'Okuluma, Öğretmenime Dokunma!'

Proje okul ilan edilen Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencileri de velileri de tepkilerini sürdürmeye devam ediyor.

13 Ekim 2016 - 15:17

İstanbul’da “proje okul” ilan edilerek öğretmenleri zorla tayin edilen okulların velileri 11 Ekim Salı günü İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına Kadıköy Anadolu Lisesi ve Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi velileri de katıldı.
Öğretmenlerin okula geri dönmesini ve okullarının proje okul statüsünden çıkarılmasını talep eden veliler, sonuç alamadıkları takdirde Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yapacaklarını ifade etti.

“UYGULAMA HUKUKSUZDUR”
“Anayasa Mahkemesi tarafından Anayasaya aykırılığı denetlenmekte olan bu yönetmeliğin uygulamasına İdare derhal son verilmelidir” diyen veliler şu açıklamayı yaptı: “Eğitim öğretim yılı başladıktan sonra gündeme gelen bu yaptırım, öğrencilerin eğitim hakkını gasp etmekte, ortama hâkim olan belirsizlik sebebiyle okullarda ders işlenememektedir. Hiç bir bildirim usulüne uyulmadan işleme konan bu uygulama kamu hizmeti kesintisine sebep olması sebebiyle hukuksuzdur. Görev yerleri değiştirilen öğretmenlerimizin yerine yapılacak atama şartları son dört yıl içinde adli veya idari soruşturma sonucu aylıktan kesme ya da daha üst ceza almamış olmak veya yöneticilik görevi üzerinden alınmamış olmak’ ile sınırlandırılmıştır. Bu atamaların hangi kriterlere dayanılarak yapılacağına dair bir açıklama mevcut değildir. Aynı okulda 8 yılını dolduran öğretmenler hiçbir gerekçe gösterilmeksizin norm fazlası olarak gösterilmektedir. Liyakat yahut kıdemleri dahi dikkate alınmamaktadır. Doğrudan Bakanlık tarafından ve herhangi bağımsız bir kurum tarafından denetlenmesine ihtiyaç görülmeden yapılacak bu atamalar sebebiyle okullarımızın kültürel hafızası silinme tehlikesiyle karşı karşıyadır.” Veliler, okul aile birlikleri, ilgili dernek, sendika, üniversite, sivil toplum kuruluşları ile beraber mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

ÖĞRENCİLER DEN BOYKOT EYLEMİ
Bakanlık tarafından ‘proje okul’ statüsüne dâhil edilen Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencileri, başka okullara zorunlu tayin edilen öğretmenleri için oturma eylemi başlattı. 11 Ekim Salı sabahı derslere girmeyen öğrenciler okulun bahçesinde oturma eylemi başlattı. Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencileri, “Oturma eylemimizin amacı okulumuzun üç yıl önce proje okulu ilan edilerek, kulüp faaliyetlerimizin, festivallerimizin yapılamamasına neden olunması ve bu uygulama ile Kadıköy Anadolu Lisesi ruhunun yok edilmeye çalışılmasıdır.”dedi.

MEZUNLAR BİRLEŞTİ
Proje okul ilan edilen okulların mezunları da uygulamaya tepki gösterme devam ediyor. Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi Mezunlar Derneği, İstanbul Erkek Lisesi Mezunlar Derneği, Bornova Anadolu Lisesi Mezunlar Derneği ve Vefalılar Derneği mezunları ortak hareket etme kararı aldıklarını ilan ederek, “Son dönemde gündeme gelen ‘Proje Okullar Yönetmeliği’ ile ilgili olarak mevcut uygulamanın hukuki, idari ve eğitim boyutlarını irdelemek üzere birlikte hareket etme kararı aldık” ifadelerinde bulundular.

PROJE OKUL NEDİR?
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Mart 2014’te “proje okul” uygulamasını başlattı. Kadıköy Anadolu Lisesi, İstanbul Erkek, Kabataş, gibi okulların yapısı değiştirildi. Nisan 2014’te Bakanlık, 150 kadar meslek ve imam hatip lisesinin proje okul olacağını açıkladı. Buna göre okulların yönetici ve öğretmenlerinin ataması taşra teşkilatına bağlı hükümlere göre sınavla yapılmayacak. Yani il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri devre dışı kalacak. Bu okullara atamalarını, Milli Eğitim Bakanı doğrudan yapacak. Temmuz 2015’te belirlenen proje okullara Bakan onayı ile müdür atanmaya başlandı. Bir süre sonra da bu liselere herhangi bir kural olmadan öğretmen atamaları yapıldı, birçok öğretmen de görevden alındı.  Eğitim-Sen ve Eğitim-İş, ‘Milli Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği’nin bazı maddelerine karşı çıkarak Danıştay’da dava açmıştı. Bu dava da hâlâ sonuçlanmadı.

 

ARŞİV