Ada, müzik ve dayanışma

Bu sene üçüncüsü yapılacak olan Burgazada Progresif Müzik Festivali, yaz aylarının en sıcak günlerinde müzikseverleri Ada serinliğinde şarkılarla buluşturacak.

11 Ağustos 2016 - 15:24

Bu sene üçüncüsü yapılacak olan Burgazada Progresif Müzik Festivali, yaz aylarının en sıcak günlerinde müzikseverleri Ada serinliğinde şarkılarla buluşturacak.
Moğollar’ın ünlü gitaristi Taner Öngür’ün öncüğünde hayat bulan festival bu sene, 13-14 Ağustos’a denk gelen haftasonunda, Burgazada’daki deniz manzaralı Cennet Bahçesi adlı mekânda gerçekleştirilecek. Festivalde ilk gün Dinar Bandosu, Kırıka, İhtiyaç Molası, Altın Madalyon, Los Paradisos ve Flower Room; ikinci ve son günde ise Kesmeşeker, Flört,  Teneke Trampet, Umut Töre Bandosu, Karakamu,Von ve Nirvan Bilirmul grupları sahne alacak. İlk sene tamamen ücretsiz, geçen sene sembolik olarak 1 TL olan festivale giriş bu sene 10 lira olacak, biletler kapıda temin edilebilecek.
Öte yandan, bugüne dek çok sayıda müizsyenin sahne aldığı festivalin ikinci günü (2014’teki ilk festivalin) ikinci günü, bazı katılımcıların Ada sakinlerini rahatsız etmesi üzerine yaşanan tatsız olaylar nedeniyle iptal edilmişti.

BULUŞMA NOKTASI PARADİSOS
Ekoloji mücadelesinde de etkin bir rol oynayan Taner Öngür’ün evinde kullandığı güneş enerjisi sistemini açık havada müzik yapabilmek için denemek istemesiyle 2012’de Burgazada’nın sakin bir köşesinde yapılan üç günlük kamp ile temelleri atılan bu festival, bugün alternatif bir yaşam ve müzik isteyenlerin buluşma noktası konumunda. Öngür, konuyla ilgili verdiği bir röportajda,  Progresif Müzik Festivali’nin ticari bir etkinlik değil müzisyenlerin gönüllü ve daha çok kendi keyifleri için gelip çaldığı, art niyetsiz, beklentisiz, sadece müzik ve güzel anlar yaşamak için yapılan bir festival olduğunu vurgulayarak, “Kendi festivalimizi kendimiz yapıyor, birlikte müzik üretiyoruz” demişti. Öngür, festival mekan Cennet Bahçesi ile ilgili de şunları söylemişti; “Eski isimi Paradisos, yeni ismi Cennet Bahçesi, büyük bir beton sahne ve dans pisti, oturacak alanı, yaşlı ağaçlar, martılar, yanında bir kilisesi olan bir mekân. Hikâyesi de ilginç; söylendiğine göre 1903’te Madam Eleni tarafından kurulmuş, 60’ların ortasına kadar faaliyet göstermiş. Zamanında oldukça popüler ve lüks bir yazlık eğlence yeri, zamanın ruhuna göre, laterna, vals orkestraları, rock’n roll grupları, dans yarışmaları mekânın müzik etkinliklerine sahne olmuş. 60’ların ortasından 2012’ye kadar metruk terk edilmiş bir bahçe olarak yaşamını sürdürmüş. Yeni işletmecisi Hikmet Arda, beraber uyum içinde çalışılabilecek kalender bir arkadaş, o yüzden festivali burada yapıyoruz.’’

 


ARŞİV