Kadıköylülerin temel hizmetlere erişimi ne durumda?

Kadıköy Belediyesi’nin “Kadıköy 2030 – Mevcut Durum Raporu”nda ilçenin sağlık, eğitim ve kültür sanat merkezlerinin işlevine ve sayılarına dair bilgiler paylaşılırken, hangi ilçelerde bu hizmetlerin eksik olduğu da paylaşıldı

23 Mart 2023 - 14:36

Kadıköy’de kaç hastane ve poliklinik var? Eğitim kurumlarına erişilebiliyor mu? Kişi başına düşen yeşil alan miktarı ne kadar? Kültür sanat merkezleri hangi bölgelerde yoğunlaşıyor? Kadıköy Belediyesi’nin Kadıköy 2030 – Mevcut Durum Raporu”nda bu soruların cevapları sayısal verilerle cevaplandı. Kadıköylüler sağlık, eğitim ile kültür sanat kurumlarına ve yeşil alanlara ne kadar erişiyor? Bu kurumlar ve alanlar yeterli mi? Raporda dikkat çeken ayrıntıları derledik.

HASTANE VE POLİKLİNİKLER

Kadıköy’de toplam 15 devlet hastanesi 28 özel hastane ve 62 özel poliklinik bulunuyor. Ulaşıma bağlı olarak bin 500 metrelik erişilebilirlikleri incelendiğinde Kadıköy’ün büyük çoğunluğunun kamusal sağlık kuruluşlarına erişebildiği görülüyor. Kadıköy’de 37 adet Aile Sağlığı Merkezi bulunuyor. Ulaşıma bağlı olarak 500 metrelik erişilebilirlikleri incelendiğinde Kadıköy’ün büyük bir kısmının aile sağlığı merkezlerine erişiminin olduğunu fakat bu sayıların yine de yeterli kalmadığı, özellikle Caddebostan ve Bostancı mahallelerinde büyük bir erişilebilirlik sorunu olduğu görülüyor.

EĞİTİM TESİSLERİ

İlçede, 112 okul öncesi eğitim, 47 ilköğretim, 46 ortaöğretim ve 64 lise olmak üzere toplamda 269 eğitim tesisi hizmet veriyor. İlçedeki derslik sayısının 72’si (yüzde 3) okul öncesi, 659’u (yüzde 34) ilköğretim, 511’i (yüzde 26) ortaöğretim, 652’si (yüzde 34) lise tesislerine ait. Kadıköy’de 12 adet kamu, 105 adet özel anaokulu yer alıyor. Anaokullarının ulaşım metotlarına bağlı 500 metrekarelik erişilebilirlikleri incelendiğinde her ne kadar özel anaokulu sayısı fazla olsa da devlet okullarının azlığından kaynaklanan bir erişilebilirlik sorunu olduğu dikkat çekiyor. Fikirtepe, Eğitim, Erenköy, Caddebostan ve Bostancı mahallelerini kapsayan alanda hiçbir devlet anaokulu bulunmuyor. Kadıköy’de 30 adet devlet, 17 adet özel ilköğretim tesisi bulunuyor. Fikirtepe, Hasanpaşa ve Dumlupınar mahallelerinin kuzey kısımları; Caddebostan Mahallesi'nin ise güney kısımlarında devlet okuluna ihtiyaç olduğu görülüyor.

NEREDE İHTİYAÇ VAR?

Kadıköy’de 27 adet devlet ve 19 adet özel ortaokul tesisi hizmet veriyor. Ortaokulların ulaşım metotlarına bağlı 750 metrekarelik erişilebilirlikleri incelendiğinde devlet okullarının Kadıköy’ün büyük çoğunluğu için yeterince erişilebilir olduğu fakat bunun yanında Zühtüpaşa ve Eğitim mahallelerinin iç kısımlarının; Caddebostan ve Suadiye mahallelerinin güney kesimlerinin devlet okuluna yeterince erişilebilirliğinin olmadığı görülüyor.

