Dev Yapı-İş’ten işçi sağlığı paneli

DİSK’e bağlı Dev Yapı-İş sendikası “Kriz koşullarında işçi sağlığı ve güvenliği mücadelesi” panelini Kadıköy Eğitim-Sen şubesinde gerçekleştirdi

08 Kasım 2018 - 17:19

3. Havalimanı eylemleri sonrası yaşanan gözaltılar ve tutuklamalar nedeniyle ertelenen işçi sağlığı ve güvenliği paneli 4 Kasım Pazar günü işçilerin ve uzmanların katılımıyla Kadıköy’de yapıldı.

İŞ CİNAYETLERİ VURGUSU

İlk olarak Dev Yapı-İş Genel Sekreteri Nihat Demir söz alırken, havalimanı şantiyesi başta olmak üzere gerekli tedbirlerin alınmadığını, iş cinayetlerinde işçilerin her geçen gün daha fazla hayatını kaybettiğini vurguladı. Sadece Torunlar, Soma gibi toplu ölümlerin medyaya yansıdığını belirten Demir, işçilerin haklarını bilmesinin çok önemli olduğuna değindi.

Demir’in ardından söz alan Genel-İş Örgütlenme Sekreteri Gökhan Keskin, konkordato (iflas anlaşması) ilan eden şirketler üzerinde durdu ve bunun akabinde işçilerin işten atılmasının, kazanılmış hakların gasp edilmesinin geldiğini belirtti. Sendikaların bilinçlenme çalışmalarını yapması gerektiğinin altını çizen Keskin, panelin bu amaca hizmet ettiğini vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.

Panelin başında ayrıca tutuklu bulunan Dev Yapı-İş Başkanı Özgür Karabulut’un işçilere gönderdiği dayanışma mektubu okundu. Karabulut, cezaevinden gönderdiği mektupta “Zor,  zorlu bir o kadar da zorunlu bir sürece girmiş bulunmaktayız. Dün olduğundan daha fazla çalışacak, daha fazla yorulacak daha fazla işler başaracağız. Dün inşaat işçilerini sendikamız etrafında örgütlerken, dışarıya inşaat işçilerinin 1800’Iü yılları aratmayan koşullarda çalıştırıldığını, adeta bir köle gibi çalıştırıldığını anlatmaya çalışırken, bugün 3. Havalimanı işçilerinin yaptığı eylem sonrası, belki yıllarca anlatsak başaramayacağımız bir çıplaklıkta gösterdi.” ifadelerini kullandı.

İŞ YERİ GÜVENLİĞİ KONUŞULDU

Panelist olarak etkinliğe katılan Erkan Aslan (Kimya Yüksek Mühendisi ve İSİG Meclisi üyesi) ve Erol Önder (İşyeri Hekimi) sunumlarını gerçekleştirdi. Erkan Aslan inşaat işçilerinin bir gününü ve nasıl şartlarda çalışmak zorunda bırakıldıklarını anlatan bir slayt izletirken, Erol Önder inşaat işçilerinin çalıştığı şantiyelerdeki koşullardan örnekler vererek ve yine karşılıklı sorular, yanıtlar ve katkılarla sunumuna devam etti.

Ziraat Yüksek Mühendisi ve İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Uzmanı Gökhan Turan ise İSİG koşullarının sağlanmaya çalışıldığı şantiyelerde dahi İSİG uzmanlarının görevlerini gerektiği gibi yerine getirmediklerini aktardı. Panel, Zeytinburnu Belediyesi’nde 211 gündür işine geri dönmek için eylem yapan K


ARŞİV