Bir yılda 315 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun hazırladığı rapora göre 2023 yılında 315 kadın öldürüldü, 248 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu

07 Mart 2024 - 11:40

Türkiye’nin Cumhurbaşkanı kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden imzasını çekmesinin üzerinden üç yıl geçti. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun öldürülen kadınların anısına kurduğu “Anıt Sayaç”ta yer alan verilerine göre imzanın geri çekildiği 2021 yılında 432, 2022 yılında409, 2023 yılında 403 kadın öldürüldü. 2024 yılının ilk iki ayında öldürülen kadın sayısı 71. Son on yılda öldürülen kadınların sayısı ise 3 bin 850. 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun 2023 yılı raporuna göre erkekler tarafından 315 kadın öldürüldü, 248 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Platformun hazırladığı rapordaki veriler şöyle: 

  • 2023 yılında öldürülen kadınlardan yüzde 65’i evlerinde öldürüldü.  Yaşadıkları evler 205 kadına mezar oldu. 

  • Kadınların yüzde 31’i, kesici aletle bıçaklanarak öldürülürken yüzde 55’i ateşli silahla vurularak öldürüldü. 

  • 2023 yılında öldürülen kadınların yüzde 58’inin hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi.  Bahanesi bilinen kadın cinayetleri arasında ise kadınların yaklaşık yüzde 70’i hayatlarına dair karar aldıkları için erkekler tarafından öldürüldü.  Kadınlar en çok ayrılık, boşanma vb. gibi kendi özgür iradeleriyle hayatlarına dair aldıkları kararlar nedeniyle ölüme sürüklendi.

  • Kadınların yüzde 41’i evli olduğu erkek tarafından öldürüldü. Bunun yanı sıra evli olduğu erkek tarafından öldürülen 30 kadının fail ile boşanma aşamasındaydı. 

  • Öldürülen kadınların yüzde 35’i 19-35 yaş arası genç kadınlardı. 

  • Öldürülen 315 kadının 155’i evli, 72’si bekardı. 88 kadının ise medeni haline dair bilgi tespit edilemedi. 

  • 2023 yılında yaşanan kadın cinayetlerinden yüzde 10’unda faillerin adli sicil kayıtları vardı. Ve bu kayıtlardan bazıları kadına yönelik şiddet suçlarıydı.  

  • 28 kadın koruma kararlarına rağmen bu kararlar uygulanmadığı için öldürüldü. Öldürülen 291 kadının tedbir kararı durumu ise tespit edilemiyor. 

  • 315 kadın cinayetinin 62’sinde kadınlar yakınlarıyla birlikte hedef alındı. Bunların 41’inde kadınlarla birlikte yakınları da öldürülürken; 21 olayda da kadınların yakınları yaralandı. 

 ŞUBAT AYINDA 36 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun Şubat ayı raporunu göre 36 kadın öldürüldü, 17 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Şubat ayında öldürülen 36 kadından 17’si boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile, 2’si ekonomik bahanelerle, 1’i failin evli olduğu kadınla arasını bozduğunu düşündüğü için, 1’i uyuşturucu parası vermediği, 1’i kötü yola düştüğü bahanesi, 2’si kızının ve kardeşinin kararını desteklediği bahanesiyle öldürüldü. Rapora göre kadınların yüzde 28’i evli olduğu erkek tarafından öldürüldü.

ŞUBAT’TA ÖLDÜRÜLEN KADINLARIN YAŞAM MÜCADELESİ

  • Artvin’de 38 yaşındaki iki çocuk annesi Hacer Turhan, boşanma aşamasında olduğu Ender Turhan tarafından ateşli silahla vurularak öldürüldü. Fail intihar girişiminde bulundu. 

  •  İstanbul’da 40 yaşındaki dört çocuk annesi Zeynep Bilici Pehlivan evli olduğu Nazmi Bilici tarafından ateşli silahla öldürüldü. Failin yıllardır Zeynep’e şiddet uyguladığı, daha önce ailesinin evine sığındığı ancak zorla barıştırıldığı ve ailesinin baskısında maruz kaldığı öğrenildi. Fail tutuklandı. 

  • Burdur’da 28 yaşındaki iki çocuk annesi Özlem Şımarık, eskiden evli olduğu Tarık Yılmaz tarafından hem bıçaklandı hem de av tüfeğiyle vuruldu. Failin kasten yaralama suçundan cezaevinde olduğu ve izinli olarak çıktığı öğrenildi.  Fail ve yardım eden 6 kişi tutuklandı. 

  • Hatay’da yaşayan 2 çocuk annesi 7 aylık hamile Selma Abacı birlikte olduğu Turgay Kaya tarafından ateşli silahla vurularak öldürüldü. Fail babası olduğunu iddia ettiği 2 çocuğu da öldürdü. 

  • Edirne’de yaşayan 1 çocuk annesi polis memuru Sevda Kuş eskiden evli olduğu Ali Y. tarafından ateşli silahla vurularak öldürüldü. 

  • İstanbul’da 32 yaşındaki Beste Ayşegül Yeşilyurt eskiden evli olduğu Erkan M. tarafından cam kırıklarıyla boğazı kesilerek öldürüldü. 

  • İstanbul’da özel bir hastanede personel yardımcısı olarak çalışan 35 yaşındaki 3 çocuk annesi Sevilay Karlı, eskiden evli olduğu Kadıköy Belediyesi çalışanı Ümit Karlı tarafından kıskançlık bahanesi ile bıçaklanarak öldürüldü. Sevilay’ın geçtiğimiz ay fail hakkında 4 aylık uzaklaştırma kararı aldırdığı öğrenildi.


 

 

ARŞİV