Kadıköy'ün yaşayan kütüphanesi TESAK 10 yaşında!

Kadıköy'ün tarihi sembollerinden biri olan Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi (TESAK), 10. yılını kutluyor. Tarih, edebiyat, sanat, felsefe ve sosyal bilimler alanlarında geniş bir koleksiyona sahip kütüphane, 65 binden fazla kitap ve 35 binden fazla süreli yayınla zengin bir kaynak sunuyor

21 Mart 2024 - 09:53

Kadıköy Belediyesi, Kadıköy'ün mimarlık ve kültür mirasının değerli bir örneği olan Tarihi Şehremaneti binası, restore ederek "Kadıköy Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi" (TESAK) olarak 2014 yılında yeniden hizmete açmıştı. TESAK, nitelikli ve geniş koleksiyonuyla tarih, edebiyat, sanat, felsefe ve sosyal bilimler alanlarında şimdiye kadar binlerce kişiye hizmet verdi. Yazar söyleşileri, panel, konferans, sergi ve atölye çalışmaları gibi birçok etkinliğe ev sahipliği yapan TESAK, sadece bir kütüphane değil, aynı zamanda bir kültür merkezi olarak da kabul ediliyor.

BİNLERCE ESERİ BARINDIRIYOR

Farklı disiplinlerden birçok eserin bulunduğu TESAK’ın “İmza Koleksiyonu” ise kütüphanenin öne çıkan özelliklerinden biri. Sabahattin Ali'den Yaşar Kemal'e, pek çok ünlü yazarın imzalı eserlerinin yer aldığı bu koleksiyonda ayrıca, felsefe, tarih, sosyoloji, psikoloji gibi alanlarda da kaynak eserler bulunuyor.  7 bin 500’ü aşkın imzalı eserin bulunduğu koleksiyonda; Sabahattin Ali, Ahmet Hamdi Tanpınar, Abdülhak Şinasi Hisar, Leyla Erbil, Sevgi Soysal, Füruzan, Tomris Uyar, Ahmed Arif, Ferit Edgü, Yusuf Atılgan, Ülkü Tamer, Gülten Akın, Edip Cansever, İlhan Berk, Attilâ İlhan, Selim İleri, İsmet Özel, Cengiz Aytmatov ve  Yaşar Kemal gibi pek çok yazar yer alıyor.

BAĞIŞÇILARIN KATKISI BÜYÜK

TESAK bağış yoluyla kurulan, tarih, edebiyat, sanat, sosyal bilimler ve felsefe alanlarında nitelikli bir dermeye sahip. Kitapların yanı sıra süreli yayın ve efemera arşivini de bünyesinde bulunduruyor.  TESAK dermesi yaklaşık 65 bin kitap, 35 bin adet süreli yayından oluşuyor. Kütüphanenin 400’ü aşkın bağışçısı mevcut. Önde gelen kütüphane bağışçıları arasında, Dr. Nilüfer Gürsoy, Cahit Kayra, Hamit Batu, Prof. Dr. Sencer Divitçioğlu, Prof. Dr. Mete Tuncay, Prof. Dr. Yıldız Demiriz, Prof. Dr. Cahit Tanyol, Dr. Müfid Ekdal, Orhan Koloğlu, Memet Fuat Arşivi (oğlu Kenan Bengü tarafından bağışlandı), Ahmet Oktay, Ferit Edgü, Demir Özlü, Leyla Erbil, Özdemir İnce, Hayati Asilyazıcı, Buket Uzuner, Eray Canberk, Turgut Çeviker, Melih Cevdet Anday (eşi Suna Anday tarafından bağışlandı), Fakir Baykurt (kızı Işık Baykurt tarafından bağışlandı) ve Ahmet Kutsi Tecer (kızı Leyla Tecer tarafından bağışlandı) geliyor. Kütüphaneye yüksek miktarda bağışta bulunan kurumlar da var. Bunlar;Yapı Kredi Yayınları, İş Bankası Kültür Yayınları, Genelkurmay Başkanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Kültür Bakanlığı, TTK, TDK, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Ankara Üniversitesi DTCF.

NASIL KULLANABİLİRSİNİZ?

TESAK’taki basılı kaynaklar kullanıcıya açık raf hizmet verilerek” Dewey Onlu Sınıflama Sistemi”ne göre tasnifleniyor. Bu sistemde disiplinler, ana ve alt konular olmak üzere bölümlere ayrılıyor. Kütüphanede kitap ya da diğer eserleri ödünç almak mümkün değil ancak tarihi binayı randevu sistemi ile kullanmak mümkün. 100 kişi kapasiteli TESAK, pazar ve resmî tatil günleri hariç 09.00-21.00 saatleri arasında okuyuculara hizmet veriyor. Engelli asansörünün bulunduğu kütüphane aynı zamanda söyleşi, anma, ödül töreni, konferans, seminer ve sergiler gibi disiplinler arası kültürel etkinliklere de ev sahipliği yaptı ve yapmaya devam ediyor.  Bugüne dek kültür ve sanat hayatına katkıda bulunan sayısız isim TESAK etkinliklerine konuşmacı olarak katıldı.

ŞEHREMANETİ’DEN KÜTÜPHANEYE

Kadıköy Şehremaneti, yani Kadıköy'deki İstanbul Belediye Şubesi’nin örgütlenme tarihi 1869 yılındaki "Belediye Nizamnamesi"ne kadar uzanıyor. Bu nizamnameye göre İstanbul Belediyesi 14 belediye dairesine bölünerek, Kadıköy’de 13. Belediye Dairesi olarak anılmaya başlanmış. Bu düzenlemelerin gereği olarak Belediye Başkanı Doktor Cemil Topuzlu döneminde Kumluk mevkiinde Kadıköy Şehremaneti/Belediye Şubesi binası inşa edilmiş. Geleneksel Türk mimarisinin yapısal unsurlarından esinlenerek tasarlanan binanın mimarı İstanbul'da birçok eser ortaya koyan Giulio Mongeri'nin yardımcılarından İstanbullu Ermeni mimar Yervant Terziyan. Birçok tarihi vakaya tanıklık eden bu bina, Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi’nin önemli eserleri arasında yer alıyor. Bir süre Kadıköy Kaymakamlığı, daha sonra da Belediye Başkanlığı olarak kullanıldıktan sonra 1995 yılında Kültür Varlıkları ve Anıtlar Kurulu'nun onayladığı restorasyon projesine uygun bir şekilde tadilattan geçen tarihi bina, Kadıköy Belediyesi’nin Söğütlüçeşme’deki ana binaya taşınmasının ardından, kısa bir dönem belediye meclis toplantılarına da ev sahipliği yapmış. 100 yılı aşkın bir tarihe sahip bina sonunda “Kadıköy Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi” (TESAK) olarak Mart 2014’te yeniden halka açıldı. 

İletişim ve Sosyal Medya

Tel: 0216 337 86 54

Adres: Caferağa Mah. Rıhtım Cad. Eski Başkanlık Binası (Beşiktaş İskelesi karşısı) No: 2/3 Kadıköy-İSTANBUL

Web sitesi: https://tesak.kadikoy.bel.tr/tr

Instagram: @tesak.kadikoy

YouTube: @tarihedebiyatsanatkutuphanesi

 

 

 


ARŞİV