İmamoğlu ve Odabaşı Kadıköy'deki çalışmaları denetlediler

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ile birlikte Kadıköy’deki yatırımları gezdi. İmamoğlu ve Odabaşı, KİPTAŞ tarafından bitirilen Kozyatağı’ndaki Özden Apartmanı’nı ziyaret etti, Göztepe-Ümraniye metro hattı, Kemal Sunal Müzesi ve Haldun Taner Sahnesi’nde incelemelerde bulundu, Şahkulu’nda Alevi vatandaşlarla bir araya geldi

29 Temmuz 2023 - 18:56

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı’nın Kadıköy turu, KİPTAŞ tarafından geçen yıl inşaatına başlanan ve bu yıl tamamlanan Kozyatağı’ndaki Özden Apartmanı’nı ziyareti ile başladı.

İnşaatın temeline dökülen ilk harcı 9 eylül 2022’de  atan İmamoğlu, 9 ayda bitirilen apartmanı ziyaret ederek yeni evlerine taşınan Fulya-Mehmet Özdemir çiftinin konuğu oldu. 

DEPREME HATAY’DA YAKALANDILAR

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt ve CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin'in de hazır bulunduğu ziyarette, Özdemir çifti, apartmanlarının yenilenmek üzere yıkılması ile Hatay Kırıkhan’daki evlerine gittiklerini ve burada evlerinin çatısını çöktüğünü öğrenen İmamoğlu ve Odabaşı, çifte geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Fulya Özdemir, “Allah İstanbul’u korusun Başkanım. İstanbul çok kötü” diyerek duygularını dile getirdi. Özdemir ailesinin Hatay’daki depreme yakalanmasının çarpıcı bir örnek olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, “Burada böyle bir kararlılıkla yola çıkmanız, memlekete gidip, böyle bir üzücü acı felaketi yaşamanız üzücü. Ama bir yanıyla da belki topluma anlatacağınız çok şey var” dedi. Bu sözler üzerine Fulya Özdemir’in İmamoğlu’na yanıtı, “En azından şimdi huzurluyum. Çok sağlam bir binada uyuyorum” oldu. 

“KAR YOK BU İŞTE”

Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin, kentsel dönüşüm sürecinin “el freni” konumunda olduğunu belirten İmamoğlu, “Şu anki en büyük zorluk, Türkiye'nin ekonomik durumu. Arkadaşlarıma diyorum k;, kar yok bu işte. Kar gütmeyeceksiniz, iş birliği yapacaksınız. Milletimiz de fedakarlığını yapacak. Birlikte değiştireceğiz. Bir kişinin burnu bile kanamamalı” temennisinde bulundu. 

VATANDAŞLARA ÇAĞRIDA BULUNDU

İmamoğlu, binalarını kentsel dönüşüme dahil etmek isteyen İstanbulluları, KİPTAŞ’a başvurmaya davet etti. 

Odabaşı, Kadıköy’ün yerel müteahhitlerinin şu anda yoğunluktan dolayı yeni proje alamadığını, bu nedenle dışarıdan gelen müteahhit sıkıntısı yaşandığını kaydetti. Odabaşı, “ev sahipleri belediyeye gelip, bize ‘bu firmayı nasıl biliyorsunuz’ diye soruyorlar. Daha önce hiç iş yapmamış bilmiyoruz, böyle olunca da korkup sözleşme sürecine girilmiyor. O yüzden KİPTAŞ kolaylaştırıcı, kurumsal olarak güven sağlıyor” dedi.  

“DÖNÜŞÜMDE ESKİ HAKLAR GEÇERLİ”

İmamoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Kadıköy'ün buralardaki yapılanmasında, yine dönüşümle ilgili bir plan notunun desteği var. Fakat bazı yerlerde, mesela eskiden ruhsatlı bina almışsınız, yapmışsınız. Ama sonraki planlarda, var olan hakkınız azalmış. Biz, ona da bir madde geçirdik. Büyükşehir Belediyesi’nde. Ben, onu bizzat önerdim. Çünkü meslek yaşamımda bu sorunu çok yaşıyordum. Dedim ki, ‘madem insanlar geçmişte ruhsatlı, planlı bir hak elde etmişler, aynı hakkı o insanlara verelim. Yeni plan diye önünü kesmeyelim. Eğer kentsel dönüşüme ihtiyacı varsa binaları sağlam değilse, hakkı olan binanın aynısını yapabilsinler’ dedim. 39 ilçenin tamamında o planları geçirdik. O bakımdan o tür sorun yaşayan vatandaşlarımız da yine eski elde ettikleri haklarını kullanmak kaydıyla, binalarını dönüştürebiliyorlar.” 

KADIKÖY’DE İNCELEME GEZİLERİ

İmamıoğlu ve Odabaşı, Kadıköy turunun ikinci ziyaretini 1.5 yıl sonra bitirilmesi planlanan Göztepe-Ümraniye metro hattına yaptı. Göztepe 60. Yıl Parkı istasyonuna giden ikili ve beraberindekiler, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Pelin Alpkökin ve metro hattının müdür yardımcısı Muhammed Yılmaz’dan bilgi aldı. 

KEMAL SUNAL’IN ADI KADIKÖY’DE YAŞAYACAK

Ardından da aynı yerde bulunan Kemal Sunal Müzesi’ndeki çalışmaları takip eden İmamoğlu ve Odabaşı, buradan da Kadıköy Rıhtım’da güçlendirme ve restorasyon çalışmaları süren Haldun Taner Sahnesi’nde incelemelerde bulundular. restorasyon çalışmalarını inceledi.

ŞAHKULU’NDA ORUÇ AÇTI

İmamoğlu ve Odabaşı, akşam saatlerinden de Muharrem ayı dolayısı ile Şahkulu Sultan Dergahı’na giderek Alevi vatandaşlarla bir araya geldiler. Muharrem matemi lokması, dede Ali Doğan’ın duasıyla dağıtıldı.

Odabaşı “Biz ev sahibiyiz, onun için sözü çok fazla uzatmayacağım, ama buraya ne zaman gelsem güler güzününüz aydınlık cemalinizle karşılıyorsunuz bizi. Sizin yanınızda olmaktan mutluluk ve gurur duyuyorum. Muharrem orucunuzu Allah kabul etsin” dedi.

İMAMOĞLU KADIKÖYE’DE YAŞAMIŞTI

Burada hayatının bir bölümünde Kadıköy Merdivenköy’de yaşadığı bilgisini paylaşan İmamoğlu şu şekilde konuştu: “Altı yedi yılım, hemen birkaç sokak yukarıda geçti. Dolayısıyla burayı, gıpta ve hayranlıkla yıllardır biliyorum. Burada birkaç kez annemle ziyaretimiz de olmuştu. Buranın maneviyatı ve buranın o çok derin hissiyatı beni etkilemiştir.”

“CEMEVLERİMİZ, BU MİLLETİN İBADETHANESİDİR”

Cemevlerinin ibadethane olduğu gerçeğini her konuşmasında dile getirdiğini vurgulayan İmamoğlu, “Cemevlerimiz, bu milletin ibadethanesidir. Bu milletin, asli ibadethanelerinden birisidir. Anadolu'da, bizim insanlarımızın yüz yıllardır ibadetini yaptıkları yerdir. Zalimin zulmü, tarihin her aşamasında olmuştur. Biz sevgiyle, saygıyla, kararlılıkla bu memleketin, bu milletin birliği, beraberliği hususunda sonsuz bir mücadele vereceğiz ve bundan asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

 


ARŞİV