Barınamayanlar Kadıköy’de…

Yüksek kiralara karşı çıkan ‘Barınamıyoruz Hareketi’,  ilk eylemlerini Kadıköy’de yaparak, Yoğurtçu Parkı’nda sabahladı.

20 Eylül 2021 - 11:12

Türkiye genelinde artan konut ihtiyacı nedeniyle kalacak yer bulmakta zorlanan üniversite öğrencileri ‘Barınamıyoruz Hareketi’ adı altında bir oluşum kurdu. ‘Evimiz yoksa sokaklar evimizdir’ diyen öğrenciler, ilk eylemlerini Kadıköy’de yaptı. 19 Eylül Pazar akşamı Yoğurtçu Parkı Caddesi/Bedia Muvahhit sokaktaki renkli merdivenlerde buluşan öğrencilere, CHP milletvekili Mahmut Tanal da destek verdi.

“BARIMA-EĞİTİM HAKKIMIZ ÇALINIYOR”

Gazete Kadıköy’e konuşan, Barınamıyoruz Hareketi kurucularından Yıldız Teknik Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Ebru Yıldız, evi ve okul arası 3,5 saat arası olduğunu, toplamda 7 saatini yolda harcamak zorunda kaldığını belirterek, “Okulum Davutpaşa'da. Güngören civarında kiralık evlerin kira fiyatı 5 bin liradan başlıyor ki normalde oturacak yüzüne bakılacak yerler değil. Benim bu kirayı karşılayabilmem için 7-8 kişi eve çıkmam lazım. Eğer böyle bir şey yaparsak ne çalışma alanı özel bir alan kalıyor. Hepsini geçtim de yaşamak için kişi başı düşen metrekare 1 falan oluyor!  Pandemi döneminden sonra ilk kez yüz yüze eğitime başlayıp ev tutacak arkadaşlarımız okudukları şehirlerde ev kiraları çok pahalı olduğu için ve kendilerini ve ailelerini bunu karşılayacak durumu olmadığı için okullarını dondurmak zorunda kalıyorlar. Bu çok can yakıcı bir durum. Bu açıdan bakıldığında sadece barınma hakkımız değil eğitim hakkımızı da elimizden alınıyor” diyor.

“KADIKÖYLÜ SAHİP ÇIKTI”

Yıldız, bu konuya farkındalık yaratmak için banklarda yattıklarını vurgulayarak, “İlk eylemimizi Kadıköy'de yaptık. Çünkü burası öğrencilerin en çok vakit geçirdiği yer. Hem de halkının bize kucak açacağını düşündüğümüz semtti ki öyle de oldu. Kadıköy halkı bize sahip çıktı. Biz de buradaki ilk eylemimizde herkese saygılı davranıyor, sorun çıkarmıyoruz” diye konuşuyor.

(Çizim: Hakan Keleş)

DALGA DALGA YAYILDI

Öğrencilerin bu sivil itaatsizlik eylemi dalga dalga yayıldı. Türkiye’nin pek çok kentinde öğrenciler geceleri dışarıda kalmaya başladı. Sosyal medyada da öğrencilere destek yağdı. Bazı vatandaşlar evlerini öğrencilere açacağını söylerken, bazıları da gıda/ulaşım desteği vereceğini açıkladı.  Pir Sultan Abdal Kültür Derneği de ülke genelindeki tüm cemevlerinin kapılarını ön koşulsuz, şartsız ve ücretsiz olarak tüm üniversite öğrencilerine açacaklarını duyurdu. 

GENÇLERE GÖZALTI

Öte yandan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) da 22 Eylül’de “Barınma haktır alacağız” yazılı pankart açarak, Söğütlüçeşme Caddesi’ni trafiğe kapattı. Üniversiteliler yaptıkları açıklamada “Erdoğan’ın ‘gözünüze dursun’ dediği 650 lira ne geçinmemize ne de yaşamımıza yetiyor” dedi. Azze Deniz Akşar, Elif Bayburt, Ercan Küçükkaya, Mustafa Kazak darp edilerek gözaltına alındı. Diğer şehirlerdeki eylemlerde de gözaltılar yapıldı.

BAŞKA ODABAŞI’NDAN ZİYARET

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı da Yoğurtçu Parkı'nda barınma sorunlarını görünür kılmaya çalışan öğrencileri ziyaret etti. “Sorunların çözümüne yönelik elimizden ne geliyorsa yapacağımızın sözünü verdik” diyen Odabaşı, halihazırda kapasitesi dolu olan belediyenin kız öğrenci yurdumuzda oda sayısını artırmaya çalıştıkları bilgisini paylaştı.


ARŞİV