Fikirtepeliler çözüm istiyor

Evlerini teslim alamayan Fikirtepeliler, sorunların çözümü için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bölgede aktif rol almasını istiyor

08 Mayıs 2019 - 10:20

Fikirtepe 8 yıl önce kentsel dönüşümün pilot bölgesi ilan edildi. Ancak İstanbul’da kapsamlı ilk kentsel dönüşüm projesinin başladığı bölgede sorunlar hala devam ediyor. Onlarca proje, inşaat firmalarının çekilmesiyle beraber yarım kaldı. Evleri teslim edilmediği için geçtiğimiz yıl çadırlarda yaşamaya başlayan Fikirtepeliler ise çözüm arayışlarını sürdürüyor.

YÜZDE 77’SİNDE PROJE BAŞLAMADI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sorumluluğunda olan Fikirtepe’deki toplam proje alanı 920 bin metrekare. Bu alanın sadece yüzde 23’ünde yani 208 bin metrekaresinde projeler tamamlandı. 712 bin metrekarelik alanda ise projelere henüz adım atılmadı. Tamamlanan konut alanlarında ise kısmi olarak insanlar yaşamaya başladı. Fikirtepe’de sorunlu 5 adanın yarım kalan inşaatları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteği ile finansmanı İLBANK tarafından karşılanmak suretiyle yapılmaya başlandı. Bu 5 adayı yapan firmalardan biri iflas erteleme almış, biri iflas etmiş, diğeri ise mali problemler nedeniyle inşaata başlayamamıştı.

SÖZLER TUTULMADI

Sekiz yıllık süre zarfında bazı firmalar mali sorunları gerekçe göstererek, iflas başvurusunda bulundu. Bu nedenle bazı projeler hafriyat olarak koca bir çukura dönüştü. Evleri teslim alamayan yüzlerce ailenin biraraya gelerek kurduğu Leke Platformu’nun sözcüsü Engin Akgüzel, devlet kurumlarının Fikirtepe’de yeterli ölçüde sorumluluk almadığını ifade etti.

“Devlet hiçbir zaman buraya giren müteahhitlere akreditasyon uygulamadı.” diyen Akgüzel, “Mali durumu zayıf müteahhitlere imza atmaya direnen vatandaşlar için aç gözlü insanlar muamelesi yapıldı ve müteahhitlerle beraber mağdur durumdaki Fikirtepe halkının imajı kasıtlı olarak açgözlü insanlar olarak resmedildi.” diye konuştu.

“KİRA YARDIMI YAPILMIYOR”

Fikirtepelilere kira yardımı da yapılmadığını söyleyen Akgüzel şöyle konuştu: “2014’ün Mart ayında Fikirtepe’de temel atma töreni düzenleyen zamanın Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, ‘Ağzımızdan çıkan söz namustur’ demişti. 2017’nin Şubat ayında ise temel atma törenine katılan dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, Fikirtepe’de 35 bin konutun yeniden inşa edileceğini ve ‘Bu dev projelerle sadece bugün değil, inşallah yarınlarımızı da inşa ediyor, geleceğimizi güvenceye alıyoruz’ konuşmasını yapmıştı. 2018’in Haziran ayında da zamanın İller Bankası Başkanı ve Müsteşar Yardımcısı şimdinin ÇŞB Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş “Fikirtepe’de mağdur hak sahiplerini ziyaret ettik, sorunlarını dinledik. Önümüzdeki günlerde seçecekleri temsilcilerle buluşup çözüm modelleri geliştirme kararı aldık’ demişti. Özetle söz verip tutmayanları halk unutmuyor.”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çözüm noktasında çaba göstermediğini söyleyen Akgüzel, “Fikiretepe’yi riskli alan ilan eden, çözümün bir parçası olacağım diyen ve müteahhit ile anlaşamayıp imza atmayan arsa sahiplerine yerinizi kamulaştırırız diye yazılar yollayan ve zorla imza attırtan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şimdi sorun yaşayan ve yarım kalan projelerdeki arsa sahiplerine aranızdaki sözleşme bizi ilgilendirmez gidin mahkemeye verin diyor.” dedi.

“1.5 MİLYON KONUT DÖNÜŞTÜRÜLECEK”

Türkiye'de 6,7 milyon konutun dönüştürülmesi gerektiğini açıklayan Çevre ve Şehirclik Bakanı Murat Kurum “1,5 milyon adedi her yıl 300 bin yaparak önümüzdeki 5 yıllık süreçte, 2023’e kadar acil dönüştürülecek alanların dönüşümünü sağlayacağız. Buna Emlak Bankamız da finansal destek olacak, İller Bankamız da olacak. Hazine ve Maliye Bakanlığımızla bu sürece ilişkin destekleri alıp kentsel dönüşüm projelerini destekleyeceğiz. Bir kısmını da TOKİ eliyle yapacağız.” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın şu anki ana gündemi ise imar affı ve riskli yapıların güvenli bir şekilde yıkılması. Bakanlığın çalışanlarından edindiğimiz bilgiye göre Fikirtepe için bir çözüm projesi yok.


ARŞİV