Gazhane’de sona doğru…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Hasanpaşa Gazhanesi’ndeki restorasyonu ‘2019 yılının ikinci yarısında tamamlamayı’ hedefliyor. 5 yıldır süren çalışmalar bittiğinde, bu değerli yapı “Enerji Müzesi ve Kültür Kompleksi” olacak

19 Şubat 2019 - 16:00

Türkiye’nin en önemli endüstriyel kültür miraslarından biri olan Kadıköy’deki tarihi Hasanpaşa Gazhanesi’nin restorasyonun yakında biteceği açıklandı!

Gazete Kadıköy olarak defalarca sayfalarımıza taşıdığımız Gazhane’nin, Mart’taki yerel seçimler öncesi açılacağı yönündeki duyumlar üzerine T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) başvurduk. Restorasyonun ne zaman biteceğine ilişkin bilgi alma amacını taşıyan 24.01.2019 tarihli başvurumuza, 14.02.2019 tarihinde yanıt geldi. Yanıtı aynen yayımlıyoruz:

“1900224348 sayılı başvurunuz 14.02.2019 tarihinde YAPI İŞLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ tarafından cevaplanmıştır:1891 yılında kurulan ve 1993 yılları arasında gaz üretimi yapan, yaklaşık 32.000 m2 büyüklüğündeki havagazı fabrikası alanın; 1998-2001 yılları arasında İTÜ tarafından hazırlanan restorasyon projeleri ile kültür merkezi olarak kullanılması Koruma Kurulu tarafından onaylanmış olup, 2014 yılından bu yana Gazhane binalarında restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Restorasyon çalışmaları tamamlandığında yapılarımız restoran, kafe, eğitim sınıfları, tiyatrolar, otopark, kütüphane ve müze olarak değerlendirilecek olup; İSMEK, BELTUR, İSPARK, Sağlık A.Ş., Şehir Tiyatroları, Kütüphaneler Müdürlüğü, Kültür AŞ, İstanbul Kitapçısı gibi İBB kurumları tarafından işletilecektir.

Projenin onaylandığı tarihten ihale tarihine kadar geçen zaman içerisinde yapıların dış etkenler sebebiyle geçirdiği değişikliklere bağlı güçlendirme ihtiyaçları, yukarıda bahsi geçen işletmecilerin kullanım şekillerine göre mekan ihtiyaçları ve günümüz konfor şartlarını sağlamaya yönelik teknik gereksinimleri, imar, yangın ve engellilere yönelik meri yönetmelik gereklilikleri gibi durumlar için, restorasyon projesi koruma ilkeleri ve mühendislik çözümleri dikkate alınarak güncel çözümler ve kararlar üretilmiş olup, bu 09.07.2015 tarih ve 2848 sayılı İstanbul V Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı, 03.03.2016 tarih ve 3463 sayılı İstanbul V Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile 13.10.2016 tarih ve 3996 sayılı İstanbul V Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla projelerin uygunluğu yeniden onaylanmıştır.

Parsel genelinde yer alan irili ufaklı 30 adet bağımsız yapıdan, ağırlıklı olarak İSMEK, Beltur ve Kütüphaneler Müdürlüğü tarafından işletilmesi planlanan yapılar %95 oranında, Şehir Tiyatroları’nın yer alacağı Gazometre yapıları %75 oranında, Enerji Müzesi olarak kullanılması planlanan binalar ise %70 oranında tamamlanmış durumdadır.

Enerji Müzesi uygulama işleri, Çevre Aydınlatma ve Peyzaj işleri, Tiyatro/Sahne yapılarına ait uygulama işleri için 30.10.2018 tarihinde ikinci bir ihale yapılmıştır.

Her iki ihalenin de kapsamında yer alan iş kalemlerinin 2019 yılının ikinci yarısında tamamlanması hedeflenmektedir.”

MAKÛS TALİHLİ ENDÜSTRİ ÇINARI

Mülkiyeti ve sorumluluğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde olan Gazhane’de; Ocak 2014’te ihalesi yapılan ve Mart’ta başlayan çalışmaların 1 yılda bitirileceği açıklanmıştı. Gazete Kadıköy olarak konuyu pek çok kez sayfalarımıza taşıdık. Fikri takip haberlerimizle konuyu gündemde tutmaya gayret ettik.

Tescillenmiş bir endüstri mirası olan Hasanpaşa Gazhanesi, Anadolu yakasının en eski sanayi tesislerinden. Geçmişte İstanbul’un yakıt ihtiyacının karşılandığı üç önemli tesisten biri olan ve Osmanlı endüstriyel mirasının örneklerinden olan yapı, 1892’de hizmete girmişti.1945’te İETT’ye bağlandı. Talep azalması nedeniyle 1993’te faaliyetine son verildi. O tarihten bugüne de, İstanbul’da türünün son örneği olarak kaderine terk edildi. Gazometreleri sökülüp satıldı, çöplük oldu. Farklı dönemlerde hurda, kömür deposu, otobüs garajı, İETT bürosu olarak kullanıldı. Daha sonra SİT alanı ilan edildi. ‘Kültür merkezi’ olacağı pek çok kez ifade edilmiş, ama her seferinde yine çürümeye bırakılmıştı. Yetkililer restorasyona, kapatıldıktan 24 yıl sonra başlayabildi.

TABELA ‘YAZ’ DİYOR

Öte yandan Gazhane restorasyon tabelaları da sürekli değişiyor. Daha önce tabelada ihale tarihi 2014 görünürken, işin bitiş tarihinin üstü ise kapatılmıştı. Güncel fotoğraflarda ihale tarihi 2018 olarak yazılmış. Bitiş için ise ‘17.06.2019’ tarihi yer alıyor.


ARŞİV