Çözüm için ortak adım atıldı

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, kaldırım işgalleri nedeniyle toplatılan skuterlerin şirket yetkilileriyle görüştü. Odabaşı, “Bu sorunu tartışarak, konuşarak, tüm paydaşları işin içine katarak çözebiliriz” dedi

23 Ocak 2023 - 15:02

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Kadıköy’de kaldırımlarda yayaların geçişini engelleyen elektrikli skuterlerin kaldırılması için şirketlere süre verildiğini açıklamıştı. Konuyla ilgili 16 Ocak Pazartesi günü basın toplantısı düzenleyen Odabaşı, “Bizim derdimiz Kadıköy’de herhangi bir ulaşım aracını yasaklamak değil. Bu araçları düzen altına almak istiyoruz. Kaldırımlara yanlış park etmelerinden dolayı engelli arabası veya bebek arabası geçemiyor. Biz belediye olarak yayaların haklarını korumak istiyoruz. Böyle bir sorumluluğumuz var. Derdimiz Kadıköy’de yayaların kaldırımda rahatça yürümesini sağlayacak bütün önlemleri almak. Yaya hakkı öncelikli bir haktır. Kaldırımı işgal eden tüm skuterleri bugün yarın topladığımızı göreceksiniz, sözde kalmayacak. Depoya kaldıracağız, sahibi gelip müracaat edecek, mevzuat gereği cezasını kesip neyi toplamışsak onu vereceğiz. Kabahatler Kanunu’na göre ceza keseceğiz.” açıklamasında bulunmuştu.

Odabaşı’nın açıklamasının ardından 17 Ocak Salı günü Kadıköy Belediyesi ekipleri uygunsuz park edilen ve yaya geçişini engelleyen skuterleri toplamaya başladı. Odabaşı 18 Ocak Çarşamba günü sosyal medya hesaplarından yaptığı bir paylaşımla skuter firmalarına açık çağrıda bulunarak; kronikleşmiş bu sorunu konuşmak ve çözüm bulmak için firma yetkililerini 23 Ocak Pazartesi günü saat 10.00’da Kadıköy Belediye Başkanlığı’na davet etmişti. 

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ KONUŞULDU

Odabaşı’nın çağrısı yanıt buldu ve 23 Ocak Pazartesi günü dört skuter firmasının yetkilileri Odabaşı ile bir toplantı gerçekleştirdi. Kadıköy Belediyesi’nde gerçekleşen toplantıya İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe ve İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan da katıldı. Yaklaşık iki saat süren toplantının ardından Odabaşı basına açıklama yaptı.

Kadıköy’de kaldırımların özgürleşmesi için kaldırımların üzerinde bulunan ve yayaların geçişini engelleyen her türlü araç ve gerecin kaldırılacağını söyleyen Odabaşı şunları söyledi: “Öncelikli olarak e-skuter firmalarına çağrı yapıp, bu araçların yayalara engel oluşturmaması için kaldırılmalarını istemiştim. Sonrasında ise Kadıköy Belediyesi olarak 422 adet skuteri topladık. Firmalar da kendileri skuterlerin büyük bir bölümünü topladılar. Bu sorunun çözümü için tüm taraflara, paydaşlara ve kendini sorumlu hisseden tüm kamu kuruluşlarına bir çağrıda bulundum. Kamu kuruluşu olarak sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcı Buğra Gökçe toplantıya katıldı. Sayın Ekrem İmamoğlu’nun bu sorunun çözümü noktasındaki tavrını da bizzat biliyorum. Ancak bu masada olması gereken ana düzenleyici kamu kuruluşlarının olmamasını da anlamakta zorluk çekiyorum. Bu sorunun çözümü için bir çağrı yaparlarsa Kadıköy Belediye Başkanı olarak hiçbir şart sunmadan ve önyargıda bulunmadan toplantıya katılacağımı da burada beyan ediyorum.”

“KONUŞARAK ÇÖZECEĞİZ”

Toplantıya dört firmadan yetkililerin katıldığını paylaşan Odabaşı, “Bu sorunun çözümü noktasında çözüm önerisi getirdikleri ve çaba sarf ettiklerini beyan ettikleri için kendilerine teşekkür ediyorum. Bu sorun hiç kimsenin tek başına yarattığı ve çözeceği bir sorun değil. Bu sorunu tartışarak, konuşarak, tüm paydaşları işin içine katarak çözebiliriz. Kadıköy’de kaldırımların özgürleşmesi ve yayaların, engellilerin rahat bir şekilde ve güven içerisinde yaşam kalitesini düşürmeden yürüyebilmeleri için elimizden gelen çabayı sarf edeceğiz.  Bu uzun bir yol. Bugün skuterleri konuştuk. Yarın motosikletleri konuşmaya başlayacağız. Masa sandalye ve reklam panolarının kaldırılması için çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.

Bir düzenleme olana kadar toplantıların ve görüşmelerin devam edeceğini söyleyen Odabaşı, “Maalesef bu düzenlemeyi yapacak ana kurumlar İç İşleri Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı. Sivil toplum kurumlarının ve yayaların da görüşlerini alarak bu sorunun çözümü noktasında biz öneri paketi sunacağız. Öncelikle konuşmaya başladık. Firmalar da kendi aralarında konuşmaya başladılar. En önemli başarımız konuşma ortamını sağlamak oldu. Bu konuşmalardan çözüm önerileri çıkacak ancak bu önerileri konuşmak için çok erken. Çünkü daha yeni tanışıyoruz. Ne istemediğimizi firmalara söyledik. Firmaların temsilcileri de isteklerini ve taleplerini kısmen dile getirdiler. Burada bugün bir karar aldık diyemeyiz ama bu sorunu konuşarak neleri yapacağımızı neleri yapamayacağımızı kapsayan bir çalışma sürecini başlattık. Kadıköy tek başına bu sorunun kaynağı değil, tek başına da bu sorunu çözemez. Alınacak kararlar tüm Türkiye’de uygulanacak. Kadıköy’ü pilot bölge olarak düşünebiliriz. Çünkü sorunun en fazla yaşandığı yer Kadıköy. Buradan çıkan model tüm Türkiye’de uygulamaya geçirilecek. Sorunun çözümünü yaşayanlar bilir anlayışıyla bu sorunu İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte tüm Türkiye’ye örnek olarak şekilde çözeceğimize eminim.” dedi.

 

 

 

 


ARŞİV