'KADINIZ, İSYANDAYIZ, ALANLARDAYIZ'

Kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Kadıköy’de buluştu; “Bizleri evlerimize hapsedemezsiniz. Sokakları da, meydanları da, geceleri de terk etmeyeceğiz” diye haykırdı.

13 Mart 2014 - 09:25

Semra ÇELEBİ
 
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitingi 9 Mart Pazar günü Kadıköy’de yapıldı. İstanbul 8 Mart Kadın Platformu tarafından düzenlenen miting için binlerce kadın, Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde toplandı. En önde 8 Mart Kadın Platformu’nun “Kadınız isyandayız. Kurtuluşumuz ve özgürlüğümüz için alanlardayız” pankartı taşınırken, ardından platformu oluşturan kadın örgütleri kendi pankartlarıyla yer aldı.
Sosyalist Kadın Meclisleri, “İsyandayız evlere dönmeyeceğiz” pankartıyla yer alırken, Özgür Genç Kadın, “Özgürlüğe yürüyoruz” yazılı pankart taşıdı. Sosyalist kadınların, “Tacize, tecavüze, dayağa, kadın cinayetlerine yoksulluğa, yolsuzluğa, ırkçılığa isyan” diye bağırarak koşmaları mitinge canlılık kattı. Yeni Demokrat Kadın, “Şiddetten, tacizden, tecavüzden, ayrımcılıktan arınmış yaşam alanları istiyoruz”, SDP’li kadınlar da “Evlere sığmıyoruz, sokakları istiyoruz” pankartı taşırken, mitinge Feminist kadınlar, Anarşist kadınlar, Kadın Emeği Kolektifi, İMECE, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Halkevci Kadınlar, ÖDP’li Kadınlar, Acıbadem Dayanışması’nın da aralarında olduğu kurumlar da katıldı. Kampüs Cadıları, cadı kıyafetleriyle eylemde yerini aldı.
 
KADIN GAZETECİLER ÖNLÜKLERİYLE ÇALIŞTI
Emek örgütlerinden ise TMMOB’lu kadınlar, mor bantlı baretleriyle yer alırken, TRT’ye karşı tepkilerini “Cinsiyetçilik TRT’de izlenir” döviziyle 8 Mart alanına yansıttı. KESK’li ve DİSK’li kadınlar ile Petrol-İş Kadın Dergisi de pankartlarıyla yer aldı. DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, DİSK Kadın Komisyonu ile birlikte yürüdü. Türkiye Gazeteciler Sendikası Kadın Komisyonu da yürüyüşe katılırken, sendika üyesi kadın muhabirler “Kadınların kalemi medyayı özgürleştirecek” yazılı önlüklerle çalıştı.
Pek çok kortejde slogan ve pankartlarda kadın isyanı vurgusu yapılırken, Gezi direnişi de kırmızılı kadının fotoğrafıyla yansıdı. Ritm aletleri çalan kadınlar, dans ederek ve halay çekerek coşkulu bir şekilde Kadıköy Rıhtım Meydanı’na yürüdü. Aynı zamanda “Şiddete, homofobiye, transfobiye” karşı düdüklerle, ıslıklarla ses çıkardı.
Yürüyüş boyunca “İtaat etmiyoruz, haddimizi bilmiyoruz”, “Yaşasın 8 Mart”, “Jin jiyan azadi”, “Yaşasın 8 Mart, yaşasın kadın dayanışması”, “Kadın düşmanı hükümet istifa”, “Kürtaj haktır Uludere katliam”, “Tayyip kaç kaç kaç kadınlar geliyor”, “Hırsız Tayyip Erdoğan”, “Özgelerin hesabını soracağız” sloganları atıldı. Kadınlar, polis kontrol noktasından geçerken “Tecavüzcü polis hesap verecek” sloganını attı.
Mitingde kürsüden Gezi isyanı sırasında yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş’ın annesi Fadime Ayvalıtaş, Roboskîli anne Miran Encü, Onur Yaser Can’ın annesi Hatice Can ve Berfo Ana anılırken, Berkin Elvan’ın annesi ve Cumartesi Anneleri de selamlandı.
 
KADINLARI YOK SAYAN PARTİLERE OY YOK
Miting programı, İstanbul 8 Mart Kadın Platformu adına 8 Mart bildirisinin okunmasıyla başladı.
Mitingin sunucularından Zeynep Derya Yıldız’ın okuduğu açılama “Biz kadınlar bu yıl 8 Mart’a Gezi isyanında sokakları doldurmuş, barikatların önünde direnmiş, kentine, yaşamına, kimliğine, bedenine ve haklarına sahip çıkmış iktidar karşıtı bir öfkeyi büyütmüş, meydanlarda bu direnişi örgütlemiş kadınlar olarak geldik” sözleriyle başladı.
Yerel seçimlere vurgu yapılan açıklamada şöyle denildi: “Kadınları yok sayan partilere oy yok. Biz kadınlar demokratik ve katılımcı siyaset ve eşit temsiliyet istiyoruz. Rant için değil, kadınlar için düzenlenmiş, doğası tahrip edilmemiş yaşanabilir kentler istiyoruz.” Her ilçede yeterli sığınak, parasız sağlık ve psikolojik danışma hizmeti veren kadın dayanışma merkezleri talepleri dile getirildi.
Çocuk yaşta evlilikler için “masumane” diyerek meşru gösteren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşegül İslam’ın eleştirildiği açıklamada kadın cinayetleri de hatırlatılarak, “Erkek adalet değil, gerçek adalet istiyoruz” denildi; lezbiyen, biseksüel ve trans kadınlara yönelik şiddet ve cinayetlerin politik olduğuna dikkat çekildi.
Kadınların güvencesiz çalıştırılmasına karşı “Tüm ev kadınlarına sosyal güvence ve emeklilik hakkı istiyoruz” denilen açıklama “Bugün hep birlikte erkek devlet; elini emeğimizden, bedenimizde çek diyoruz. Sizin anlattığınız ‘mutlu kutsal aile’ masallarına karnımız tok. Bizleri evlerimize hapsedemezsiniz. Sokakları da, meydanları da, geceleri de terk etmeyeceğiz” sözleriyle tamamlandı.
Mimar Mücella Yapıcı ve HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel’inde konuşma yaptığı miting, soğuk ve yağışlı havaya rağmen söylenen şarkılar ve çekilen halaylarla coşkulu bir şekilde sona erdi.

ARŞİV