Aileler, hikâyeler, tarifler...

Ramazan vesilesiyle, yakın zamanda raflarda yerini alan 3 yemek kitabını tanıtıyoruz…

13 Mart 2024 - 11:35

HANELERDEN ÇIKAN LEZZETLER

"Lezzet Göçünün İzinde… Aile Mirası Reçeteler" kitabı,  Türkiye’nin dört bir yanından 51 ailenin hikayeleri ve reçetelerini bir araya getiriyor.  Göçmen Artisan Bakery'nin desteğiyle, Selin Atasoy ve Sahrap Soysal tarafından hazırlanan ve Doğan Solibri Yayınları tarafından basılan kitap,  Anadolu’nun en lezzetli hikayelerinin yanı sıra, Süryani, Ermeni, Musevi, Rus, Çerkes, Girit, Boşnak, Rum, Kürt, Arnavut, Bulgar ve diğer mutfak lezzetlerinin Türkiye’de nasıl yaşatılıp aktarıldığına ışık tutuyor.

Kitabın tanıtım etkinliği 29 Şubat günü Mecidiyeköy’deki Dada Salon Kabarett’te gerçekleştirildi. Selin Atasoy, “Bu projeye katılan her aile, Türkiye'nin zengin mutfak kültürünün canlı tutulması için büyük bir rol oynuyor. Her bir reçete, çeşitli toplulukların yaşam tarzlarını, geleneklerini ve tarihlerini yansıtıyor, bu aile hikayeleri bizleri birbirimize bağlıyor ve ortak hafızamızı güçlendiriyor” dedi. Projenin danışmanlığını yapan Sahrap Soysal, “Anadolu mutfak mirasının korunması ve tanıtılması konusunda bir köprü görevi gören bu kitap, farklı kültürlerin lezzetlerini bir araya getiriyor. Bu eser, yalnızca zengin lezzetleriyle değil, aynı zamanda bu lezzetlerin arkasındaki hikayelerle de kültürler arası diyaloğun ve anlayışın kapılarını aralıyor" diye konuştu. Projeye sesi ile destek veren Okan Bayülgen de kitabın her bir sayfasının kültürel bir keşif yolculuğu sunduğunu söyledi.

AİLE YÂDİGARI TARİFLER

Türkiye’nin ilk paketli un markası Sinangil, aile yadigârı unlu tarifleri, “Sinangil 60 Yıllık Tarifler” kitabında bir araya getirdi. Nesilden nesile aktarılmış ve aslına uygun unlu tariflerin hikâyeleriyle birlikte yer aldığı kitaba, 60yil60tarif.com sitesi üzerinden ulaşılabiliyor. Ayrıca kitaptaki tüm tariflerin videoları, Sinangil’in sosyal medya hesaplarından Ramazan ayı boyunca paylaşılacak. Kitap, 6 Mart Çarşamba günü Feriye Sarayı’nda düzenlenen bir etkinlikle tanıtıldı. Etkinliğe, sosyal medya üzerinden “#ununuduymayankalmasın” etiketiyle başlatılan kampanyaya destek olup, takipçilerinden topladığı tarifleri kitaba aktaran sosyal medya fenomeni ve şef Şükran Kaymak da katıldı.  Eksun Gıda Genel Müdürü Ahmet Demir, “Bu kitabı yalnızca bir tarif kitabı olarak görmüyor, mutfak kültürümüzün ve damaklarımızda yer etmiş geleneksel lezzetlerin yarınlara kalmasında değerli bir aracı olarak görüyoruz” dedi. 

ATEŞKES YILLARI YEMEKLERİ

 “İstanbul'da Mütareke Dönemi'ne Ait İki Yemek Kitabı” adlı eser, Kadıköylü Çiya Yayınları tarafından basıldı. İstanbul'un mütevazı evlerinde kaynayan tencerelerden en seçkin restoranlarının, otellerinin mutfaklarında pişen yemeklere uzanan bu eser, aslında içinde iki ayrı kitabı barındırıyor. “Etsiz Yağsız Tecrübeli Yemekleri”i Hüseyin Hüsnü, “Ev Hanımının Kolay Yemekleri”ni Süleyman Tevfik kaleme aldı. Hüsnü, yoksul sofraların yemeklerinin tariflerini verirken Tevfik daha varsıl bir dünyada pişenler aktarılıyor. Kitabın tanıtımında, “Tarih boyunca yaşanan olayların tanıklığı tarihçilerin, yazarların penceresinden aktardıklarıyla yansıtılmıştır. Mutfağın penceresini aralamaksa yemek yazarlarına kalmıştır. Tencerede kaynayan her yemek zamanının sosyoekonomik koşullarını belirleyen en önemli göstergelerdendir hiç kuşkusuz. Zor yılların şifrelerini yemek tarifleriyle çözmek pekâlâ mümkün! Mütareke Dönemi’nde (1918-1922) yazılan iki kitap, yoksul sofraların yanı sıra varlıklı evlerin mutfaklarında pişenlerin etrafında şekillenen zamanının yemek kültürünü tanıma açısından çok önemli kaynaklar.” deniliyor.

 


ARŞİV