Haydarpaşa Köprüsü ve Ayrılık Çeşmesi istasyonu açıldı

Haydarpaşa Köprüsü ve Ayrılık Çeşmesi İstasyonu yeniden hizmete açıldı

01 Mart 2019 - 11:46

Tıbbiye Caddesi üzerindeki Haydarpaşa Köprüsü, Ulaştırma Bakanlığı’nın yenileme çalışmaları kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü’nün UTK2018/15-27 sayılı kararı ile 2018’in Nisan ayında araç ve yaya trafiğine kapatılmıştı. Bir yıldır çalışmaların devam ettiği Haydarpaşa Köprüsü yeniden ulaşıma açıldı. Yeni köprü Marmaray projesine uygun olarak inşa edildi. Demir ayaklar üzerine oturtulan köprü, eskisine göre daha geniş.

Yine tek yön olarak hizmet verecek köprüden araçlar Üsküdar’dan Kadıköy yönüne gelecek. Çalışmalar nedeniyle otobüs, minibüs, dolmuş, taksi ve servisler ise eskiden tek şerit olan ama çalışmalar nedeniyle iki şeride çıkarılan Orgeneral Şahap Gürler Caddesi’ni kullanarak Rıhtım Caddesi’ne girebiliyordu.Trafik oluşmaması için cadde boyunca araçların park etmesi yasaklanmış, Rasimpaşa Mahallesi (Yeldeğirmeni) sakinlerinin yoğun olarak kullandığı Hamza Yerlikaya durağı da bu nedenle kaldırılmıştı. Durağın yeniden hizmete açılacağı henüz net değil.

Otobüs güzergah değişiklikleri hakkında bilgilendirme yapan İETT, “Tıbbiye Caddesi üzerinde bulunan Haydarpaşa Köprüsü araç trafiğine açılmış olup 28.02.2019 tarihi itibariyle bazı hatlarımız Kadıköy yönünde Tıbbiye Caddesi güzergahını kullanacaktır.” açıklamasını yaptı. 

Otobüs hatlarının listesine İETT’nin sayfasından ulaşabilirsiniz.

YENİ KÖPRÜDE YAYA MERDİVENİ YOK

Haydarpaşa Köprüsü yenilendi ama eski köprüde yer alan ve yayaların gara erişimini sağlayan merdivenler yeniden yapılmadı. Köprünün her iki tarafında yer alan bu merdivenler hastane ve üniversite yönünden gelip gara gitmek isteyen yayalar için büyük kolaylık sağlıyordu.

ASANSÖR İSTEDİLER

Gar çalışanları da hem İBB’ye hem de TCDD 1. Bölge Müdürlüğü’ne dilekçe yazarak şu talepte bulundu: “ Yayaların köprüden trene inişlerinde ve trenden köprüye çıkışlarında kullanılmak üzere TCDD Polikliniği ve Haydarpaşa Demirspor halı saha tarafına beton merdivenle yaşlı ve engelli yolcuların inişi ve çıkışını kolaylaştırmak amacıyla asansör yapılması için gereğini arz ederiz.”

TARİHİ ÇEŞME ORTADA KALDI

Haydarpaşa Köprüsü’nün kenarında yer alan 19. yüzyıla ait tarihi Abdül Mecid Han Çeşmesi zarar verilmeden taşınacaktı ancak çeşme olduğu yerde bırakıldı. Üstü branda ile örtülen çeşme hakkında Kadıköylü tarihçi Semavi Eyice şunları yazmıştı: “Haydarpaşa demiryolu kıyısında Eski Darüleytam, Yeni Emraz-ı Sariye hastanesi binasının duvarında, muattaldır. Aynı taşının yarısına kadar yere gömülmüştür. Mermerle kaplanmış ve her tarafı kabartma tezyinatla şekillendirilmiştir. Kitabesi her nedense taşla kırılmak suretiyle okunmaz hale getirilmiştir. Bereket versin ki vaktiyle tarafımdan derlenmişti.”

AYRILIK ÇEŞMESİ İSTASYONU AÇILDI

21 Ocak’ta kapatılan Ayrılık Çeşmesi İstasyonu da ulaşıma açıldı. İBB’nin duyurusunda şu açıklamayı yaptı: “Banliyö hatları birleştirilmesi kapsamında yolcu alımına kapanan Kazlıçeşme ve Ayrılık Çeşmesi istasyonları bugün itibariyle açılmış olup, MR hat kodlu otobüsler bundan sonra hizmet vermeyecektir.”


ARŞİV