PERMAKÜLTÜR BAHÇESİ 2 YAŞINDA!

Saint-Joseph Fransız Lisesi öğrencilerinin Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle Fenerbahçe Parkı’nda kurdukları permakültür bahçesi, 2017 yılı açılışını gerçekleştirdi. Öğrenciler, yılın ilk ürünlerini bahçeye diktiler

02 Mart 2017 - 16:32

Saint-Joseph Fransız Lisesi öğrencileri geçtiğimiz yıl, doğal tarım yapabilmek için Kadıköy Belediyesi’nden kendilerine alan tahsis edilmesini istemişti. Öğrencilere, Kadıköy Belediyesi’nin, Fenerbahçe Parkı’nda yaklaşık bir dönümlük alanı temin etmesiyle permakültür bahçesi hayata geçmişti. Gönüllü öğrenciler ve danışman öğretmenlerin çalışmalarıyla bahçeye ürünler ekilmiş, organik meyve ve sebzelerin hasadı yapılmıştı. Permakültür bahçesinin, 2017 yılı açılışı da 25 Şubat Cumartesi günü Saint-Joseph Fransız Lisesi öğrencileri, Kadıköy Kent Konseyi, Yeryüzü Derneği ve gönüllü vatandaşların katılımıyla gerçekleşti. Açılışın ardından çapa ve kürekleri eline alan öğrenciler, toprağı organik tarıma hazırlayarak, yılın ilk ürünleri bahçeye diktiler.  

“İKİNCİ BULUŞMA MART’TA”

Gazete Kadıköy olarak permakültür bahçesi projesine danışman öğretmenlik yapan Şükran Toy ile konuştuk. “Cemrenin düşmesiyle birlikte bahçemizin açılışını yaptık.” diyen Toy, “Havaların güzelleşmeye başladığı bugünlerde de fırsatı kaçırmayıp, bahçemizin açılışını yaptık. İkinci buluşmamızı mart ayında yapmayı planlıyoruz. Takvimimizi, öğrencilerimizin sınav durumuna ve hava şartlarına göre ayarlıyoruz. Bizim dışımızda bahçeye, diğer okullardan gönüllü çalışmaya gelen öğrenciler ve öğretmenler de var. Milenyum ve Küçük Ağaç Anaokulu, kasım ayında bahçede çalışmalarını yaptılar. Şu anda da bahçeye, Zühtüpaşa İlkokulu için dört tane yatak yapıyoruz. Zühtüpaşa öğrencileri artık bu bahçede organik tarım yapabilecekler. Onlar da havaların düzelmesiyle birlikte nisan ayında her hafta gelmeyi planlıyorlar.” diye konuştu.

“HERKESİ BEKLİYORUZ”

Yeni yılın ilk buluşmasında, bahçede kıştan kalan dağınıklığın toparlandığını ve toprağın havalanması için çapalama çalışmalarının yapıldığını belirten Toy, “Geçen yıl bahçeye Çin yeşilliği, roka, tere, domates, biber, patlıcan, su kabağı, kırmızı marul, maydanoz ektik. Bunların yanı sıra elma, armut ve böğürtlen ağaçlarından yaklaşık 15 adet diktik. Bu yıl yataklarımızı genişleterek daha çok ürün almayı hedefliyoruz. Yeni ürün olarak fasulye ve bezelye ekeceğiz. Domates, biber, patlıcan ve fasulye gibi ürünlerimizi nisan döneminde fide olarak toprakla buluşturacağız. Yaz döneminde de bu ürünlerin hasadını yapacağız. Hasadını yaptığımız ürünleri de ihtiyaç sahibi kurumlarla paylaşacağız. Bahçe sadece bizim okulumuza ait değil. Her insan gönüllü olarak çalışabilir ve yararlanabilir. Topluluk bahçesinin de amacı zaten budur. Toprakla uğraşmayı seven herkesi buraya bekliyoruz:” dedi.