Kadıköy’de 27 adet devlet lisesi, 37 adet özel lise bulunuyor. Liselerin ulaşım metotlarına bağlı 1000 metrekarelik erişilebilirlikleri incelendiğinde ise kamusal lise tesisleri Kadıköy’ün büyük çoğunluğu için erişilebilir mesafede bulunuyor. Fenerbahçe Mahallesi'nin güneyinde, Caddebostan’dan 19 Mayıs Mahallesi'ne doğru oluşan bir koridorda devlet lisesine erişilebilirlik sorunu olduğu görülüyor. Kadıköy’deki 27 devlet lisesinin 13’ü Anadolu Lisesi, 7’si Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 4’ü İmam Hatip Anadolu Lisesi, 2’si Güzel Sanatlar Lisesi ve 1’i Fen Lisesi’dir. Üniversiteye hazırlıkta sağladığı avantaj nedeniyle yaygınlıkla tercih edilen Anadolu Lisesi türünün özellikle Acıbadem ve Hasanpaşa mahallelerinde erişilebilir olmadığı anlaşılıyor.

KAMUSAL YEŞİL ALANLAR

Kadıköy’de 95’i Kadıköy Belediyesi, 7’si İBB yetkisinde toplam 102 park/yeşil alan bulunuyor. Göztepe Özgürlük Parkı, Göztepe 60. Yıl Parkı, Yoğurtçu Parkı, Kalamış Parkı, Fenerbahçe Parkı, Caddebostan Sahili boyunca devam eden yeşil alan, Moda Sahili, Kurbağalıdere Parkı, Profesör Dr. Kriton Curi Parkı başta olmak üzere toplamda 1 milyon 106 bin 675 metrekarelik aktif yeşil alan yer alıyor.  Kadıköy’deki pasif yeşil alan miktarı ise 853 bin 764 metrekare. Kişi başına 2.28 metrekare aktif yeşil alanın düştüğü Kadıköy’de, aktif yeşil alanların yüzde 58’i İBB’nin, yüzde 42’si ise Kadıköy Belediyesi’nin sorumluluk alanında yer alıyor. Tüm parklar mekânsal dağılımına göre değerlendirildiğinde Fikirtepe, Dumlupınar, Eğitim, Hasanpaşa, Rasimpaşa ve Erenköy mahallelerinin yeşil alan bakımından dezavantajlı durumda olduğu görülüyor.

OSMANAĞA VE CAFERAĞA İLK SIRADA

Kadıköy’de Kadıköy Belediyesi’ne ait 23 adet gönüllü evi, 15 adet sosyal hizmet birimi, 16 adet kent ve çevre hizmet birimi, 18 adet kültür/sanat merkezi, 6 adet kütüphane, 10 adet sosyal tesis, 12 adet eğitim merkezi (çocuk yuvası, etüt merkezi), 6 adet spor tesisi olmak üzere toplam 114 adet belediye birimi hizmet veriyor. Merkez mahalleler olan Osmanağa, Caferağa ve Rasimpaşa mahalleleri, farklı türlerdeki belediye hizmetlerinin en yoğun olduğu mahalleler olarak öne çıkıyor. Bostancı ve Erenköy mahallelerinde ise belediyeye ait hizmet birimlerinin çok sınırlı olduğu görülüyor.

Kadıköy’de 46’sı tiyatro, 40’ı sanat merkezi, 14’ü sinema, 11’i kütüphane, 11’i kültür merkezi ve 6’sı müze olmak üzere toplam 128 adet kültürel tesis bulunuyor. Merkez mahalleler olan Osmanağa ve Caferağa mahalleleri, sosyal ve kültürel aktivite mekânlarının en yoğun olduğu mahalleler. Kültürel tesislerin Kadıköy’deki dağılımları incelendiğinde donatıların yığıldığı merkez mahalleler dışında, donatı miktarının çok az olduğu ve hiç olmadığı mahalleler de var. Bu mahalleler Fikirtepe, Dumlupınar, Eğitim ve Sahrayıcedit olarak sıralanıyor.

 


ARŞİV