BAK Kadıköy Çanakkale'de

Kadıköy Belediyesi Arama Kurtarma Takımı BAK Kadıköy, Çanakkale’ye giderek 1.500 hektarlık alanı etkileyen yangın söndürme çalışmalarına katıldı.

23 Ağustos 2023 - 15:36

 

Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı (BAK Kadıköy), geniş bir alana yayılan yangını söndürme çalışmalarına katılmak için, 10 kurtarma personeli, 1 arazöz ve 2 kurtarma aracı ile yangının çıktığı 22 Ağustos gecesi yola çıktı, sabahın erken saatlerinde Çanakkale’ye ulaşarak yangınla söndürme çalışmalarına katıldı. 

‘Orta Seviye Arama Kurtarma” akreditasyonu alarak Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) ile birlikte afetlere müdahale yetkisi alan ilk kamu kurumu olan BAK Kadıköy, yangının kontrol altına alındığı Ulupınar ve Yağcılar Köyleri’nde soğutma çalışması yaptı. 

BAK Kadıköy lideri Hakan Özdemir de Çanakkale’de gerçekleştirdikleri yangınla mücadele çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri aktardı:

“Dün akşam saatlerinde AFAD tarafından bize Çanakkale bölgesindeki yangınlara destek için ekiplerin hazır olması bilgi için verildi. Akredite bir ekip olduğumuz için bu çağrıyı alınca kendi içimizdeki planlamayı yaptık. Daha önceden de Antalya ve Muğla yangınlarından tecrübemiz olduğu için hemen harekete geçtik. 15 tonluk su tankerimizi hazırladık ve şoförlerini belirledik. Belediye Başkanımız Şerdil Dara Odabaşı ile irtibata geçip kendisinden alana çıkış izni aldık. 2 kurtarma aracımızı ve 10 personelimizi görevlendirdik. Saat 23.30’da arkadaşlarımız afet bölgesine gitmek için harekete geçtiler. Saat 04.00 sularında Çanakkale’ye vardık. Ekibimiz sabah erken saatlerde AFAD’ın Ulupınar ve Yağcılar köyleri mevkiine geçti. Burada yer yer alevler yükseliyor, yer yer tekrar sönüyor. Helikopterler ve uçaklar şu anda müdahale yapıyor. Rüzgârın hızının 80 kilometreye kadar çıkması da işleri zorlaştırıyor. Arkadaşlarımız şu anda Ulupınar ve Yağcılar köyleri mevkiinde orman yangınlarının ilerlememesi ve sönen yerlerin yeniden alevlenmemesi için soğutma çalışmaları yapıyorlar. 

9 KÖY BOŞALTILDI

Yangın, 22 Ağustos öğle saatlerinde Kayadere köyüne yakın ormanlık alanda çıktı. Rüzgarın etkisi ile 1.500 hektarlık alanı etkisi altına aldı. 337 hane, 1.251 kişinin yaşadığı 9 köyü etkiledi. 9 ev hasar gördü. 83 kişi yaralandı, 62’si hastaneye götürüldü. Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 23 Ağustos günü kimsenin hayati tehlikesinin olmadığını belirterek, “Yangının önü kesildi” dedi. 

DEPREMDE 19 KİŞİYİ CANLI KURTARMIŞLARDI

BAK Kadıköy, geçtiğimiz yıllarda Muğla’nın Marmaris ve Antalya’nın Manavgat ilçelerinde çıkan orman yangınlarının söndürülme çalışmalarına da destek vermiş, 11 ili etkileyen 6 Şubat depremlerinde de 19 kişiyi enkaz altından canlı çıkarmıştı.

 


ARŞİV