Dere davasında bilirkişi raporu açıklandı

Yoğurtçu Parkı’nda hafriyat kamyonunun altında kalarak can veren Şule İdil Dere soruşturmasında bilirkişi raporu açıklandı. Dere ailesinin paylaştığı bilgilere göre, İBB ve kamyon şoförünün de bağlı bulunduğu İSTAÇ A.Ş. “birlikte kusurlu” bulundu

02 Mart 2017 - 16:43

Kadıköy Yoğurtçu Parkı yaya-bisiklet yolunda 12 Mayıs 2016 tarihinde hafriyat kamyonu tarafından ezilerek öldürülen Şule İdil Dere (23) soruşturmasında bilirkişi raporu tamamlandı. Dere ailesi kamuoyuna bir açıklama yaptı. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

 “Ocak 2017’de tamamlanan İş Sağlığı Güvenliği bilirkişi raporuna göre; İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve iştiraki İSTAÇ A.Ş. “müteselsilen kusurlu” (birlikte kusurlu) bulundu. İki kurumun yetkilileri ve şoför “asli kusurlu” bulundu. Aynı raporda Şule İdil Dere için “kusurlu değil” denildi. Şule İdil Dere’nin canını alan kamyonun İBB’ye ait olduğu, kamyon şoförünün İBB iştiraki olan İSTAÇ A.Ş. çalışanı olduğu Savcılıkça belirlendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İSTAÇ A.Ş. ile yürüttüğü Kurbağalıdere dip temizliği çalışmasında detaylı iş planı yapıldığı halde bu plana yaya can güvenliği tedbiri alınmasının dâhil edilmediği görüldü. Savcılık, kusurlu bulunan İBB personeli arasında devlet memuru olan yetkililerin yargılanabilmesi için İstanbul Valiliği’ne başvurdu. Şimdi tüm gözler yargılama izni için başvuruya cevap vermesi beklenen İstanbul Valiliği’ne çevrildi. Valiliğin yargılama izni vermesi halinde devlet memuru olan sorumlular da dâhil edilerek iddianame hazırlanması ve davanın açılması mümkün olacak.”

“İBB’DEN AÇIKLAMA YOK”

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Şule İdil Dere’nin hayatını kaybettiği çalışmayla ilgili bugüne kadar herhangi bir açıklama yapmadı” ifadelerinin yer verildiği açıklamada, “İBB kamyonu ve kamyonu kullanan İSTAÇ A.Ş. bugüne kadar herhangi bir sorumluluk almadı, kurum içinde sorumluların saptanabilmesi için herhangi bir soruşturma açmadı. Ailenin avukatları aracılığıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan yazılı başvuru ve savcılıktaki soruşturmanın genişletilmesi talebi üzerine 9. ayda sorumlular saptanabildi ve ifadeleri alındı” denildi.

 “ÖNLEM ALINSAYDI HAYATTA OLACAKTI”

“İBB’nin  Kurbağalıdere’de dip temizliği planı kapsamında yaya can güvenliği tedbiri almadığı da bilirkişi raporuyla ortaya çıktı. Bilirkişi raporunda “İBB Deniz Hizmetleri Müdürlüğü asıl işveren sayılacağı, yüklenici İSTAÇ A.Ş.’nin alt işveren sayılacağı, birlikte yaptıkları iş ve işyeriyle ilgili İş Sağlığı Güvenliği önlemlerini almaları gerekirdi” denilerek “zorunlu olan İş Sağlığı Güvenliği önlemleri alınsaydı böyle bir elim kaza yaşanmamış olabilirdi” denildi.Raporda, “kazanın asıl nedeninin kazaya sebep olan işyeri ortamının risk değerlendirmesi yapılmadığı, tehlikelerin ortadan kaldırılmadığı” belirtilerek işi planlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve yüklenici İSTAÇ A.Ş.’nin “yayalar ile birlikte kullanılan yolda yayaya çarpmanın büyük risk olarak ilk başta yer alması dikkat çekici olup tedbir alınması en önemli risk gruplarından biri olduğu, gerekli işaret, tabela ve talimatların yazılmadığı, kamyon için yolun bölünmediği, önlemlerin alınmadığı, tehlikeli bölgeleri sınırlandırmadığı ve işaretlemediği” sonucuna varıldı.

Açıklamada, İBB’nin Ocak 2017’de aldığı yaya can güvenliği tedbirini 12 Mayıs 2016 tarihinden önce başlayan Kurbağalıdere dip temizliği çalışmasında da alması halinde Şule İdil Dere’nin hayatını kaybetmeyeceği de vurgulandı.

“ADALET ARIYORUZ”

Dere ailesinin 10 aydır adalet arayışı devam ediyor. Gazete Kadıköy’e açıklama yapan baba Berdan Dere, “İdil için adalet arayışımız, kaybedilen diğer canlar için de adalet arayışıdır” diyerek şöyle konuştu: “Kızım İdil, 12 Mayıs 2016’da Yoğurtçu Parkı’nda yaya yolunda yürürken İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) hafriyat kamyonu tarafından öldürüldü. Araç büyükşehir belediyesinin, şoför büyükşehir belediyesinin, yapılan iş büyükşehir belediyesinin, şoför belediye şirketinin. Her şey 10 ay önce de ortadaydı, bilirkişi raporu bunu bir kez daha gözler önüne serdi. İBB bu olayın üstünü örtmek istiyor. Bilgi vermiyor, oyalıyor, yanıltıcı bilgi veriyor. Sorumluluk kabul etmiyor, bugüne kadar da etmedi. Belediye, şoförü, avukatları hepsi yanıltıcı bilgi veriyor. Adaleti önlüyorlar. Davası bile açılmış değil. Şimdi de Valiliğin, devlet memuru olan yetkililer için soruşturma izni vermesini bekliyoruz.”

İş cinayetlerinin bir parçasının hafriyat kamyonları kazaları tarafından gerçekleştiğini ifade eden Berdan Dere, “İdil için adalet arıyoruz, bir yandan da büyük bir şantiye alanına dönen şehirde böylesi onlarca cinayet için adalet istiyoruz. 2016 İş Cinayetleri Almanağı ne yazık ki bunun örnekleriyle dolu ve ne yazık ki İdil de denetimsiz, tedbirsiz ve sorumsuz bir belediye çalışması nedeniyle burada yer aldı. Sadece kızıma değil, diğer canlara da dikkat çekmek istiyorum. 2016 yılında sadece İstanbul’da 19 kişi hafriyat kamyonları tarafından ezilerek öldürüldü. İstanbul’da şimdi binlerce kamyon her gün hareket halinde. Bunların çoğu hafriyat kamyonu ve beton mikserleri. Etkin denetim sağlanmazsa bu kaza denilen cinayetler devam edecek ne yazık ki” diye konuştu.

“Şehirde güvenli bir yaşam için, çocukların, gençlerin hayatta kalabilmesi için adalet istiyoruz” diyen Dere,  Kadıköylüleri change.org’da devam eden change.org/suleidildere imza kampanyasına katılmaya davet etti.


ARŞİV