Apartmanlarda deprem hazırlıkları

Kahramanmaraş ve Elbistan merkezli depremlerin ardından, tüm Türkiye’de olduğu için Kadıköylülerin de deprem korkusu ile birlikte oturdukları binaların güvenliğine ilişkin merakları arttı. İBB’nin ücretsiz hızlı testi, binanın yıkımı konusunda hukuki sonuç doğurmadığı icin yoğun ilgi görüyor

15 Mart 2023 - 12:14

Kahramanmaraş ve Elbistan merkezli 7,7 ile 7,6 büyüklüğündeki depremin ardından, gözler beklenen İstanbul depremine çevrildi. 2000 yılında değişen inşaat yönetmeliğiyle beraber binalar yeni ile eski veya deprem öncesi ile sonrası olarak ikiye ayrılıyor. 

KAROT YERİNE HIZLI TEST

2000 öncesi yapılan binalarda oturan apartman sakinleri, binanın mühürlenmesinden ve dolayısıyla bir nevi evsiz kalmaktan korktukları için hem karot aldırmak istemiyorlar hem de binanın güvenliğini, depremde yıkılıp yıkılmayacağını öğrenmek istiyorlar. 

Bu ikilemle karşı karşıya kalan apartman sakinlerinin imdadına, İBB’nin 2000 öncesi (2000 sonrası için 10 katlı binalara kadar ücretsiz) binalar için hayata geçirdiği ücretsiz hızlı test uygulaması yetişti. Depremden bu yana 140 binden fazla başvuru alan hızlı test için karot alınma zorunluluğu bulunmadığından çıkan sonuç hem binayı yıkılmaktan kurtarıyor hem de güvenliği hakkında bilgi veriyor. Testin hukuki sonuç doğurmaması, İBB’ye başvuru yönünde kararlar alınmasına neden oluyor. 

HIZLI TEST NASIL YAPILIYOR

İnşaat yüksek mühendisi Ahmet Merih Ünalan, 2000 öncesi inşa edilen binaların tercihi olan İBB’nin hızlı test uygulamasında ilk olarak kolondaki beton sıvıların kaldırıldığını, ardından da kiriş, kolon, perde duvar ve döşeme gibi çelik malzemelerin bulunduğu donatıların çapının incelendiğini, kolon demirlerinin paslanma durumunu öğrenmek için korozyon tespiti yapıldığını söyledi. 

Ünalan, toplanan verilerin belirli bir algoritma ile analizinin sonucunda, binanın deprem güvenlik oranının bulunduğunun altını çizdi. Ünalan, sıyrılan kolonların da yine İBB ekibi tarafından tamir edildiğini dile getirdi. 

2000 SONRASI BİNALAR ÜCRETLİ 

2000 sonrası inşa edilen binalar için ise Ünalan, “Kat malikleri apartman toplantılarında karar alıp, belirli bir ücret karşılığında gerekli tespitleri uzman firmalara yaptırabilirler” şeklinde konuştu. Ünalan, deprem sonrası yapılan binalarda müteahhitlerin çoğunlukla, deprem anında yapıyla birlikte hareket eden ve yapıda hasar oluşmasını büyük ölçüde engelleyen radye temel ile en az C-35 betonu kullandıklarını söyledi. Ünalan, 2000 sonrası yapılan yeni binaların yönetmeliğe uygun bir şekilde inşa edildiği takdirde, depremden minimum seviyede etkilenileceğini ifade ediyor. 

Oturduğu binanın 34 yıllık olduğunu, 1999 depreminde de bu binada oturduğunu söyleyen Ünalan, deprem sonrası yaptıkları testte sağlam raporu aldıklarını belirterek, “Son yapılan apartman toplantısında apartman sakinleri kendilerini güvende hissetmediklerini söylediler. Bu nedenle müteahhit ile kat karşılığı anlaşma yoluna gideceğiz” dedi.


 


ARŞİV