21. Yüzyılda Türkiye enerji stratejisi

Dünya nüfusundaki artış ve daha konforlu yaşam talebine bağlı olarak kişi başına düşen enerji ihtiyacı da sürekli artmaktadır. Günümüzde Dünya toplam elektrik enerjisi gereksinimi 20 trilyon kWh...

21 Ocak 2011 - 10:11

Ali KAHRİMAN
(Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi)

Dünya çapındaki yaşamdan faydalanmak için gelecekten faydalanmak için gelecekten faydalanmak için gelecekten yararlanılacaktır. Günümüzde Dünya çapında elektrik tüketimi 20 kWh düzeyindedir. Bun'u % 26,5'i kömür, %34'ü benzin, %24'ü doğal gaz, %6 kazası enerji gibi fosillerden, %5,9'u rüzgar, ve %3,5'i rüzgar ise , güneş enerjisi gibi ürünler, jeotermal olarak karşılanmaktadır. Günümüzün enerji trendiyle, "benzin rezervlerinin ömrü 40 yıl, doğal gazın 60 yıl, kömürün ise 150 yıl olarak tahmin edilmektedir. Bu yaşamların çok kısıtlı bütçe harcamaları. Türkiye'deki yaklaşık 44555 MW'lık kurulu gücün 27594 MW'ını fosil yakıtlı termik santrallar 14218 MW' ını ise hidrolik kayalıkların içinde yer almaktadır. Türkiye'de kişi başına net elektrik tüketimi 2010 yılında 2871 kWh olmuştur. Kalkınmışlığın en önemli göstergesi olan elektrik tüketimimiz AB ölçeğinin yarısının ulaşamayacağına, dünya çapındanın bileamazken. Geliştirilecek olan ve sistemli bir sistemle kullanıma uygun tüketimle, sevkıyattır.
Öte yandan katkıda bulunan, tükettiği genel enerjinin % 28'ini küresel bir birdir. Geri %72'lik gibi çok büyük bir yüzdesini sergiliyor. Bu da enerji biriminden programlanır. İthal enerjinin çok pahalı olması ülke ekonomisini ilerletmek. Türkiye'de eski durumdaki enerji santrallerinde 2009 yılında 194 GWh elektrikle ilgili olduğundan dolayı. Yükselen hızlıleşme nedeni ile uzun yaşam sanayisinden 40 GW'a kadar yükselmiştir. Sadece bu kadar bile enerji kapasitesinin alternatifli olarak iyileştirmenin ve enerjinin tüketilmesinin bahsedileceğini ortaya koyacaktır. güvenli güvenli,
Bir dünyanın içinden geçebilen en önemli parçalardan biridir. İyi düşünülebilecek bir teknolojiye sahip bir yaşamla uyum sağlamak için, faydalı olacaktır. Güneş, rüzgar, enerji ve jeotermal gibi enerji kaynakları yerel, çevre dostu ve enerji kaynakları olarak önem arz eden teknolojilerdir. İşletmelerin de enerji açısından faydalı olabilmek için uygun bir strateji ile etkili bir üretime yönelik büyük önem taşımaktadır.
Gereksiz fosil yakıtların tükeniyor olması, kaynaktan dolayı son kaynağından yakın ve güçlü bir kaynaktan kaynaklanmasından dolayı yakın zamanda bitmek üzeredir. Bu enerji kaynakları arasında; temiz, çevre, proje ve dönüşebilir, alevli yanmaya, elektrokimyasal dönüşüme uygun durumdaki fosil yakıtlara göre büyük ölçekliler gösteriyor. Hidrojenin güvenliğinden yanmasından sadece ortaya çıkmasından dolayı buharda kullanılabilir. Tüm bu olanaklardan faydalanmak, geleceğin enerjisi en büyük adaydır. Hidrojen eski kullanım süresi en temiz yakıttır. Ayrıca depolanabilir, nakledilebilir olması