Kitap bağışla, mama olsun

Modalı hayvansever Ari Emre Kurtay, bağışla topladığı kitapları satarak elde ettiği geliri sokak hayvanları yararına harcıyor

27 Eylül 2017 - 16:27

Hayvan dostu Kadıköy’de gerek belediyesi gerek semt sakinleri bilhassa sokak hayvanları için imkanlarını seferber ediyor. Kadıköy Belediyesi rutin belediyecilik faaliyetleri kapsamında sokak hayvanlarının bakım ve tedavilerini karşılamanın yanı sıra, kedi Tombili gibi ikonlaşmış sokak hayvanlarının heykellerini de yapıyor.

Hiç kuşkusuz ki, Çarşı’sındaki timsah ve Kaz Rodi, meşhur Boğa’sı gibi heykellerle dikkat çeken hayvanlar alemi Kadıköy’ün, hayvan hakları konusunda en hassas semtlerinden biri de Moda. Henüz geçtiğimiz günlerde kaza geçiren bir sokak köpeğinin, mahallenin ona sahip çıkan mahallenin bir kafesine bıraktığı bağışlarla imece usulü temin edilip, köpeğin ameliyat edildiği ve nekahat sürecini de yine bir mahallelinin evinde geçirdiği Moda…

Biz de 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü vesilesiyle Modalı bir hayvansever olan Ari Emre Kurtay’ı konuk ediyoruz sayfalarımıza. