İşitme engelliler, TV'lerde alt yazı istiyor!

Kadıköy’de faaliyet gösteren Anadolu Sağırlar Federasyonu, 15 Ocak Cumartesi günü, Kadıköy İskele Meydanı’nda bir stant açarak ‘Alt yazıya ihtiyacımız var’ talebiyle bir imza kampanyası başlattı.

20 Ocak 2011 - 16:05

Kadıköy’de faaliyet gösteren Anadolu Sağırlar Federasyonu, 15 Ocak Cumartesi günü, Kadıköy İskele Meydanı’nda bir stant açarak ‘Alt yazıya ihtiyacımız var’ talebiyle bir imza kampanyası başlattı.
Anadolu Sağırlar Federasyonu İstanbul Baş temsilcisi Serkan Ural, “Yurt dışında birçok ülkede yayında olan TV kanallarının yüzde 60’ından fazlası, işitme engellilerin anlayabileceği şekilde düzenleniyor. Yani programlar işaret dili veya alt yazı olarak yayınlanılıyor. Fakat ülkemizde TV kanallarında işitme engellileri düşünülerek altyazı verilmiyor. İşitme engelliler de kendi ülkelerinin yerel dizilerini, belgesellerini, günlük TV haberlerini altyazılı olarak anlayabilecekleri şekilde aileleriyle birlikte izlemek istiyor. Bundan dolayı da federasyon başkanı olarak tüm toplumdan imza toplamak istedik” sözleriyle taleplerini anlattı. Ural toplumdan sadece imza desteği istedi ve “TV’de izlediğiniz programları kulaklarınız tıkanık seyretmeyi bir deneyin, o zaman bizleri daha iyi anlayacağınızdan eminiz” dedi.
İşitme engellilere destek için başlatılan DEAF Hedef 2010 projesinin koordinatörleri Onur Kayıhan ve Cem Barutçu da “sessizliğin çığlığına kulak verin” diyerek destek istedi. Kayıhan, “Biz de bu toplumda yaşayan, her gün yanınızda, yakınınızda, hep içinizde olan sesiz çoğunluktanız. Aynı ortamı paylaşırız, aynı şeyleri hissederiz ama maalesef aynı şeyleri duyamayız. Evet, anladınız, biz işitme engelliyiz ama özürlü değiliz. Eğer bu topluma sahip çıkmak istiyorsanız lütfen bizi görmezden gelmeyin. Bize gördüklerimizi anlamamızı sağlayacak anahtarı verin. Biliyoruz ki istenirse birçok yayın çift dille bile seyredilebiliyor artık. Biz ise sizden sadece alt yazı istiyoruz. Ümit ediyoruz, bekliyoruz ve de takip ediyoruz” diyerek isyanlarını dile getirdi.
İşitme engellilere destek vermek istiyorsanız, Kadıköy İskele Meydanı’ndaki standa 22 Ocak Cumartesi ve 23 Ocak Pazar günleri siz de uğrayarak bir imza verebilirsiniz.

Cansu ÇAĞIRTEKİN
 


ARŞİV