Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun

Kadıköy’de Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, bando eşliğinde mahallelere bayrak dağıtımı ile başladı, Atatürk Anıtı’nda meşale yakılması ile sürdü. Kutlamaların zirvesi ise 29 Ekim Cumartesi günü Bağdat Caddesi’nde gerçekleşecek geleneksel Cumhuriyet Yürüyüşü ile olacak

28 Ekim 2022 - 09:48

Kadıköy Belediyesi, Cumhuriyetin kuruluşunun 99. yılına yönelik kutlamalarına 22 Ekim Cumartesi günü başladı. Kadıköy’ün cadde ve sokaklarını Atatürk posterleri ve bayraklarla süsleyen belediye, bir hafta boyunca Kadıköy’ün tüm mahallelerine Cumhuriyet Bandosu eşliğinde Türk bayrağı dağıttı.

ATATÜRK ANITI’NDA MEŞALE YAKILDI

Kutlamalar kapsamında 24 Ekim Pazartesi günü İskele Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’nda meşale yakma töreni düzenlendi. Meşale yakma törenine Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, 24. Dönem CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt’ün yanı sıra sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile Kadıköy’de öğrenim gören öğrenciler katıldı. 

 “MEŞALEYİ GENÇLERİN GELECEĞİ İÇİN YAKIYORUZ”

Meşale yakma töreninde konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Odabaşı, meşalenin karanlıktan aydınlığa giden yolu aydınlattığının altını çizerek, “Meşaleyi yakmak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bize bıraktığı, emanet ettiği Cumhuriyete ve Cumhuriyet değerlerine sahip çıkmanın bir işaretidir. Bizim buradaki amacımız Cumhuriyetin değerlerine sahip çıktığımızı göstermek ve karanlıktan aydınlığa giden bu yoldaki işareti tüm kamuoyuyla paylaşmak.” dedi. 

“KADIKÖY’DE FARKLI KUTLANIR”

“Herkes biliyor ki Cumhuriyet, Kadıköy’de farklı kutlanır. Herkesin gözü 29 Ekim’de Kadıköy’dedir. Bu şunu gösteriyor: Türkiye deki Cumhuriyet değerlerine en fazla sahip çıkılan yer Kadıköy’dür. Biz Kadıköylüler bu değerleri bütün Türkiye’ye de hakim olması için çaba sarf eden, mücadele eden, her konuda direnen bir anlayıştan ve kültürden geliyoruz. Biz Kuvayı Milliye’den geliyoruz. Biz emperyalistlere karşı savaşan Kuvayı Milliye’nin çocuklarıyız, torunlarıyız. Biz hemen karşımızda 68’de emperyalistlere karşı çıkan devrimci gençlerin bıraktıkları mirasa sahip çıkan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bize çizdiği yolda yürüyen Kadıköylüleriz. Onun için bayramlar da Kadıköy’de farklı kutlanır. Onun için bayramın merkezi Kadıköy’dür. Onun için Cumhuriyetin değerlerine en fazla sahip çıkan ilçe burasıdır. Şimdi meşalemizi yakarak karanlıktan aydınlığa giden bir sembolü canlandıracağız.”

Konuşmanın ardından Odabaşı ve öğrenciler meşaleyi birlikte yaktı. Meşale, 29 Ekim gününe kadar yanacak. Kadıköy Belediyesi Cumhuriyet Bandosu da marşları ile törene renk kattı. Cumhuriyet Bayramı coşkusu Kadıköy Belediyesi Cumhuriyet Bandosu ile hafta boyunca Kadıköy’ün sokaklarında olacak.

ATATÜRK ANITI’NA ÇELENK KONULACAK

Kadıköy Kaymakamı Muhittin Pamuk, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ve İkmal Maliye Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı, bugün 14.00’te İskele Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na ayrı ayrı çelenk koyacak. Çelenk koyma töreni, İstiklal Marşı’nın okunması ve göndere bayrak çekilmesi ile son bulacak. 

CADDE’DE “CUMHURİYET YÜRÜYÜŞÜ”

Kadıköy Belediyesi, bayram günü Bağdat Caddesi’nde “Bisikletlerle Cumhuriyet Bayramı Turu” düzenliyor. Bisiklet Turu, saat 10.00’da Göztepe 60. Yıl Parkı’nın Bağdat Caddesi girişinde başlayacak. Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının doruk noktasını yine Bağdat Caddesi olacak. Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı’nın da katılımı ile yapılacak olan “Cumhuriyet Yürüyüşü saat 19.00’da Suadiye Işıklar’da başlayacak, Caddebostan İskele Sokak’ta son bulacak.

Türk bayrakları ve LED ışıklarla özel olarak hazırlanan Cumhuriyet TIR'ı ve kortejin geçişi, caddenin farklı noktalarına kurulan dev ekranlardan canlı olarak izlenebilecek.  

ULAŞIM ÜCRETSİZ

İBB, sorumluluğundaki tüm toplu ulaşım araçları ile İstanbulkart’a entegre olan tüm deniz motorlarının bayram günü 24 saat süresince ücretsiz olacağını duyurdu. 

KAYMAKAMLIKTAN CADDE’DE GEÇİŞ TÖRENİ

Kadıköy Kaymakamı Muhittin Pamuk, 29 Ekim Cumartesi günü Kadıköy Kaymakamlığı Hükümet Konağı’nda Cumhuriyetin kuruluşunun 99. yılı nedeniyle tebrikleri kabul edecek. Kaymakamlık, saat 14.00’te de Feneryolu’nda Cumhuriyet Bayramı Kutlama Töreni ve Geçiş Töreni düzenleyecek. Kaymakam Muhittin Pamuk ve Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, araçla halkı selamlayacak. Törenler kapsamında İstiklal Marşı okunacak, göndere bayrak çekilecek. Törenler, öğrencilerin şiir okuması ve halk oyunları gösterisi ile sona erecek.  

İBB’NİN PROGRAMI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi de Cumhuriyetin kuruluşunun 99. yılını, şehrin farklı ilçelerinde düzenleyeceği organizasyonlar ile kutlayacak. İBB, bu kapsamda Kadıköy’de bulunan Müze Gazhane’de de çocuk ve yetişkinlere yönelik gün boyu sürecek çeşitli etkinlikler düzenleyecek. İBB Kültür A.Ş. tarafından organize edilen etkinlikler kapsamında yetişkinler için heykel, çocuklar için yoga atölyesi yapılacak, bando ve tango gösterisi izlenebilecek. Tüm etkinlikler ücretsiz olacak, ancak bazı etkinlikler için “Radar İstanbul” uygulaması üzerinden önceden kayıt yaptırılması gerekiyor.

 


ARŞİV