Cumhuriyet gazetesi davası başladı

Cumhuriyet gazetesinin 11’i tutuklu 17 çalışanı 9 ay sonra ilk defa hakim karşısına çıktı. Basın özgürlüğüne sahip çıkan Kadıköylüler de davayı takip etmek için İstanbul Adalet Sarayı’na gitti

24 Temmuz 2017 - 16:28

Yaklaşık 9 ay önce tutuklanarak cezaevine konan Cumhuriyet gazetesi çalışanları hakkında, tutuklandıklarından 156 gün sonra iddianame hazırlandı. Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının yargılandığı dava 24 Temmuz Pazartesi günü Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda başladı.

11’i tutuklu 17 çalışanın yargılandığı ve İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, gazetenin yayın danışmanı Kadri Gürsel, Cumhuriyet Kitap Eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay, gazetenin okur temsilcisi Güray Öz, köşe yazarı Hakan Kara, gazetenin çizeri Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Önder Çelik ve Bülent Utku, Cumhuriyet Vakfı Danışma Kurulu üyesi Avukat M. Kemal Güngör, Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Ahmet Şık ve muhasebe biriminde çalışan Yusuf Emre İper hakim karşısına çıktı. 

“AYDINLIĞIN TEMSİLCİLERİ”

Basın Bayramı ve sansürün kaldırılmasının yıldönümü olan 24 Temmuz'a denk gelen, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde görülen dava öncesi tutuklu gazeteciler için destek eylemi düzenlendi. DİSK Basın-İŞ, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Dışarıdaki Gazeteciler İnisiyatifi, STK’lar ve aralarında milletvekilleri, sanatçılar ve yazarların da olduğu onlarca kişi adliye bahçesinde “Özgür basın susturulamaz” sloganı attı.

Eylemde Cumhuriyet Davası Koordinasyonu adına Beyza Metin basın açıklamasını okudu. Metin, “Bu ülkede hakikati aramanın, egemenlere rağmen hakikati dillendirmenin bir bedeli var. 150'yi aşkın gazeteci arkadaşımız bu yüzden tutuklu. Tarih boyunca tüm istibdat rejimleri hakikati adalet ve özgürlük arayışıyla buluşturmuş olanlara karşı hep aynı yöntemi uyguladı. Bugün ülkemiz en koyu istibdat rejimlerini aratacak bir rejimle yönetiliyor. Halkın haber alma hakkının gasp edildiği, hukukun bir çıkar grubunun emrine amade olduğu, suçun iktidardakilerin ihtiyaçlarına göre tarif edildiği bir rejimle karşı karşıyayız” dedi.

“Cumhuriyet gazetesinin yazarları ve yöneticileri aydınlığın temsilcisidir” diyen Metin, “İktidar politikaları doğrultusunda aynı başlıkla gazete çıkarmaktan utanmayan onlarca yönetici ve yazar ise karanlığın. Bu ülkenin aydınlık birikimine, karanlığa karşı aydınlığın galebe çalacağına inanıyoruz" diye konuştu. Uluslararası basın meslek örgütleri de 5 gün sürmesi beklenen ilk duruşmayı izliyor. Duruşma öncesinde adliye önünde yapılan ortak açıklamaya, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, Avrupa Gazeteciler Federasyonu, Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi ile PEN International'ın dünyanın dört bir yanından gelen üyeleri katıldı.

Basın açıklamasından sonra gazetecilere destek amacıyla onlarca renkli balon gökyüzüne bırakıldı.

KADIKÖYLÜLER DE DESTEK VERDİ

Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının tutuklanmasının ilk gününden beri hem Kadıköy’de hem de gazete binasında destek eylemlerini sürdüren Kadıköylüler, bugün de desteklerini sürdürmek ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak için İstanbul Adalet Sarayı’na gitti. CHP Kadıköy İlçe Örgütü’nün çağrısıyla saat 09:00’da Söğütlüçeşme metrobüs durağında bir araya gelen Kadıköylüler hep birlikte adliyeye gitti. Kadıköylüler adliye bahçesine “Hak, hukuk, adalet” sloganı atarak girdi. Kadıköylüler 5 gün boyunca davayı takip edecek.

“GAZETECİLERİN YANINDA OLACAĞIZ”

Gazete Kadıköy’e açıklama yapan CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, “Bizler Kadıköylüler olarak doğru haber alma hakkımıza, doğru bilgi alma hakkımıza sahip çıkıyoruz. Haber alma hakkımızı sağlayan gazeteciler şu an içeride. Türkiye’de basın özgürlüğü çok sıkıntılı bir süreçten geçiyor.  Doğru haber alma hakkımızı engelleyen zihniyeti protesto etmek için buradayız. Basının kendisini özgür ifade edebilmesi için gazetecilerin yanında olacağız. Özgür basın susturulamaz” şeklinde konuştu.

yanında olacağız. Özgür basın susturulamaz” şeklinde konuştu.

ÖZEL GÜVENLİK MÜDAHALE ETTİ

Duruşmanın ilk gününde özel güvenlik görevlileri duruşmayı takip etmek isteyen vatandaşlara müdahale etti. Duruşma devam ederken saat 17.00 sıralarında özel güvenlikçilerin “koridoru başaltın” uyarıları üzerine CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, vatandaş olarak bekleme hakları olduğunu belirterek, koridoru terk etmeyeceklerini söyledi. Bunun üzerine bir grup özel güvenlikçi, hakaretlerle CHP’li grubun üzerine yürüdü. Bu sırada tartaklanan CHP Kadıköy üyesi Raci Metin yere düştü. Tarafları yatıştıran Ali Narin daha sonra yere düşen Raci Metin ve olaya tanık olan vatandaşlarla birlikte nöbetçi savcıya giderek özel güvenlikçiler hakkında şikâyetçi oldu.

NUHOĞLU’NDAN CUMHURİYET’E DESTEK

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, 24 Temmuz’da başlayan dava öncesi Cumhuriyet gazetesine destek ziyaretinde bulundu. Gazetenin imtiyaz sahibi Orhan Erinç, Yazıişleri Müdürü Bülent Özdoğan, sorumlu Yazıiişleri Müdürü Faruk Eren,  gazetenin yazarı Aydın Engin’e dayanışma duygularını ileten Nuhoğlu, özgürlüklerin tehdit altında olduğu, basının yazmaya, karikatüristin çizmeye korktuğu, insanların düşüncelerini açıklayamayadığı bir Türkiye’nin gelişme şansının olamayacağını söyledi. Nuhoğlu, “Bu ülkenin insanları da bunca yıllık deneyimleriyle, birikimleriyle beraber böyle bir şeye izin vermezler. Herkesin durumu yeniden düşünmesi gerekiyor. Cumhuriyet gazetesinin yanında olacağız” diye konuştu.


ARŞİV