Asansör ihmale gelmez

Asansörlerinizin yıllık muayeneleri ile aylık bakımlarını yaptırıyor musunuz

09 Mart 2017 - 10:48

Asansör şakaya gelmiyor. Asansörlerin periyodik kontrol ve denetimleri hayati önem taşıyor.  Asansör kontrollerinin binada kat malikleri ya da bina yönetimi tarafından yaptırılması zorunlu. Binasında asansör bulunanlar Kadıköy Belediyesi’ne gelmeden muayene kuruluşu olan Makine Mühendisleri Odasına muayene için başvurabiliyor. 

HER YIL MUAYENE

Asansörlerin, yönetmeliklere uygun bir şekilde montajının yapılması için Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik kontrol yönetmeliği esaslarına göre periyodik kontrollerinin yaptırılarak uygunluk etiketi  alması, ayrıca mevcut asansörlerin de her yıl en az bir defa yetkili kuruluşa periyodik kontrollerinin yaptırılması ve uygunluk etiketi alması gerekiyor.

AYLIK BAKIM

Periyodik kontroller kadar asansörlerin bakım ve onarım işlemleri de önemli. Bina sorumluları, asansörlerinin bakım ve onarım işlemleri için TSE tarafından HYB (Hizmet Yeterlilik Belgesi) almış yetkili servislerle sözleşme imzalayarak asansörlerinin ayda en az bir defa bakımını yaptırmak zorunda. Yetkili servisin TSE tarafından belgeli olması ve yapılan bakımların yönetmelik ve standartlara uygun olması da bir başka önemli nokta.

YEŞİL ETİKET ŞARTI

Uygunluk etiketi (Yeşil Etiket) almayan asansörlerin kesinlikle kullanılmaması ve kullandırılmaması gerektiği de vurgulanırken, aylık bakımı ve yıllık periyodik kontrolleri düzenli yapılmayan asansörlerin risk taşıdığına dikkat çekiliyor. TMMOB Makine Mühendisleri Odası, 2016 yılında Kadıköy’de 7070 asansör kontrolü gerçekleştirdi. 3534 adet asansörün düzenli olarak bir veya birden fazla kontrolü sonunda kullanıma uygun olan ve yeşil etiket alan asansörlerin sayısı 1490 olarak tespit edildi.

ENGELLİ ULAŞIMINA UYGUNLUK

Kadıköy’de mevcut binalardaki asansörlerin yıllık muayeneleri, Makine Mühendisleri Odası ile Kadıköy Belediyesi’nin yaptığı bir protokol gereği bu konuda yetkili A Tipi kuruluşlardan olan Makine Mühendisleri Odası tarafından yapılıyor.

Asansörleri yeni standartlara uygun olmayan projelere ruhsat vermediklerini belirten Kadıköy Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Hasan Akyıldız, “Engelli erişimine uygun asansörlerin olması için çalışıyoruz. Engelli araçlarıyla rahatlıkla ulaşım sağlayabilecek, engelli bireyin kendi başına kullanabileceği standartlara sahip asansörleri olduğu projeleri tasdik ediyoruz” dedi.

İlgili yönetmelikte de binalarda ve girişlerinde engellilerin erişimine yönelik TS 9111 Standardına uyulmasının zorunlu olduğu belirtiliyor.

Kadıköy Belediyesi ayrıca hafta içi günlerde düzenli olarak yaptığı iskan denetimlerinde, projelerde asansörlerin yeşil etiket alıp almadığını da kontrol ediyor. Denetimlerde eksik tespit edildiğinde ise sözkonusu eksikler giderilene kadar iskân verilmiyor. Kadıköy Belediyesi 2016 yılında 385 iskan denetimi gerçekleştirirken, 2017 yılı Ocak ayından bu yana da 70 denetim yapıldı.


ARŞİV