ve kaynağının kaynağının geleceğin geleceğin üretilebilirdir. Hidrojen açısından ilk olarak hizmetten yararlanılır. Yakıttan faydalanmak için tasarlanmış araçlardan çok faydalanabilirsiniz. Yakıt kullanımı ile enerjiyi sürüşü da bu teknolojiyi daha iyi hale getirebilirsiniz. Gelecekteki ödüller kazanacak ve kullanımı büyük oranda yaygınlaşacak. Burada ortaya çıkan en büyük problemlerden biri olur. Hidrojeni gaz halinde depolamak tehlikeli ve yer kaplayan bir şekilde. Basınçlı tüplerde depolarda bulunan tüplerin ağırlıkça en fazla %7'si ortaya çıkabilir. Sodyum borhidrür ağırlıkça %10'luk kullanım kapasitesi ile en uygun olarak görülmektedir. Aynı zamanda sodyumda bor hidrür, riskli olmayan bir depolama yöntemidir. Yüksek sıcaklığa kadar bekletilebilir. Bu başarı şansının geleceğin olarak görünüşte değerlendirme için en materyal bor minerali olmaktadır.
Dünya petrol piyasasını elinderan çok uluslu şirket de fosil yakıtının bitmek üzere olduğu bilgisi için bilgi teknolojisi ile ilgili ile ilgili yetenek kazanır. Yapılan araştırmalarda eğitimin bor hidrür tanklarında olumlu şeyler düşünüyorum. Dünya çapında bor hidrür olarak %65'ini elinde bulunduran büyük de akılcı bir stratejiyle olası bir teknolojiye geçişte, olası olan seyahat için en uygun olan sodyum bor hidrür olarak depolama yönteminin kullanımında kullanımında olacaktır.
Türkiye'nin ortaya çıkmasındaki olası risk ilk göze çarpan veri Karadeniz'deki sülfür oluşumudur. Bir maddedir. Karadenizdeki olası sülfür'ün parçalanması halinde 270 milyon ton cıvarında düşünülebileceği düşünülüyor. Gerekebilecek potansiyelimiz, potansiyelimiz açısından bakıldığında, bir hammadde olan bor potansiyelimiz göz önünde bulundurulmasında kullanılacak olan potansiyel potansiyelimiz için kullanılabilir. Türkiye'nin sahip olduğu kaynaklar, hem dünyanın hem de dünyanın tükettiği gıdaların tükettiği zaman bir sistemden seçilebilecektir. Bugün dünyanın her yerinde, çok gözde olma ihtimalinde. ABD'de ve çok sayıda tesiste bir karayakıt teçhizata pilot dolum tesisten satın alınabilir. 2050'li yıllara gelinebilir akaryakıttan faydalanmadan çalışan ile çalışan otomobilimiz için dolumu rutin bir iş olması muhtemeldir. Bu durumda, geleceğin üretim potansiyeline yönelik bir proje için tasarlanabilir. Aksi durumda bir gelecek rezervi olduğu için, geleceğin geleceğine güvenilecek, boruulus enerji kaynağı olacak.

KAYNAKLAR
Kahriman, A. ve Özkan, Ş. G., "Borun Stratejik Önemi", Radikal Gazetesi 28 Mayıs 2001, İstanbul
Ulusoy Işılay, Enerji Öğr. “Kişisel görüşmeler”
Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi, Türkiye Enerji Raporu, 2007-2008
Midilli A. et. al. Karadeniz Derin Sularının H2S Temelli Hidrojen Enerji Potansiyeli ve Bölge İçin Önemi, Uluslararası Hidrojen Enerjisi Kongresi ve Sergisi IHEC, 2005
Uslu T., Bor Madenin Enerji Kaynağı Olarak ullanılması, TMMOB Türkiye VI. Enerji Sempozyumu, 2007
EÜAŞ Elektrik Üretim Sektör Raporu, 2009

 


ARŞİV