İstanbul'da 1 Mayıs ablukası

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Taksim'de kutlamak isteyen emek örgütlerine polis izin vermedi. Yollar sabahın erken saatlerinden itibaren kapatıldı. Saraçhane'de 1 Mayıs yürüyüş koluna katılan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Taksim yasağına tepki gösterdi.

01 Mayıs 2024 - 12:18

İçişleri Bakanlığı tarafından bu yıl da 1 Mayıs’ın İstanbul’da Taksim Meydanı’nda kutlanması yasaklandı. İstanbul Valiliği kararıyla sabah saat 04.30'dan itibaren Taksim Meydanı'na çıkan tüm yollar trafiğe kapatıldı

Emek örgütleri ve siyasi partiler yasak kararına rağmen Saraçhane’de toplandı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, CHP Dİyarbakır Milletvekili Türkan Elçi ve CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik Saraçhane'ye geldi.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)  Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile buluşan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel ve İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu açıklama yaptı.

Yürüyüşün önündeki engelin kaldırılması için polis amiriyle görüşme yapan Özgür Özel, taleplerinin Emniyet tarafından kabul edilmediğini açıkladı.

“BİRİLERİ TAKSİM'İ KENDİ EGEMENLİĞİNDE GÖRÜYOR”

Görüşmenin ardından açıklama yapan Özgür Özel, "Taksim tam olarak özgür olana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Birileri Taksim'i kendi egemenliğinde görüyor” dedi.

Tüm emekçilerin 1 Mayıs Bayramı’nı kutlayan Özel şöyle konuştu: Saraçhane meydanı Türkiye demokrasisinin son altı yılında sembolleşmiş bir meydandır. Saraçhanedeki topluluklar hep sonuç alan topluluklar oldu. Milletle devlet karşı karşıya gelirse millet kazanır. Çağrıcı örgütler Saraçhaneye çağrıda bulundu. Biz de il başkanımız aracılığıyla örgütümüzü Saraçhane’ye çağırdık. Elbette hedef Taksim Meydanı’dır, çünkü 1 Mayıs’ın sembolü Taksim Meydanı'dır. Taksim'i 2010'larda açıp bunu billboardlarda övünç meselesi yapanlar şimdi Türkiye’ye bir utancı yaşatıyorlar.”

2023 Aralık Anayasa Mahkemesi kararını hatırlatan Özel “Anayasa diyorsa ki AYM kararı herkes için bağlayıcıdır, meydan emekçilerindir. Buna vakitten sonra sokmayız demek Anayasa'yı çiğnemektir. Bugünkü inat Anayasa'yı inkâr etmektir. O yüzden bu yanlışa itiraz ediyoruz.” dedi.

“SENDİKALARDA ÖRGÜTLENİN”

Günlerdir müzakere ettiklerini belirten Özel tüm işçileri sendikalı olmaya davet ederek, şunları söyledi “Anayasal hakkınızdır, sendikalarda örgütlenin. Bugünkü bariyerleri ortadan kaldıracak olan tüm işçilerin sendikalı olmasıdır, yoksulluğu ortadan kaldıracak, işçinin hakkı olan da sendikal mücadeledir. Bayramınız kutlu olsun, bayramların bayram gibi kutlanacağı günler yakındır. Taksim bugün özgürleşmezse, yarın özgürleşir. Ama eninde sonunda Taksim emeğindir, emekçilerindir”

Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını yeniden polislere gösteren Özel, "Kanunsuz emirlere uyup da buradaki emekçi kardeşlerinizin yaralanmasına, zor durumda kalmasına sebebiyet vermeyin!" dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da, “Saraçhane zorluklarla mücadelenin simgesi olu, hak arama noktasına dönüştü. Umarım bunlar olmaz genel başkanımızın da ifade ettiği gibi bir an önce 1 Mayıs'taki şölen kutlamalarına kavuşuruz" diye konuştu.

GÖZALTILAR VAR

Saraçhane'deki toplanma noktasından Taksim'e yürümek isteyen grup Unkapanı'ndaki Bozdoğan su kemerleri altında barikat kuran polisle karşı karşıya geldi. Gruptaki bazı kişiler barikatı zorlarken, polis biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etti. Polisin müdahalesinin ardından tertip komitesinin eylemi sonlandırdığı duyuruldu.

Polis, Beşiktaş, Şişli gibi çeşitli noktalardan Taksim'e ulaşmak için bir araya gelen gruplara müdahale etti, onlarca kişi gözaltına alındı. 

 

 

 


ARŞİV