Depremzede öğrencilere 21 bin kişilik ek kontenjan açıldı

Yüksek Öğretim Kurumu, deprem bölgesinde ikamet eden depremzede adaylar için herhangi bir eksiltmeye gitmeden yüzde 25 ek “Depremzede Kontenjanı” ayrılmasına karar verdi. Karar ile 21 bin 560 öğrencinin yararlanacağı ek kontenjan açılmış oldu

18 Mayıs 2023 - 11:55

Yükseköğretim Kurumu (YÖK), depremden etkilenen illerde ikamet eden üniversite adaylarına, bulundukları illerde bulunan üniversitelere yerleşirken, genel kontenjanlarda herhangi bir eksiltmeye gitmeden yüzde 25 ek “Depremzede Kontenjanı” ayrılmasını kararlaştırdı. 

Ayrıca, depremzede öğrencilere vakıf üniversitelerinde de her bir programda 1’er kontenjan verileceği açıklandı.

21 BİN 560 KİŞİLİK EK KONTENJAN

Karar ile deprem bölgesindeki üniversitelerde 21 bin 560 öğrenci için ek kontenjan açıldı. Depremzede adaylar, tercih sayısına ve tercih sırasına göre, genel kontenjanlarla birlikte kendilerine ayrılan ilave kontenjan kapsamındaki programlardan tercih yapabilecek.

ÖZELLER DE EK KONTENJAN AÇACAK

Bu kontenjanların dışında vakıf üniversitelerindeki her bir programa, 2547 sayılı Kanun’da öngörülen yüzde 15 burslu öğrenci okutulması yükümlülüğü kapsamı dışında olmak üzere ve çift diploma programları hariç, depremzede YKS adayları için 1’er kontenjan ayrılacak. Merkezi yerleştirmede ayrılan bu kontenjana kayıt olması durumunda, kayıt yapılan kontenjan kadar ek yerleştirme sırasında söz konusu programa üniversitenin tercihi de alınarak indirimli veya ücretli kontenjan eklenecek.

16 ÜNİVERSİTEYİ KAPSIYOR

Karar ile “Depremzede Kontenjanı” açan üniversiteler şunlar:

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Adıyaman Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Harran Üniversitesi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, İskenderun Teknik Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi, Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi.

ÜNİVERSİTELİ OLMAMA KOŞULU VAR

Herhangi bir yükseköğretim programına kayıtlı olan, yükseköğretim programından mezun durumda veya üniversite öğrenciliğinden ilişiği kesilen adaylar, söz konusu kontenjanlardan yararlanamayacak.


ARŞİV