8 Mart'ta kadınlar Kadıköy'de!

: 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadınların buluşma noktası bu yıl da Kadıköy olacak.

06 Mart 2014 - 08:50

Semra ÇELEBİ

Kadınlar, Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü nedeniyle 8 Mart Cumartesi akşamı Beyoğlu’nda, 9 Mart Pazar günü ise Kadıköy’de buluşacak. Gezi direnişinde aktif rol alan kadınlar, Haziran’dan sonra ilk büyük eylemini gerçekleştirecek. Kreş, sığınma evleri, izin saatleri, 8 Mart’ın resmi tatil olması için yıllardır mücadele eden çalışan kadınlar için de yerel seçimler öncesi taleplerini dile getirebilecekleri son büyük eylem olacak. Her yıl olduğu gibi bu yıl da kadınlar “Sokakları Terketmiyoruz!” diyerek; tacize, tecavüze, erkek-devlet şiddetine karşı gece yürüyüşü yapacak. İstanbul Feminist Kolektif’in çağrısıyla 8 Mart Cumartesi akşamı saat 19.00’da Galatasaray Lisesi önünde buluşacak kadınlar yürüyüşün ardından şarkılar ve danslarla gece geç saatlere kadar eylemi sürdürecek. 8 Mart Mitingi ise 9 Mart Pazar günü Kadıköy’de olacak. ESP/SKM, ÖDP, EMEP, SDP, BDP, Sosyalist Feminist Kolektif, Gökkuşağı, KESK, DİSK, TMMOB’un da aralarında olduğu çok sayıda siyasi parti, kadın örgütü, emek ve meslek örgütünden kadınların oluşturduğu İstanbul 8 Mart Platformu, 9 Mart Pazar günü saat 12.00’de yürüyüşle başlayacak.
 
KADIN GAZETECİLERDEN SERGİ
Kadın gazetecilerin objektiflerinden çıkan fotoğrafların yer alacağı “Kadın Gazetecilerin Gözünden Sokak ve  Hayat”  sergisi, 9 Mart’taki mitingin ardından Kadıköy’deki Kilise Meydanı’nda sergilenecek. 8 Mart mitingine TGS Kadın Komisyonu pankartı arkasında baret ve  önlükleriyle katılacak olan kadın gazeteciler, meydanda açacakları fotoğraf sergisiyle de medyada kadın emeğine vurgu yapacak.
 
KADINLAR NASIL BİR KADIKÖY İSTİYOR?
Yoğurtçu Kadın Forumu’ndan kadınlar, 1 Mart akşamı Kadıköy’de buluşarak nasıl bir Kadıköy istediklerini açıkladı. “Cinsiyetçi aday istemiyoruz” diyen kadınlar, ihtiyaçlarını gözeten ve söz sahibi olabildikleri bir yerel yönetim talep ettiklerini dile getirdiler. Yoğurtçu Kadın Forumu’ndan kadınlar, bir süredir yerel seçimlere yönelik sürdürdükleri çalışmayı, düzenledikleri yürüyüş ve basın açıklamasıyla duyurdu. Bahariye Caddesi’ndeki Süreyya Operası önünde buluşan kadınlar, Kadıköy Belediyesi’nden kadın sığınağı, ücretsiz kreş, bakımevi, çamaşırhane, kadınlar için acil durumlarda 7/24 açık kriz masası, göçmen kadınlara barınma desteği gibi taleplerini dile getirdi. Kadıköy’de sadece 1 kadın aday olduğunu belirten kadınlar, karar alma mekanizmalarında yer almadıkça kadınların taleplerinin yerel yönetimlerde gözetilmediğini vurguladı. Süreyya Operası’ndan Kadıköy Çarşı Meydanı’na doğru yürüyen kadınlar, “Oyumuz kadından yana Kadıköy için, Ücretsiz kreş istiyoruz, Savaşa değil sığınağa bütçe, Karanlık sokak istemiyoruz, Kadıköy’de bizim de sözümüz var” sloganlarıyla taleplerini Kadıköylülere duyurdu. Kadınlar ayrıca, taleplerin yazılı olduğu broşürleri de sokaklarda dağıttı.

ARŞİV