Barışın simgesi Turnalar 10. kez havalandı

12 yaşında hayata gözlerini yuman Sadako Sasaki’nin hayali İstanbul Oyuncak Müzesi'nde yaşıtlarının sayesinde hayat buldu.

13 Ağustos 2015 - 17:45
12 yaşında hayata gözlerini yuman Sadako Sasaki’nin hayali İstanbul Oyuncak Müzesi'nde yaşıtlarının sayesinde hayat buldu.
 
İkinci Dünya Savaşı sırasında Hiroşima’ya atılan atom bombasından dolayı hastalanarak yatağa düşen Sadako Sasaki, Japon inancına göre kâğıttan 1000 turna kuşu yaparsa dileğinin gerçekleşeceğine inanıyordu. 12 yaşında hayata gözlerini yuman Sadako Sasaki’nin hayali İstanbul Oyuncak Müzesi'nde yaşıtlarının sayesinde hayat buldu.  İstanbul Oyuncak Müzesi'nin etkinlikleri kapsamında bir araya gelen Türk-Japon çocuklar Sasaki’nin tamamlayamadığı turnaları yapıp barışa uçurdu.

SADAKO’NUN MİNİK YAŞAMI
Hiroşimalı binlerce küçük kızdan biri olan Sadako Sasaki, 1945’te ABD’nin attığı atom bombası Hiroşima’daki evlerinin bir mil uzağında patladığında henüz iki yaşındaydı. Atom bombası patladığında yaralanmayan ve sonrasında hastalanmayan Sasaki, 12 yaşına geldiğinde atom bombası etkisini göstermeye başladı.  
Doktorlar, Sadako’ya ‘atom bombası hastalığı’ teşhisini koydular.
Japon inancına göre hasta birisi eğer kâğıttan 1000 adet turna kuşu yaparsa, tanrılar bu kişinin dileğini yerine getirecek ve onu sağlığına kavuşturacaktır. Bunun üzerine Sadako, hastalığını cesaretle karşılayıp, kâğıt turnaları katlamaya koyulur. Sadako Sasaki, 25 Ekim 1955 günü 644 kâğıttan turnayı 645’e tamamlayamadan ölür. Arkadaşları, eksik kalan 356 turnayı katlayıp onunla birlikte gömerler. O günden bu yana turna kuşu barışın ve nükleer silahsızlanmanın simgesi olur.

HİROŞİMA DÜNYA BARIŞININ SİMGESİ
İstanbul Oyuncak Müzesi kurulduğu günden bu yana “Sadako Sasaki’yi Anma Günü” düzenliyor. Her yıl Hiroşima’ya atılan atom bombasının yıldönümünde yapılan etkinliğin onuncusu 6 Ağustos Perşembe günü gerçekleştirildi.
İstanbul Oyuncak Müzesi’nin kurucusu Sunay Akın konuşmasının başında dünyanın büyüklere değil çocuklara ihtiyacı olduğunu söyledi.  
Hiroşima’nın insanlık tarihinin kara sayfası olduğunu belirten Akın, Hiroşima’nın son olmadığını Nagazaki’ye atom bombası atıldığını hatırlatarak savaşın hep birilerinin isteği üzerine başlatıldığını ifade etti.
Çocuklar etkilenmesin diye sigara ve alkolün televizyon ve sinemalarda mozaiklendiğini, fakat silahların ve bombaların dakikalarca ekranlarda yer aldığını belirten Akın, bu görüntülerin çocukların gelişiminde zararlı olup olmayacağını sordu.
Akın, konuşmasının sonunda Japon ve Türk çocuklarına, dünya barışına katkı sağladıklarından dolayı teşekkür etti.
Konuşmanın ardından çocuklar Sadoka Sasaki’nin hayatını anlatan belgeseli izlediler. Belgesel sonrasında ise Sasaki’nin tamamlayamadığı turna kuşlarını yapıp, uçurdular.



ARŞİV