İki değerli edebiyatçımızı yitirdik

Kadıköylü iki edebiyatçı Aydın Hatipoğlu ve Halil ibrahim Bahar, geçtiğimiz hafta sessiz sedasız aramızdan ayrıldı…

25 Kasım 2010 - 14:24


Kadıköylü iki edebiyatçı Aydın Hatipoğlu ve Halil ibrahim Bahar, geçtiğimiz hafta sessiz sedasız aramızdan ayrıldı…

 
Geçtiğimiz hafta Kadıköy’de iki acı kayıp yaşadık. Kadıköylü edebiyatçılar Aydın Hatipoğlu’nu ve Halil İbrahim Bahar’ı kaybettik.
Kadıköylü şair ve yazar Aydın Hatipoğlu tutulduğu amansız hastalıktan kurtulamayarak 11 Kasım 2010 günü Kozyatağı Acıbadem Hastanesi'nde öldü.
Cenazesi, 12 Kasım Cuma günü Karacaahmet Mezarlığı Şakirin Camii'nde kılınan öğle namazının ardından Pendik, Kurtköy Mezarlığı’nda toprağa verildi. Cenaze töreninde eşi Emel Hatipoğlu, kardeşleri Melek Dener ve Nurten Hatipoğlu, Kızı İrem Hatipoğlu Çor ve yakın arkadaşları; Mehrizat (TYS Kadıköy Temsilcisi), Nurullah Can (TYS), Necati Tosuner, Ömür Candaş, Hayati Asılyazıcı, Nevra Bucak, Eray Canberk, Selçuk Uluergüven, Alpay Kabacalı, Tanju Akerman, Turan Yüksel, Mustafa Delioğlu, Celal Özcan, Turgay Olcaytu, Mehmet Güleryüz, Sabri Koz, Egemen Berköz, Yaşar Miraç, Güngör Gençay, Necati Güngör, Müslim Çelik, Mustafa Öneş, Afşar Timuçin, Kadir İncesu, Osman Bozkurt, Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Umur Bugay, Lütfi Kaleli, Adil İzci, Sabri Kuşkonmaz, Özgün Bulut, Mürsel Üstün, Ali Karagöz, Ömer Demircan, Yener Aytekin ve doktoru Nuri Erenoğlu hazır bulundular.

ÖNEMLİ BİR EDEBİYAT ADAMIYDI

11 Aralık 1940'ta Şanlıurfa'da doğmuş ve Haydarpaşa Lisesi'ni bitirmişti. Üniversite öğrenimini bitirmeden bir şirkette yöneticilik daha sonra reklam metni yazarlığı yaptı. İlk şiirleri 1958'de Yelken dergisinde yayımlandı. Daha sonra Ataç, Yeni Gerçek, Gelecek, Yansıma, Yeni Adımlar, Karşı, Gerçek Sanat, Varlık, Yeditepe ve Cumhuriyet'te göründü. 1960 kuşağı şairlerinin toplumcu gerçekçi kanadındandı. Türk Edebiyatçılar Birliği, Türkiye Yazarlar Sendikası, Nâzım Hikmet Vakfı ve Emin Türk Eliçin Vakfında etkin görevler aldı. Hikmet Altınkaynak onun siyasal baskılar karşısında duruşunu değiştirmediğini, şiirine toplumcu bir öz yerleştirdiğini, aydın olma sorumluluğunu şair olarak da içselleştirdiğini ifade ediyor.
Aydın Hatipoğlu 52 yıllık yazı yaşamında Çömçe Gelin, Gebe, Hoyrat, Beynim Yüreğim, Ben Size Konuk Gelende, Son Değil, Aşk Olsun; Yalnız Karanfil Sokağı şiir kitaplarının yanısıra bir oyun: Hazreti İbrahim; bir roman: Saç adlı kitapları yazdı. Ayrıca çocuk kitapları da yayımladı. Yalnız Karanfil Sokağı şiir kitabıyla 2004'de Ceyhun Atuf Kansu ödülünü kazandı.

Nurullah CAN

Kadıköylü iki ‘usta’ artık yazılarda ve anılarda yaşayacak


Nusret KARACA

30-05-2003’de Gazete Kadıköy için söyleşi gerçekleştirmiştim Aydın Hatipoğlu ile. “Kendine özgü romantizmi ile dikkat çeken bir edebiyatçı”ydı o. Edebiyat toplantılarının, Kadıköy etkinliklerinin sürekli katılımcılarındandı. İstanbul Kadıköy Lisesi’nde düzenlenen bir etkinlikte de konuğumuz olmuş, öğrencilerimle söyleşmişti.
Bu bayram sabahının üçüncü günü onu bir şiirle anarken, Mehrizat’ın telefonundan Halil İbrahim Bahar’ın vefatını öğrendim. Arşivimden onun da Gazete Kadıköy’de 04-12-2004 tarihli yayınlanmış bir söyleşisini çıkardım. Şimdi önümde iki şiir, iki fotoğraf ve yüreğimde onlarla paylaştığım anıları neden olduğu bir çarpıntı.
Onlar aramızda olmasa da bir şeyler paylaşmak istedim anılarımızdan birkaç dizelik de olsa Gazete Kadıköy ve Sanat Yaprağı dergilerindeki yazılarım kalmıştı onlar hayattayken gururla sakladığım.
Yokluklarında birkaç dize döküldü sanki kendi seslerinden. Kulaklarım yine çınladı bu dinlence sabahı.

………….
Türküsüz ve şiirsiz kalma
Nasıl devşirdinse üzümleri dün
Nasıl sevgiler kattınsa şarabına
Yarın ezgileriyle
Yine öyle
Türküsüz ve şiirsiz kalma
………….
Aydın Hatipoğlu
-----------------------
Hiçbir yankısı olmaz
Sen bir kara düş görürken
Boşluğa saldığın
O çığlıkların
Çarpacağı bir başka gövde yoktur
Boğulurken bu yüzden
İçinde kendi yumuşak dokunun
Süngerince emilirler
Sağ elim sıktığı zaman onları
Islanır belki biraz
Birkaç damla suyla ancak
Uyanırsan ince bir gülümsemeyle
………….
Halil İbrahim Bahar


ARŞİV