Gürültü yapanlar bir kez daha düşünecek!

Kadıköy Belediyesi, eğlence yerlerinden kaynaklanan gürültünün kontrol edilebilmesi için Bakanlık tarafından hayata geçirilen uygulama hakkında ilçedeki işletme sahiplerini bilgilendirecek.

19 Ocak 2011 - 10:42

Eğlence yerlerinden kaynaklanan gürültünün kontrol altına alınması ve izlenebilmesi için Çevre ve Orman Bakanlığı’nca “Eğlence Yerleri Bilgi Sistemi” adı altında bir yazılım programı oluşturuldu. Kadıköy’deki işletme sahiplerinin konuyla olarak bilgilendirilmesi için de Kadıköy Belediyesi’ne Bakanlık tarafından yazı gönderdi.
Bakanlık kararı doğrultusunda İl Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden Kadıköy Belediyesi’ne gönderilen resmi yazı doğrultusunda başlatılan çalışma kapsamında Kadıköy ilçesinde faaliyetlerini sürdüren eğlence mekânlarının bilgileri artık internet ortamında kayıt altına alınacak.
Gelen yazıda eğlence yerlerinden kaynaklanan gürültünün kontrol altına alınması ve izlenebilmesi için Çevre ve Orman Bakanlığınca “Eğlence Yerleri Bilgi Sistemi” adı altında bir yazılım programı oluşturulduğu belirtiliyor. Söz konusu yazılım programını uygulamaya geçirmek için ilçedeki mevcut eğlence yerlerine ait bilgilerin, sisteme eğlence yeri işletmecileri tarafından girilmesine yönelik bilgilendirmenin ilgili işletmecilere yapılması Kadıköy Belediyesi’nden isteniyor. işletme sorumluları Eğlence Yerleri Bilgi Sistemi kayıt başvuru formuna ve bu işlemler hakkındaki detaylı bilgiye http://gurultu.cevreorman.gov.tr/gurultu/AnaSayfa/eglenceyerleri.aspx internet adresinden erişebilirler.

KADIKÖY’DE GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ İLE MÜCADELE SÜRÜYOR
Kadıköy Belediyesi, gürültü kirliliği mücadelesini sürdürüyor. 2007 yılında gerçekleşen yetki devri ile gürültüyle mücadele etme yetkisi Kadıköy Belediyesi’ne verildi. Kadıköy Belediyesi Çevre Müdürlüğü de hemen o yıl içinde bu konuda alt yapı çalışmalarını gerçekleştirdi. Kadıköy ilçe sınırları içinde gürültü durumunu raporlayan ve şikâyetleri değerlendiren gürültü timi kuruldu. Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü bünyesinde görev yapan “Gürültü Denetim Ekibi” gürültü potansiyeli yüksek bölgelere veya şikâyetlerin yoğun geldiği yerlere yönelik denetimler gerçekleştiriyor. Bu denetimler ani olduğu gibi rutin olarak da gerçekleştirilebiliyor. Ekipte 5 çevre mühendisi ile 3 tekniker uzman yer alıyor. Gürültü ve akustik konularında eğitim sertifikalarına da sahip olan bu ekibin elemanları, yönetmelik standartlarında ses ölçümüne yarayan sonometre ölçüm cihazlarını yanlarından ayırmıyor, anında gürültü ölçümü yapabiliyor.
Kadıköy Kaymakamlığı, Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü ile koordineli olarak gerçekleştirilen uygulamalarda “Kadıköy’de Yaşamak Ayrıcalıktır” anlayışı çerçevesinde Kadıköylülerin gürültüsüz ve rahat bir yaşam sürmeleri için çalışılıyor.


50 YAŞ ÜSTÜ GÜRÜLTÜDEN ÇOK ŞİKÂYETÇİ
Bakanlığın çıkardığı 2010/10 sayılı “Eğlence Yerlerinden Kaynaklanan Gürültü Kontrolü Genelgesi” doğrultusunda İl Mahalli Çevre Kurulu kararı doğrultusunda yarı açık ve açık eğlence mekânlarında 23.59 saati itibariyle yüksek sesli müzik yasaklanıyor.
450’den fazla eğlence mekânının bulunduğu Kadıköy’de gürültüden en çok şikâyet gelen bölgeler; Tarihi Kadıköy Çarşısı, Caddebostan İskele Sokak, Yel değirmeni Misak-ı Milli Caddesi, Caferağa Kadife Sokak olarak öne çıkıyor. Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün yaptığı 2010 yılı istatistiklerine göre; gürültüden en fazla şikâyet edenler yüzde 78 oranında 50 yaş üstü vatandaşlar oluyor. Şikâyetlere ise yüzde 44oranında eğlence yerlerinden kaynaklanan gürültü, yüzde 33 oranında işletme ve işyerlerinden kaynaklanan gürültü neden olurken, havalandırma, soğutma, jeneratör vs. açık hava etkinlikleri de gürültüye neden olan etmenler arasında yer alıyor.


KADIKÖY’ÜN STRATEJİK GÜRÜLTÜ HARİTASI ÇIKARILACAK
Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü şu sıralar Kadıköy’ün Stratejik Gürültü Haritası’nı oluşturmaya çalışıyor. Bakanlık ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile koordine içinde devam eden çalışmalarda gelen her şikâyet ciddiyetle değerlendiriliyor.
Eğer Kadıköy’de gürültüden şikâyet ediyorsanız yapmanız gereken çok basit; 0216 444 55 22 Çağrı Merkezi’ne ulaşmak ya da Kadıköy Belediyesi Web sitesinden Mavi Masa’ya şikâyetinizi belirtmek.
Kadıköy Belediyesi yetkilileri şikâyetlerin yüzde 47’sinin Çağrı Merkezi’nden, yüzde 18’inin dilekçeyle, yüzde 23’ünün ise denetimlerde tespit edildiğini belirtiyorlar.


Mustafa SÜRMELİ
 


ARŞİV