Soğuklar hayvanları da üşütüyor

Evinizde baktığınız evcil hayvanlarınızın da mevsim değişikliklerinden etkilendiğini unutmayın

02 Şubat 2017 - 13:52

Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Veteriner Hekimlerinden Ali İhsan Mete mevsimsel değişikliklerin hayvanları da etkilediğini, özellikle aşırı soğuk geçen kış döneminde sağlık açısından bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. Kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvanların kendi tür ve özelliklerinin gerektirdiği koşullara uygun koşulların sağlanması gerektiğini vurgulayan Ali İhsan Mete, kış döneminde evcil hayvan sağlığı açısından dikkat edilmesi gerekenleri şöyle özetledi:

Egzersiz: Evcil hayvanın hareketlilik ve enerjisine, anatomisi ve günlük alacağı kalori miktarına göre egzersizlerine dikkat edilmeli. Özellikle köpeklerin yaz kış günlük egzersiz ihtiyacı sözkonusu. Yürütmek gerekir. Bu onun iskelet sağlığı, kas sağlığı açısından önemli olup enerjisini atması açısından da gerekli. Ancak çok soğuk geçen günlerde hayvanı uzun saatler gezdirmekten kaçının. Aksi halde uzun süre soğuğa maruz kaldığı için hastalanma riski sözkonusu olabilir. Rüzgârlı ve soğuk havalarda daha az gezdirmek en uygunu.

Ortam ısısı: Optimum oda ısısını korumaya çalışmak gerekir. Gündüz evde değilseniz ve oda ısısı düşüyorsa evcil hayvanımızın barınacağı ortama dikkat etmek gerekir. Hayvanın kulübesi ya da durduğu yerin beton zemine maruz bırakmamasına özen göstermeli. Aşırı sıcak ve aşırı soğuğa maruz bırakılmamalı.

Aşı ve Sağlık Kontrolleri: Periyodik aşıları ve sağlık kontrollerini yaptırarak, evcil hayvanınızın kışa bağlı soğuk algınlıkları ve diğer hastalıklar yaşamasının önüne geçmiş olursunuz. Aksırık, göz yaşı akıntısı varsa veteriner hekime götürün.

Odayı havalandırın: Odanın ya da evcil hayvanın durduğu ortamın günlük olarak belirli sürelerle havalandırmak insan sağlığı kadar hayvan sağlığı açısından da önemli. Hele de solunum yolu hastalıkları da sözkonusuysa ortamın havalandırılması önemli.

Tüy dökme: Kedi ve köpekler yılda ortalama 2 defa tüy değiştirirler. Sağlıklı tüylere sahip olması için evcil hayvanınızı her gün 5-10 dakika uygun bir fırça ile tarayın ve tüy temizliğine dikkat edin. Kedilerin, tüylerini temizlerken, midede tüy yumakları birikmesini ve hayvana zarar vermesini önlemek için kedi çimleri bulundurmakta fayda var.

Beslenme: Beslenme konusunda kedi ya da köpeğinizin türüne, yaşına göre gıdalar tüketmesine dikkat edin. Sağlıklı beslenme; ağız, kas, iskelet, bağışıklık sisteminin güçlü olması ve genel anlamda sağlığı için önemli.

Ali İhsan Mete, özellikle yavru ve genç kedilerin oyunu çok sevdiği için oyun oynamak istediğini, bazen de evde bulunan küçük eşyaları ağızlarına alabildiğini ve yutma riskinin bulunduğunu hatırlatarak, “Bunun gibi küçük parçaları ortamdan kaldırarak, hayvan için ciddi sağlık sorunları oluşturmasını önlemiş oluruz. Ayrıca malum havalar soğuk olduğu için hayvanlar sıcak yer ararlar. Aracınızı çalıştırmadan önce mutlaka aracınızın kaputunu açarak kontrol ediniz” uyarısında bulundu.

Mete, Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü uzmanlarından evcil hayvanların bakımı ve sağlığı konularında bilgi alınabileceğini, Kadıköy Belediyesi’nin Acıbadem Caddesi’nde Evcil Hayvanlar Sağlık Merkezi ve Ataşehir’de Geçici Hayvan Bakım Merkezi bulunduğunu belirtti. 0216 542 50 00.


ARŞİV