Okul bahçesinde doğal tarım

50 yıllık domates, salatalık tohumlarını ektiler; leziz, doğal sebzeler elde ettiler

14 Haziran 2017 - 11:39

Gazi Mustafa Kemal Paşa Ortaokulu öğrencileri elde ettikleri ata tohumları diye bilinen 50 yıllık domates, salatalık tohumlarını okulda yaptıkları proje kapsamında öğretmenleriyle özenle yetiştirdiler. Tohumların önce saksılarda ekilip 16 - 29 °C arasında, fide vermesi beklendi. Tohumların önce küçük fideye, sonra daha büyük saksılarda ve sera ortamı hazırlanarak fidana dönüştürmeleri sağlandı. Ardından fidanlar okulda plastik su şişelerinden sulama sistemini bile yaptıkları küçük bahçeye ekildi.

Projede günümüzde tarımda kullanılan tohumlarla 50 yıl önce kullanılan tohumların karşılaştırılması ve aradaki farkların belirlenerek sebeplerinin raporlanması amaçlanırken, öğrenciler 50 yıllık tohumların daha canlıyken, normal tohumların cılız olduğunu gözlemlediklerini, ilaç veya herhangi bir gübre kullanılmadığını da belirtti.

Öğrenciler yazın organik domates ve salatalıkları yetiştirmek ve toplamak istediklerini ifade ederken, öğretmenleri Ebru Birgül, organik tohum kullanımının artmasını ve organik tohum kullanmanın önemini yaşayarak öğrenmesini sağlamak istediklerini anlattı.


ARŞİV