BİR ÖDÜL DE TARİHİ KENTLER'DEN

Kadıköy Belediyesi, Tarihi Kentler Birliği’nin “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje Uygulamalarının Özendirme Yarışması’ndan ödülle döndü

10 Aralık 2015 - 12:50
Kadıköy Belediyesi’nin 2006 yılından beri üye olduğu Tarihi Kentler Birliği’nin 14 yıldır düzenlendiği özendirme yarışmasının ödül töreni, her yıl olduğu gibi bu yıl da Antalya’da düzenlendi. Kadıköy Belediyesi Etüt Proje Müdürlüğü, bu yılki yarışmaya proje kategorisinde katıldı.
Rasimpaşa Mahallesi’nde bulunan Ladikli Ahmet Ağa Çeşmesi ve yanındaki sivil mimarlık örneği iki ahşap binanın restorasyon projesi ödüle layık görüldü. Hasanpaşa Mahallesi’nde bulunan ve Gençlik Sanat Merkezi yapılması için restorasyon çalışmaları devam eden Özdemiroğlu Mektebi projesi için de başarı ödülü verildi. 

DÖRT PROJE ÖDÜL GETİRDİ
Gençlik Sanat Merkezi: 102 yıl önce Kız Mektebi olarak açılan tarihi bina Kadıköy Belediyesi tarafından satın alındı. Aslına uygun olarak yenilendikten sonra Gençlik Sanat Merkezi olarak kullanıma açılacak. Tarihi yapı, kültür-sanat ve eğitim amaçlı Kadıköy’e kazandırılacak.
Ladikli Ahmet Ağa Çeşmesi: Rıhtım Caddesi’nden Haydarpaşa’ya doğru giden yol üstünde yer alan Ladikli Ahmet Ağa Çeşmesi, Kadıköy çeşmeleri içinde en çok zarar görenlerden biri. Restorasyon projesi onaylanan çeşmenin uygulama çalışmalarına başlanacak. Ödüle layık görülen ve çeşmenin arkasında yer alan ahşap bina da sivil mimarlık örneği olarak biliniyor.  Ahmet Haşim'in evi olarak bilinen konağın  mülkiyeti Kadıköy Belediyesi’ne geçtikten sonra, sosyal hizmet binası olarak, kamu yararına kullanılacak. Tam olarak adı bilinmeyen ama koruma envanterindeki bilgilerde, “Eski Exelcior Oteli” olarak kayda geçen diğer ahşap bina Kadıköy’ün sahil yolu üzerinde, İskele Sokak’ın başında bulunuyor. 1782 yılında inşa edildiği bilinen yapının, sosyal hizmet binası olarak kullanılması hedefleniyor.

 

ARŞİV