hayvan Bakım Merkezimizde aşılanıyor, sekiz bin civarında hayvan tedavi ediliyor.
Gönüllülerle ortak yapılan çalışmalar sayesinde 700 civarında hayvan sahiplendiriyor.
Yılda ortalama 50 bin metrekare asfalt yeniliyor.
Kadıköy’deki okulların bakım ve onarımı ibadethanelerin temizlik ve bakım işleri belediye tarafından yapılıyor.
Bir yıl içinde yaklaşık 80 okulun bakımı ve onarımını yaptık.  60 caminin temizliği yapıldı.
Kadıköy Belediyesi Eğitim ve Sosyal Destek Merkezi yani ESDEM’de özellikle kadınların kişisel ve mesleki gelişimine yönelik yapılan kurs ve atölyelerden yılda 1000 kişi faydalanıyor. 

KADIKÖY BELEDİYESİ NELER YAPIYOR?
·       Anadolu’nun farklı yerlerinden çocuklar Kadıköy’e misafir oldu.  Somalı Çocuklar  “Soma'da Çocuk Olmak Projesi’yle fotoğraf sergilerini açtı.
·       Yarıyıl tatili için çocuklara 123 ayrı etkinlik hazırladı. 5 ayrı kültür merkezinde gerçekleşen yarıyıl şenliğinde çocuklar tiyatro oyunları, ücretsiz bale, piyano, müzik, dans,  kukla ve oyun atölyelerinde tatilin tadını çıkardı.
·       Bisikletli Ulaşım Platformu’yla Bisikletli Ulaşım Çalıştayı yaptı. Alınan kararlar sonucu İnönü Caddesi’ne yapılan bisiklet yolu bitti. Yeni bisiklet yollarının yapımı için çalışmalar devam ediyor.
·       19 Mayıs Mahallesi'nde bulunan tarihi bir köşk kent düşünce merkezi olan Akademi Kadıköy’e dönüştürüldü. Tarihi köşkün bahçesinde bulunan kafeterya yaz kış mahallelilere hizmet veriyor.
·       Hasanpaşa Mahallesi’nde bulunan tarihi binayı gençlerin sanat eğitimlerine destek vermek için satın aldı. Binlerce gencin ücretsiz faydalanacağı Gençlik Sanat Merkezi’ni mayıs ayında açmayı planlıyor.
·       Feneryolu'nda bulunan tarihi binanın Haldun Taner Öykü Evi olarak düzenlenmesi için başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlanmak üzere.
·       Türkiye’de bir ilk olan Engelli Taksilerin sayısını arttırdı, hasta nakil araçları ise binlerce Kadıköylüye hizmet veriyor.
·       Hasanpaşa'daki tarihi köşkün Karikatür Evi olarak yenilenme çalışmasına başlandı ve Karikatürcüler Derneği ile protokol yapıldı.  Karikatür Evi yakın zamanda hizmet vermeye başlayacak.
·       Muralist Duvar Boyama Festivali’nin dördüncüsü yapıldı. Duvar ressamları Kadıköy Belediyesi’nin 3 cephesine dev resimler yaptı.
·       Yaz okuluna bin beş yüz çocuk katıldı. Çocuklar yaz tatilinde basketbol, yüzme, yaratıcı drama gibi 10 farklı branşta hem öğrendi hem de eğlendi.
·       22. İstanbul Caz Festivali, Kadıköy Belediyesi katkılarıyla Anadolu Yakasına taşındı.  22. İstanbul Caz Festivali,  Fenerbahçe Parkı’ndaki “Parklarda Caz” ve Kadıköy’deki “Gece Gezmesi” etkinlikleri yapıldı.
·       Yaz aylarında Kadıköy’de sanat sokağa parklara taşıyor. Yaz boyu parklarda konserler, film, tiyatro gösterimleri, usta sanatçı ve yazarlarla söyleşiler yapılıyor. 
·       Türkiye’nin ilk ekolojik kreşi Kadıköy’de. Yapımı bitmek üzere olan Bahriye Üçok Ekolojik Kreşi yeni eğitim döneminde çocuklara hizmet verecek.
·       1 Eylül Dünya Barış günü dolayısıyla billboardlarını usta şairlerin dilinden barış şiirlerine ayırdı. "Dünyayı Barışla Renklendir" etkinliğinde belediyenin bahçesinde bir araya gelen çocuklar barışa dair hayallerinin resmini yaptı.
·       Suadiye'deki tarihi dükkanlar restorasyonla Nostaljik Çarşı’ya dönüştürüldü.
·       Cumhuriyetin kuruluşunun 92. Yılı Kadıköy’de coşkuyla kutlandı. Kadıköy Bağdat Caddesi’nde yapılan yürüyüşe binlerce İstanbullu katılırken Haydarpaşa Garı’nda muhteşem bir Cumhuriyet Gecesi gerçekleştirildi.
·       İlk kez bir yerel yönetim kadın ve toplumsal cinsiyet politikalarını oluşturmak için kadınlarla buluştu. Kasım ayında gerçekleştirilen Kadın Çalıştayı’nda kadınlar yaşadıkları sorunları ve yerel yönetimden beklentilerini anlattı.
·       Kadıköylülerin Haydarpaşa Garı mücadelesi sonuç verdi. TCDD’nin, Tarihi Gar Binası’nı aslına uygun olarak restorasyon başvurusuna Kadıköy Belediyesi onay verdi.
·       19.000 m2 alana yayılan toplam 11 yeni park Kadıköylülerin hizmetine açıldı. Çocukların afet anında nasıl davranmaları gerektiğini eğlenerek öğrenmeleri için Afet Parkı projesine başlandı.
·       Geri Dönüşümde öncü rol üstlenen Kadıköy Belediyesi, Erenköy Mahallesi’ni pilot semt olarak seçti. Türkiye’ye örnek olarak bir kampanya ile rekor bir geri dönüşüm oranı hedefleniyor.
·       Şiirler sokaklarda. Kadıköy’le özdeşlemiş sanatçı, yazar, şair ve sporcuların yaşadıkları sokaklara tasarımlar yapılıyor. İlk çalışma Cemal Süreya Sokak’ta yapıldı.


ARŞİV