Gar katliamında yaşamını yitirenler anıldı

10 Ekim katliamında hayatını kaybedenler Haydarpaşa Garı önünde ve Kadıköy Meydanı’nda anıldı

10 Ekim 2018 - 21:38

10 Ekim katliamının 3. yılında Kadıköy’de iki ayrı anma düzenlendi. Anma etkinliğinin ilki Haydarpaşa Garı önünde gerçekleşti. Birleşik Taşımacılık Sendikası, 10 Ekim Barış Derneği ve meslek örgütlerinin düzenlediği anma etkinliğine katliama tanıklık edenler de katıldı.

“SORUMLULAR YARGILANMADI”

Kitle adına basın açıklamasını Ayşen Dönmez okudu. Dönmez, katliamda yaşamını yitiren 103 insanın barış talebiyle Ankara’da olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Yaşanan bu büyük katliamın acısı yüreklerimizi yakmaya devam ediyor. Acımız kadar öfkemiz de tazeliğini koruyor. Gerçek katiller dışarıda gezdiği için isyanımız her gün biraz daha büyüyor.”

Yargı sürecinin adil bir şekilde yürütülmediğini ve katliamda sorumluluğu bulunan kamu görevlilerinin yargı önüne çıkarılmadığını söyleyen Dönmez, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Acımızı ve öfkemizi büyüten en büyük nedenlerden birisi de, katliam öncesinden bugüne kadar siyasi iktidarın ve idarecilerin takındıkları tutum ve yargı sürecidir. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi 3 Ağustos günü 10 Ekim Ankara katliamı davasında kararını açıkladı. Yargı süreci hızla bitirilmek istendi. Yargının tutumu ve açıklanan karar katliamın gerçek faillerinin kimler olduğuna dair kuşkumuzu daha da büyüttü. Duruşmalarda yaşananlara, siyasi iktidarın ve mahkemenin tavrına bakıldığında davanın birkaç tetikçinin, yardım ve yataklı edenlerin çeşitli cezalarla sonuçlandırılması üzerine kurgulandığı anlaşılıyor. Karar da buna uygun olarak verilmiştir.”

Basın açıklamasının ardından anma etkinliği Birleşik Taşımacılık Sendikası  binasında düzenlen programla devam etti. Katliamın tanıklarından gazeteci Sultan Güner’in 10 Ekim günü  çektiği görüntülerden oluşan sinevizyon izlendi. Daha sonra ise 10 Ekim günü Ankara Garı önünde bulunanlar söz alarak tanıklıklarını anlattı.

KADIKÖY’DE KİTLESEL ANMA

10 Ekim akşamı ise İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu’nun çağrısıyla Kadıköy Meydanı’nda ikinci anma etkinliği düzenlendi. Ankara’da hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının taşındığı anma etkinliğine, siyasi parti temsilcileri, meslek örgütleri yöneticileri ve sivil toplum kuruluşlarının üyeleri de destek verdi. Anma eylemi yapılan saygı duruşunun ardından katliamda yaşamını yitirenlerin isimlerinin okunmasıyla başladı.

İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu adına basın açıklamasını KESK Dönem Sözcüsü Zeliha Baksi okudu. Baksi, “Güvenlik bürokrasisi görmedi, istihbarat dosyaları sümen altı edildi, çetelere kolaylık sağlayanlardan hesap sorulmadı. Mahkeme delillerin üzerine gitmedi, katliamı önemsizleştirdi.Ne yapılırsa yapılsın biz, 10 Ekim katliamında yaşamını yitiren canlarımızı unutmayacağız. Barış istemekten vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

10 EKİM’DE NELER OLDU?

10 Ekim 2015’te düzenlenen “Barış Mitingi” başlangıcında saat 10.04’te IŞİD üyesi iki canlı bomba kendini patlatmıştı. Patlama sonucunda Türkiye’nin farklı şehirlerinden mitinge katılan 101 kişi olay yerinde, 2 kişi de 2017 yılında hayatını kaybetmişti. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 21 aylık süreçte dava 54 celsede görüldü. 9 sanıktan 9’u hakkında 101 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.


ARŞİV