"Halkın Ekonomisi" seminerleri bitti

Kadıköy Belediyesi’nin sıradan vatandaşın temel ekonomik kavramlara aşina olması için başlattığı “Halkın Ekonomisi” seminerleri, Prof. Dr. Abdullah Yalaman’ın borsaya ilişkin anlattığı temel kavramlar ve katılımcılara verdiği öneriler ile sona erdi.

17 Ocak 2023 - 18:44

Kadıköy Belediyesi tarafından ekonomik, mali ve finansal okuryazarlığın geliştirilmesi için başlatılan “Halkın Ekonomisi” seminerleri, Prof. Dr. Abdullah Yalaman verdiği son seminer ile bitti. Seminerler, Prof. Dr. Ceyhun Elgin tarafından bir ay önce Kadıköy Akademi’de başlamıştı. Son seminer ise Prof. Dr. Abdullah Yalaman tarafından verildi. Yalaman, borsaya yeni başlayanlar veya başlamayı düşünenler için temel kavramları kolay ve anlaşılır bir dille anlattı, çeşitli önerilerde bulundu. 

BORSA VE BİST-100 NEDİR?

Borsanın düşünülenin aksine karmaşık olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Yalaman, “Borsanın da pazarlarda olduğu gibi alıcısı ve satıcısı var. Pazarlarda domates satılıyorsa borsada da altın gibi kıymetli madenler ile hisse senedi gibi finansal enstrümanlar satılıyor. Borsa alıcıyla satıcıyı bir araya getiriyor” dedi.

Borsada kullanılan temel kavramlar üzerinde duran Pro. Dr. Yalaman, BİST-100 endeksi için ise “BİST-100; Borsa İstanbul’da işlem gören 599 tane firma var ve bu firmalar en büyükten en küçüğe doğru sıralandığında ilk 100 firmanın ortalama fiyatlarını gösteriyor” dedi.

İşlem gören hisse senetlerini, “Küçük birikimlerin büyük şirketlere aktarılmasının bir yolu” olarak tanımlayan Prof. Dr. Yalaman, “Evinizde otururken dünyanın en büyük şirketlerinin parçası olabilirsiniz, bir şirketin sermaye payını temsil eden bir ortaklık hakkını elinizde tutabilirsiniz” dedi. 

Hisse senetlerine sahip olunan şirket kâr ettiğinde, hisse ile orantılı bir şekilde kâr payı almanın mümkün olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yalaman, “Önemli olanın ise o hissenin kaça alındığıdır” dedi. 

BİLGİSİ OLMAYANLAR İÇİN TEHLİKELİ

Borsada işlem gören hisselerle ilgili doğru kaynaktan bilgi almanın çok önemli olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Yalaman, “Bu alanda uzmanlığım olduğu halde bana her gün hisse senedi önerenler var, bu çok korkunç bir şey” şeklinde konuştu. Yalaman, borsanın az bilgiye sahip olan kişileri için tehlikeli olduğunun altını çizdi. 

Tek hisseye değil, çeşitli hisselere yatırım yapılmasının önemine değinen Prof. Dr. Yalaman, borsaya 100 lira yatırım yapılacaksa, aynı hisseye paranın yüzde 10’undan fazla yatırım yapılmaması gerektiğini, sektörlere göre çeşitlendirilmesi gerektiğini kaydetti.  

“KAYBETMEK DOĞAL BİRŞEY”

Yeni başlayanların BİST-100 endeksinde yer alan şirketlerin dışına çıkmaması önerisinde bulunan Prof. Dr. Yalaman, kişilerin, belli bir süre sonra kazanç elde edecekleri şeklinde yanlış düşüncelere sahip olduklarını, doğru olanın doğru hisse ile uzun vadeli yatırım olacağını söyledi. 

Yalaman, şöyle konuştu: “Kısa sürede fazla para kazanmak istiyorlar. Onlara tavsiyem, borsa size göre değil, borsadan çıkın. Borsa yüzde 10 düştüğünde panik yapmadan sabırla alım yapmaya devam edip, bir- bir buçuk yıl bekleyen çok az kişi var. Yatırımcı disiplini kazanmak çok önemli. Orta ve uzun vadede istenilen sonuçlar alınır. Borsada slogan ‘kaybetmeyeceğim’ olamaz ‘kazanacağım’ olur, çünkü en profesyonel fon yöneticileri bile yüzde 75 kazanırken yüzde 25 kaybediyorlar. Para kaybetmekten korkuyorsanız, orta uzun vadede bir kazanç sağlayamazsınız, kaybetmek doğal bir şey..”


 


ARŞİV