İstanbul'da 1 Mayıs'a sert müdahale

1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyen sendikalar ile siyasi partiler, Taksim’e yürümek isterken polisin sert müdahalesi ile karşılaştı. 1 Mayıs tertip komitesi, plastik mermi ile biber gazının kullanıldığı müdahale nedeniyle yürüyüşü sonlandırdı.

02 Mayıs 2024 - 11:11

İşçilerin uluslararası birlik ve dayanışma günü olan 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlamak isteyenler, 1 Mayıs Çarşamba günü yurt genelinde alanlara indi. Alanlardan haklar ve talepler yükseldi. İstanbul’da ise sabahın erken saatlerinden itibaren kutlanma alanı olarak gösterilen Taksim Meydanı adeta ablukaya alındı. İçişleri Bakanlığı ile İstanbul Valiliği’nin Taksim’in kutlama alanı olmadığını duyurmasının ardından Taksim’e çıkan tüm yollar ile sabah saat 4.30 itibariyle de pek çok toplu ulaşım hattı kapatıldı. 

Anayasa Mahkemesi’nin Taksim kararını işaret ederek 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyen Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) ve siyasi partiler. 1 Mayıs Çarşamba sabahı Saraçhane ve Beşiktaş Meydanı’nda toplandı. 

“TAKSİM’E ÇIKMAK İSTEYENLERE GÖZALTI”

Marşların söylendiği, halayların çekildiği toplanma alanlarında pankartlarla, dövizlerle ve sloganlarla 1 Mayıs coşkulu bir şekilde karşılandı. Taksim’e çıkmak isteyenlere karşı sıkı önlemlerin alındığı gün, binlerce polis görev aldı. Ara sokaklardan “Her yer Taksim her direniş”, “Taksim işçiye kapatılamaz”, “Barikatı aç” diyerek Taksim’e ulaşmak isteyen gruplar gözaltına alındı. 

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel ve İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, CHP İstanbul  Milletvekili Türkan Elçi ve CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik Saraçhane'ye geldi.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)  Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile buluşan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel ve İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu açıklama yaptı.

Yürüyüşün önündeki engelin kaldırılması için polis amiriyle görüşme yapan Özgür Özel, taleplerinin Emniyet tarafından kabul edilmediğini açıkladı.

“BİRİLERİ TAKSİM'İ KENDİ EGEMENLİĞİNDE GÖRÜYOR”

Görüşmenin ardından açıklama yapan Özel, “Taksim tam olarak özgür olana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Birileri Taksim'i kendi egemenliğinde görüyor” dedi.

Tüm emekçilerin 1 Mayıs Bayramı’nı kutlayan Özgür Özel şöyle konuştu: “Saraçhane meydanı Türkiye demokrasisinin son altı yılında sembolleşmiş bir meydandır. Saraçhanedeki topluluklar hep sonuç alan topluluklar oldu. Milletle devlet karşı karşıya gelirse millet kazanır. Çağrıcı örgütler Saraçhaneye çağrıda bulundu. Biz de il başkanımız aracılığıyla örgütümüzü Saraçhane’ye çağırdık. Elbette hedef Taksim Meydanı’dır, çünkü 1 Mayıs’ın sembolü Taksim Meydanı’dır. Taksim'i 2010'larda açıp bunu billboardlarda övünç meselesi yapanlar şimdi Türkiye’ye bir utancı yaşatıyorlar.”

2023 Aralık Anayasa Mahkemesi kararını hatırlatan Özel “Anayasa diyorsa ki AYM kararı herkes için bağlayıcıdır, meydan emekçilerindir. Buna vakitten sonra sokmayız demek Anayasa’yı çiğnemektir. Bugünkü inat Anayasa’yı inkâr etmektir. O yüzden bu yanlışa itiraz ediyoruz.” dedi.

“SENDİKALARDA ÖRGÜTLENİN”

Günlerdir müzakere ettiklerini belirten Özel, tüm işçileri sendikalı olmaya davet ederek, şunları söyledi: “Anayasal hakkınızdır, sendikalarda örgütlenin. Bugünkü bariyerleri ortadan kaldıracak olan tüm işçilerin sendikalı olmasıdır, yoksulluğu ortadan kaldıracak, işçinin hakkı olan da sendikal mücadeledir. Bayramınız kutlu olsun, bayramların bayram gibi kutlanacağı günler yakındır. Taksim bugün özgürleşmezse, yarın özgürleşir. Ama eninde sonunda Taksim emeğindir, emekçilerindir”

Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını yeniden polislere gösteren Özel, "Kanunsuz emirlere uyup da buradaki emekçi kardeşlerinizin yaralanmasına, zor durumda kalmasına sebebiyet vermeyin!" dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da, “Saraçhane zorluklarla mücadelenin simgesi olup, hak arama noktasına dönüştü. Umarım bunlar olmaz genel başkanımızın da ifade ettiği gibi bir an önce 1 Mayıs'taki şölen kutlamalarına kavuşuruz" diye konuştu.

“YÜRÜYÜŞE SERT MÜDAHALE”

Toplanma alanlarında buluşarak Taksim Meydanı’na yürümek isteyenler, polisin sert müdahalesi ile karşılaştı. Polis, Saraçhane’de toplanıp, Taksim’e çıkmak için yürüyüşe geçenlere plastik mermi ve biber gazı kullandı, gözaltı yaptı. Sert müdahalenin ardından 1 Mayıs tertip komitesi yürüyüşü sonlandırma kararı aldı. 

 Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı’da 1 Mayıs’a katıldı. Sosyal medya hesabından tüm emekçilerin 1 Mayıs’ını kutlayan Kösedağı şunları yazdı: “Yurdumun mutlu günleri, mutlak gelen gündedir!  Omuz omuza getireceğiz güzel günleri, 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlu olsun.”


ARŞİV