“ÜRÜNLERİMİZİ YIKAMIYORUZ”

Permakültür bahçesi projesinin mimarı lise öğrencisi Defne Aksel, bahçenin kurulma sürecini şöyle anlattı: “Geçtiğimiz yıl Amerika’da katıldığım yaz okulunda yeşil yerleşkeleri gezdiriyorlardı. Orada fark ettim ki yurtdışında topluluk bahçesi denen alanlar çok yaygın. Birçok insan komşusuyla birlikte organik tarım yapıyordu. Bunun Türkiye’de hiç var olmadığını fark ettim. Okulumuzda daha önceden kurmuş olduğumuz küçük çaplı permakültür bahçesini nasıl geliştirebileceğimizi düşünürken Kadıköy Belediyesi’ne projemizi sunduk. Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun da projemize olumlu bakmasının ardından çalışmalarımıza başladık. Şu anda bahçemiz iki yaşına girdi. Kendi yetiştirdiğiniz şeyi yemek çok başka bir duygu. Öncelikle güvenli olduğunu biliyorsunuz. Ürünlerimizin hepsi de doğal ata tohumundan yetişiyor. Ürünlerimizi yıkamıyoruz bile. Çünkü zararlı tek bir madde bile kullanılmadığını biliyoruz. Bu yıl da bu anlayışa bağlı kalarak bahçemizi kolektif bir şekilde büyüteceğiz.” dedi.

“YEŞİLLE CEVAP VERDİK”

Bahçe kurulduğundan beri projenin içinde yer alan 11. sınıf öğrencisi Alp Bolluk ise kentin orta noktasındaki bahçe fikrinin oldukça ilgi çekici olduğunu söyleyerek, “Günümüzde yoğun bir beton yoğunluğu var. Bizler de beton yoğunluğuna karşı yeşille cevap verdik. Uzun bir zamandır bu fikrin gerçekleşmesi için çaba sarf ediyoruz. İstanbul’daki insanlar için de güzel fırsat oldu. Şehrin tam ortasında insanların gelip stres atabileceği, yeşile dokunabileceği alan çok az. Bu azlığı umuyoruz ki, permakültür bahçesi bir nebze olsun karşılıyordur. Geçen sene başlattığımız katılımcı çalışmayı bu yıl daha çok kişiye ulaştıracağız.” diye konuştu.

“GELMEMELİYİM DEDİM”

Buluşmaya gönüllü olarak gelen Galatasaray Lisesi öğrencisi Defne Akter, bahçeden internet aracılığıyla haberdar olduğunu belirterek, “Kendi okulumdaki permakültür kulübümde de bazı çalışmalar yapıyordum. Böyle bir bahçenin varlığından haberdar olunca da mutlaka gelmeliyim dedim. Bugün burada geçirdiğim birkaç saatte bile çok fazla çalıştığımı ve doğayla iç içe olduğumu hissetim. Kişinin kendisini ektiği bir ürünün, büyümesini görmesi ve onu yemesi çok hoş bir duygu olsa gerek. Okulumdaki arkadaşlarıma da bu bahçeden mutlaka bahsedeceğim. İmkânı olan her insan bu bahçeye gelmeli ve zaman geçirmeli.” şeklinde konuştu.

“UMUT VERİCİ”

Buluşmanın bir diğer gönüllüsü Kadıköylü Mahmut Meral ise emekli bir mimar. “Bahçeyi, geçen seneden beri arkadaşlarımdan duyuyordum” diyen Meral, “Gönüllü olarak gençlerle birlikte olmak çok güzel bir deneyim. Genç arkadaşlarla tanıtıp, doğaya ve Kadıköy’e faydalı olmaya çalışıyorum. Emekli bir insan olduğum için bu bahçeye ayırabileceğim zamanım oldukça fazla. Gençlerin boş uğraşlarla vakitlerini öldüreceklerine burada çalışıyor olduklarını görmek yarınlara dair umut verici. Bahçede çalışmamdan ötürü bugün kendimi faydalı hissediyorum. Kadıköy’de ikamet eden herkes buraya mutlaka uğramalı ve toprakla uğraşmalı.” dedi.


ARŞİV