"Birlikte yürümek için kaldırımları özgürleştiriyoruz"

Kadıköy Belediyesi, kaldırım ihlallerinin önüne geçmek ve yayaların rahat bir şekilde yürümelerini sağlamak için çalışmalarına devam ediyor. Belediye ekipleri skuterlerin ardından kaldırımlara park eden motosikletleri de denetlemeye başladı. Kadıköy Belediye Başkanı Odabaşı “Biz kurallara uyulmasını ve kaldırımların özgürleşmesini istiyoruz” dedi

01 Şubat 2023 - 13:36

Kadıköy Belediyesi yayaların haklarını korumak ve bu konuda farkındalığı artırmak için çalışmalarına devam ediyor. Yayaların geçişini engelleyen skuterleri toplatan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, 26 Ocak tarihinde yaptığı ikinci açıklamada 1 Şubat itibariyle kaldırımı işgal eden her türlü araç ve gerecin kaldırılacağını söylemişti.

Ayrıca Kadıköy Belediyesi geçtiğimiz günlerde kaldırım ihlallerine dikkat çekmek ve bu konuda farkındalığı artırmak amacıyla “Birlikte Yürümek İçin Kaldırımları Özgürleştiriyoruz” sloganıyla bir görsel hazırlamış ve ilçede açık hava sergi noktalarında görünürlük sağlamıştı.

Odabaşı, geçtiğimiz hafta Kadıköy Belediyesi’nin zabıta ekipleriyle birlikte ikinci denetime katıldı. Motokuryelerin yoğun bir şekilde kullandığı Halitağa Caddesi’nde denetimlere katılan Odabaşı aynı zamanda vatandaşlarla ve esnafla sohbet etti. Bugün yapılan kaldırım denetimlerinde kaldırıma park edildiği tespit edilen motosikletlere “Kıymetli kullanıcı, aracınızla yaya kaldırımını işgal etmek kente karşı suçtur” yazılı etiket asıldı.

“SAYILARI AZALDI”

Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı çağrının ardından sürücülerin ve esnafın daha dikkatli davrandığını söyleyen Odabaşı şunları söyledi: “Yaklaşık 15 gün önce Kadıköy’de kaldırımları özgürleştiriyoruz mottosuyla bir kampanya başlattık. Kaldırımların üzerinde yaya geçişini, engelli ve bebek arabasını engelleyen ne varsa bunları kaldıracağımızı açıklamıştık. İlk uygulamaya skuterler ile başladık ve kamuoyundan ciddi bir dönüş aldık. Bu kararımızı herkesin desteklediğini gördük. Firmalarla da toplantı yaptık ve sorunun kısa, orta ve uzun vadede çözümü için mutabakata vardık. Şu an Kadıköy’ün sokaklarında skuter sayısı oldukça azaldı. Bitti diyemem ama geçmişe göre oldukça azaldığını söyleyebilirim. Kendi aramızda bir iletişim ağı kurduk. Yayaların geçişini engelleyen skuterleri bildiriyoruz ve firmalar da hemen onları kaldırıyor. Kurallara uymanın kimseye bir zararı olmaz.”

“İŞGALLERİN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ”

1 Şubat Çarşamba günü çalışmaların ikinci aşamasına geçildiğini söyleyen Odabaşı şu bilgileri paylaştı: “Motosikletlerin yanında market ve manav gibi dükkanların da kaldırımları işgal etmelerinin önüne geçeceğiz. Bizim buradaki amacımız bir şeyi yasaklamak, esnafa zorluk çıkarmak ya da mallarına zarar vermek değil. Biz kurallara uyulmasını ve kaldırımların özgürleşmesini istiyoruz. Çağrımızdan sonra kurallara uyulduğunu gördük ama hala kurallara uymayanlar var. Biz kurallara uyan motokuryelere zorluk çıkarmak istemiyoruz. Kaldırımları işgal eden, kaldırımı kullanan ve ters yönde giden kuryelere bir uyarı yapmak istiyoruz. Otopark probleminin olduğunu biliyoruz. İSPARK’ta ve Kadıköy Belediyesi’nin otoparklarında motosikletler için alan yaratmak için görüşmelerimiz devam ediyor. Yayaların haklarını engelleyen sürücülerin de kente karşı suç işlediğini hatırlatmak ve kaldırıma park etmemelerini istiyoruz. Buna rağmen park etmeye devam ederlerse cezai işlem uygulayacağız.”

NE OLMUŞTU?

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Kadıköy’de kaldırımlarda yayaların geçişini engelleyen elektrikli skuterlerin kaldırılması için şirketlere süre verildiğini açıklamıştı. Konuyla ilgili 16 Ocak Pazartesi günü basın toplantısı düzenleyen Odabaşı, “Bizim derdimiz Kadıköy’de herhangi bir ulaşım aracını yasaklamak değil. Bu araçları düzen altına almak istiyoruz. Kaldırımlara yanlış park etmelerinden dolayı engelli arabası veya bebek arabası geçemiyor. Biz belediye olarak yayaların haklarını korumak istiyoruz. Böyle bir sorumluluğumuz var. Derdimiz Kadıköy’de yayaların kaldırımda rahatça yürümesini sağlayacak bütün önlemleri almak. Yaya hakkı öncelikli bir haktır. Kaldırımı işgal eden tüm skuterleri bugün yarın topladığımızı göreceksiniz, sözde kalmayacak. Depoya kaldıracağız, sahibi gelip müracaat edecek, mevzuat gereği cezasını kesip neyi toplamışsak onu vereceğiz. Kabahatler Kanunu’na göre ceza keseceğiz.” açıklamasında bulunmuştu.

Odabaşı’nın açıklamasının ardından 17 Ocak Salı günü Kadıköy Belediyesi ekipleri uygunsuz park edilen ve yaya geçişini engelleyen skuterleri toplamaya başlamıştı. Odabaşı 18 Ocak Çarşamba günü sosyal medya hesaplarından yaptığı bir paylaşımla skuter firmalarına açık çağrıda bulunarak; kronikleşmiş bu sorunu konuşmak ve çözüm bulmak için firma yetkililerini 23 Ocak Pazartesi günü saat 10.00’da Kadıköy Belediye Başkanlığı’na davet etmişti. Odabaşı 23 Ocak Pazartesi günü dört skuter firmasının yetkilileri bir toplantı gerçekleştirmişti.

 

 

 


ARŞİV