Biz kez daha Şule İdil Dere’yi suçladılar

Şule İdil Dere’nin ölümüne ilişkin davada sanıklar bilirkişi raporuna itiraz etti. Sanık avukatı ise “Telefonla ilgilenmiştir. Kazada kusurlu olduğu sabittir” diyerek, Dere’yi suçladı

19 Kasım 2018 - 13:58

Yoğurtçu Parkı’nda hafriyat kamyonunun çarpması sonucu hayatını kaybeden üniversite öğrencisi Şule İdil Dere’nin ölümüne ilişkin 7 sanığın “taksirle ölüme neden olma” suçundan 6’şar yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına devam edildi. Sanıklar Şule İdil Dere’yi kusursuz bulan bilirkişi raporlarını kabul etmediklerini belirterek, yeni bir bilirkişi raporu hazırlanmasını talep etti.

“OLAYIN OLDUĞU YER YAYALARA AİT”

Duruşmada söz alan müşteki avukatı Murat Özveri, “Önceki alınan raporların doğrultusunda bir karar alınmasını talep ediyoruz. Olayın olduğu yer yayalara özgü bir alandır. Müteveffanın telefonla ilgilenmesi, müzik dinlemesi normal bir davranıştır. Orası kamusal bir alandır. Kamu tarafından orada risk olmadığı güvence altına alınmıştır. Yaya olarak güvence verilen yerde yaya gibi davranması koruma altındadır. Kamu otoritesine yaya olarak güvence verdiği yerde yaya gibi davranması koruma altındadır.” dedi.

DERE’Yİ SUÇLADI

Sanık avukatlarından Rıza Saka ise, bilirkişi raporlarına itiraz ederek, “Güvenlik tedbirlerinin alınmadığına yönelik kusur istinadını kabul etmiyoruz. Müteveffanın kazanın meydana gelmesinde kusurlu olduğu kanaatindeyiz. Ancak bu yönde bilirkişi raporunda bir değerlendirme yapılmamıştır. Müteveffa yaya girişine kapatılan alana gece vakti girmiş, telefonla ilgilenmiştir. Kazada kusurlu olduğu sabittir.” dedi.

“RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPILMADI”

Rıza Saka’nın ifadelerinden sonra söz alan Dere ailesinin avukatı Murat Özveri, “Yeni bir bilirkişi heyetinden rapor alınması yargılamanın esasına katkı sağlamayacak. 6331 sayılı yasasının 3. Maddesi gereğince risk ve tehlike değerlendirmesi yapılmamıştır. Keza görüntülerde dahi birçok kişinin olay yerinden geçtiği görülüyor ve olaydan kısa bir süre önce de iki kişi dereye düşmüştür. İBB sanıklarının beyanlarını kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu

İBB’DEN YAZI İSTENECEK

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na bir yazı yazılarak, sanıklar Saffet Altındağ, Ergun Ata ve Kamil Cemal Yıldırım’ın suç tarihinde hangi görevlerde bulunduklarının, Kurbağalıdere ıslah çalışması kapsamında görevlendirme yazısının bulunup bulunmadığının sorulmasına karar verdi. Mahkeme, yeni bilirkişi raporu aldırılması talebinin de eksik hususların giderilmesi sonrasında değerlendirilmesine hükmetti.

Duruşma 4 Ocak Cuma 2019 tarihine ertelendi.


ARŞİV