Açlık ve yoksulluk sınırı artıyor

BİSAM’ın şubat ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarına göre, dört kişilik bir aile için açlık sınırı 16 bin lirayı, yoksulluk sınırı ise 55 bin lirayı geçti.

29 Mart 2024 - 12:38

Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi (BİSAM), şubat ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını paylaştı. Açlık ve Yoksulluk Sınırı Şubat 2024 Dönem Raporu, dört kişilik ailenin sağlıklı ve dengeli beslenme kriterlerine göre hazırladı. Raporda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) harcama gruplarına göre endeks rakamları, 2023 yılı madde fiyatları, İstanbul Halk Ekmek, zincir market cari ay internet fiyatları ve BİSAM Beslenme Kalıbı referans alındı. Buna göre şubatta açlık sınırı 16 bin 100 lira. Bu harcama tutarı, sadece gıda için yapılması gereken minimum tutar. Açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göreyse yoksulluk sınırı 55 bin 691 lira.

Rapora göre tek başına yaşayan bir kişinin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için yapması gereken mutfak harcamalarıyla yaşamını idame ettirmek için yapması gereken barınma, ulaşım, eğitim, sağlık gibi harcamalarının toplam tutarının en az 25 bin 568 lira olması gerektiği belirtildi.

EN YÜKSEK MALİYET GRUBU SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ

Günlük harcamalarda şubatta en yüksek maliyet grubu 170,72 lirayla süt ve süt ürünleri oldu. Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 109.40 lira. Sebze ve meyve için yapılması gereken günlük harcama tutarı 124.28 lira. Ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 33,38 lira, katı yağ ve sıvı yağ için ise 30,80. Yumurta için 10,69 lira, şeker, bal, reçel ve pekmez için 13.40 lira olarak belirtildi.

Raporun öneri kısmında ise, asgari ücretin yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması, gıda fiyatlarının kontrol altına alınması ve dar gelirli vatandaşlara sosyal yardımların artırılması gerektiği söylendi. 

GEÇİM SIKINTISI DERİNLEŞİYOR

NG Araştırma şirketi, halkın bakış açısından geçim şartlarını değerlendiren bir kamuoyu araştırması gerçekleştirdi. 20 Şubat – 11 Mart 2024 tarihleri arasında 18 yaş üzeri 1737 kişinin katılımıyla Türkiye genelinde yapılan kamuoyu araştırması, vatandaşların geçim sıkıntısını gözler önüne serdi.

Araştırmaya katılan emeklilerin %86’sı, yapılan zammın beklentilerinden az olduğunu belirtti. Katılımcılar arasındaki her 2 emekliden 1’inin emekli maaşı dışında başka bir geliri bulunuyor. Ek gelire de gerçekten ihtiyaçları olduğunu belirtiyorlar. Çünkü ek geliri olan her 10 emekliden 9’u sadece emekli maaşıyla geçinemeyeceğini söylüyor. Emekli maaşı dışında ek geliri olmayanların %70’i ise geçinemediğini belirtiyor. 2001 yılında asgari ücretin 1,6 katı olan en düşük emekli maaşı, 22 yıl sonra net asgari ücretin 0,6 katına düştü.

Her 10 kişiden 6'sı, yapılan asgari ücret zammının beklentilerinden az olduğunu belirtiyor. Katılımcıların %37’si asgari ücretle bir kişinin dahi temel ihtiyaçlarını karşılayamayacağını düşünüyor. Her 10 kişiden 8'i ise birikim yapamadığını belirtiyor. Aylık gelirinin, temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını söyleyenlerin oranı yaklaşık olarak her 2 kişiden 1'i.

Ev kiralarındaki artış katılımcıların %68’ini olumsuz yönde etkilerken, faturalardaki (elektrik, doğalgaz, su) artış ise katılımcıların %88'ini olumsuz yönde etkiledi. Fiyat artışlarından olumsuz etkilenmeyen oldukça azınlık bir kesim var. Benzin fiyatlarındaki artıştan olumsuz yönde etkilenenlerin oranı ise %87. Ayrıca, katılımcıların %92’si gıda ürünlerindeki artıştan olumsuz yönde etkilendiklerini belirtti.


ARŞİV