Edebiyat Müzesi Belgeliği'ne yer yok!

Çoğunluğunu Kadıköylü şair ve yazarların oluşturduğu Türkiye Yazarlar Sendikası’nın Beşiktaş’taki Edebiyat Müzesi, Kültür Bakanlığı tarafından depo yapılmak isteniyor.

21 Mayıs 2014 - 09:22
Çoğunluğunu Kadıköylü şair ve yazarların oluşturduğu Türkiye Yazarlar Sendikası’nın Beşiktaş’taki Edebiyat Müzesi, Kültür Bakanlığı tarafından depo yapılmak isteniyor.
 
 
 Semra ÇELEBİ
Kültür Bakanlığı, Türkiye Yazarlar Sendikası’nın (TYS) Yıldız Sarayı Arabacılar Dairesi’nde oluşturduğu Edebiyat Müze Belgeliği’ni boşaltarak depo yapmak istiyor.
Bakanlığa tepki gösteren TYS, 8 Mayıs Perşembe günü Belgelik’te yaptığı basın açıklamasında görüşme isteklerinin iki yıldır yanıtsız kaldığını belirterek, “Müzenin boşaltılmasından sonra yüzlerce değerli yapıtı, belgeyi nerede ve nasıl koruyacağımıza ilişkin bir öngörümüz yoktur” dedi.
Basın açıklamasında konuşan sendika başkanı Mustafa Köz, kendilerine ulaştırılan tebliğ ile 30 gün içerisinde Edebiyat Müzesi’ni boşaltmalarını istediklerini, eserlerin Bakanlığa devredilmesi halinde eserlerin niteliğine uygun Bakanlık müze ve kütüphanelerinde muhafaza edilmesini teklif ettiklerini aktardı.
“Bu durumda TYS Edebiyat Müze Belgeliği değil, Kültür Bakanlığı müzelerinde korunan ve belki de sergilenmeyen değerler olacak. Biz evimize de götürürdük bunları. Biz müze için yer istiyoruz” diyen Köz, önceden müzede sergilenen eserlerin şu anda kolilerde olduğunu ifade etti.
 
 “BELGELİK KÜLTÜR SUİKASTINA UĞRAMASIN”
Mustafa Köz şöyle devam etti: “Belgeliğin polis karakoluna çevrilen AKM, harabeye dönen Emek Sineması ve ihale ihanetleriyle satılmaya çalışılan Şinasi Sahnesi gibi bir ‘kültür suikastı’na uğramasını istemiyoruz. Kültür Bakanlığı’nı sorunu siyasi tutumların ötesinde görerek, bu ülkenin ortak kültür değerlerini barındıran belgeliğimize gereken önemi vermeye; kamuoyunu da bu kültür belleğinin korunması için dayanışmaya çağırıyoruz.”
Basın açıklamasına Köz’ün yanı sıra PEN Yazarlar Derneği Başkanı Tarık Günersel, TYS eski Genel Sekreteri Adnan Özyalçıner, yazar Ataol Behramoğlu, TYS eski Başkanı Enver Ercan ve Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de katıldı.
 
 “MÜCADELENİN 40 YILLIKTARİHİ BU MÜZEDE”
Adnan Özyalçıner konuşmasında yazı özgürlüğünü korumanın insan hak ve özgürlüklerini korumaktan geçtiğini belirterek, TYS’nin bunun için 40 yıldır mücadele ettiğini ifade etti ve devam etti: “Bu mücadelenin 40 yıllık tarihi işte bu müzede. Yakılan yazarlara, kitapları yok edilen, düşünceleri dolayısıyla hapislere giren yazarlara kadar, tüm bunlar belgelikte yer alıyordu. Asıl bundan korktukları için ortadan kaldırmaya çalışıyorlar.”
Ataol Behramoğlu ise müzede çok önemli yazarların belgelerini sakladığını belirterek, “Büyük yazarlarımız, edebiyatımızın en seçkin insanları Arabacılar Dairesi’ne sığınmış, Arabacılar Dairesi yazarlara çok görülüyor” dedi.
Enver Ercan da “Burada büyük özverilerle insanlar mücadele veriyorlar, sanki somut bir görüntüyü yok etmek istiyorlar” şeklinde konuştu.
 
 SÜREYA’DANDAĞLARCA’YA ÖZELBELGELER O MÜZEDE
Kültür Bakanlığı, 2002’den beri TYS Edebiyat Müze Belgeliği olarak kullanılan Yıldız Sarayı’ndaki Arabacılar Dairesi’ni boşaltarak depo olarak kullanmak istemişti.
En son 22 Nisan 2011’de yenilenen dilekçenin ardından 23 Ocak 2012 tarihli yazıyla bu talep TYS’ye bildirilmiş, TYS’nin açtığı iptal davası ise İdare Mahkemesi’nce reddedilmişti. Dava temyiz süreciyle devam ediyor, buna rağmen Bakanlık, Edebiyat Müzesi’nin boşaltılması için TYS’ye tebligat gönderdi.
Bakanlık tarafından 24 Nisan tarihli tebligatta Belgeliğin 30 gün içerisin de boşaltılması isteniyor.
Belgelikte Cemal Süreya’dan Fazıl Hüsnü Dağlarca’ya kadar onlarca şair ve yazarın özel yazıları, fotoğrafları ve belgeleri bulunuyor.
 
 KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞ’INA AÇIK MEKTUP
“Türkiye Yazarlar Sendikası, kırk yıllık yaşamında yazarlık emeğini ve onurunu, temel insan haklarının temel taşı düşünce özgürlüğünü, ülkemizin en zor koşullarında savuna gelmiş; kuruluş yılı 1974’ten bu günlere adı Türkiye’nin en seçkin yazar ve şairleriyle özdeşleşmiş büyük bir kültür kurumudur.
Türkiye Yazarlar Sendikası, kültür tarihimizin yarım yüzyıllık belleğidir; yalnızca dünümüz değil, bugünümüz ve geleceğimizdir.
Nice emekle, özveriyle düşünce özgürlüğü savaşımında kayıplar da vererek bugünlere ulaşan, kültürümüzün evrensel bir temsilcisi olan yazar örgütümüz, bugün hiç hak etmediği bir tehditle karşı karşıyadır.
Yıldız Sarayı’nın Arabacılar Dairesi’nde yine emek ve özveriyle kurulan TYS Edebiyat Müze ve Belgeliği bakanlığınızca dağıtılmak, yok edilmek isteniyor.
Dünyanın pek çok ülkesinde yazar örgütleri kentlerin en görkemli yapılarına, saraylarına sahipken, ülkemizde Türkiye Yazarlar Sendikası gibi köklü, büyük bir yazar kuruluşuna bir sarayın arabacılar dairesini bile çok gören bir bakanlığın adının Kültür Bakanlığı adını taşıması büyük bir çelişkidir.
Bu çelişkiyi dünyaya nasıl anlatacağız, nasıl anlatacaksınız?
Konuyla ilgili açılan davada, Danıştay kararını da beklemeksizin Bakanlığın müzeyi boşaltmamızı istemesi, ayrıca açıklanması gereken bir yasa ve hukuk tanımazlıktır.
Bu nedenle Kültür Bakanlığı’nı kararını yeniden gözden geçirmeye, yazarlarımızın bellek-müzede simgeleşen ulusal ve evrensel kimliğine gereken özen ve saygıyı göstermeye, Edebiyat Müze Belgeliğin korunması için Türkiye Yazarlar Sendikası’na yeni bir müze yeri göstermeye çağırıyoruz.”

ARŞİV