Marmara’da bir ADA daha çıktı!

1010 yılında yaşanan bir deprem sonucu sulara gömüldüğü ve üzerinde bir de manastırın bulunduğu rivayet edilen Vordonisi Adası için keşif çalışmaları yapılıyor

13 Ocak 2017 - 09:49

Kadıköy ve Maltepe ilçeleri açıklarında bulunan ve İstanbul’un kayıp adası olduğu belirtilen Tarihi Vordonisi Adası’nın gün yüzüne çıkartılması için Maltepe Belediyesi, 3 üniversite ile ortaklaşa keşif çalışması yapıyor. Su altı ekipleri dalış programının sonunda adanın tarihi varlıklarını keşfetmeyi hedefliyor. Tarihi Vordonisi Adası’nda sürdürdükleri çalışmalar hakkında Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. Ahmet Bilir, İstanbul Üniversitesi Sualtı Arkeoloğu Can Ciner, Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği’nden Volkan Narcı, Vordonisi rehberleri Serco Ekşiyan ve Ercan Akpolat bilgiler verdi.

HEDEF UNESCO

Dalış programının sonrasında, su altındaki Vordonisi Adası’nın tarihi ile ilgili bir kapı aralanacağını kaydeden dalış ekibi, üç yıllık bir keşif planının sonunda adanın turizme açılmasını ve UNESCO Dünya Kültür Mirası’na kabul edilmesini hedefliyor. Vordonisi’nin tarihinin gün yüzüne çıkartılması için Maltepe Belediyesi’nin her türlü desteği vermeye hazır olduğu, kayıp adanın turizme açılmasının ve dünyaya tanıtılmasının hedeflendiği ifade edildi.

İSTANBUL’UN 10. ADASI

1010 yılında meydana gelen büyük İstanbul depreminde sular altında kaldığı ve yaklaşık bin 200 yıllık olduğu ifade edilen adada, bir manastır bulunduğu belirtilirken, adanın kalıntıları üzerinde kestane, midye ve türevi deniz canlıları olduğundan manastırın tam olarak görülemediği belirtiliyor. Büyükada, Heybeli, Burgaz, Kınalı, Sedef, Tavşan, Kaşık, Sivri ve Yassı adaları içinde barındıran Prens Adaları’nın onuncusu olan Vordonisi’de, Doğu Roma İmparatorluğu zamanında adaya sürgün gönderilen Patrik Fotius’un bir manastır yaptırdığı belirtiliyor. Aslında Patrik Fotius ile Patrik İgnazius arasındaki rekabet üzerine inşa edilen manastırın, Küçükyalı’da keşfedilen manastırın birebir kopyası veya devamı olduğu da sanılıyor. Bizanslıların “Küçük Ada”, Osmanlıların “Batık Manastır Kayalıkları” ve denizcilerin de “Bostancı Kayalıkları” adını verdiği Vordonisi, efsaneleşmiş sözlü tarihe göre, üzerinde bulunan manastır ve rahipleriyle 1010 yılında meydana gelen büyük İstanbul depreminde battı.

İSTANBUL VE ADALAR

Adalar tarihte Çamlı Adaları, Marmara Adaları, Keşiş Adaları, Prens Adaları gibi isimlerle anıldı. Bizans İmparatorluğu ile birlikte tarihte adı geçmeye başlayan Adalar daha çok sürgün yeri olarak kullanıldı. 8. yüzyıldan itibaren Bizans manastırları inşa edilen bu kara parçalarında daha sonraki yıllarda malikâneler de yapıldı. 1867 yılında Vilayet Nizamnamesiyle İstanbul’un ilçesi olan Adalar’da ilk yerleşim hareketlerine 1846 yılında vapurların çalışmasıyla birlikte rastlandı.

 


ARŞİV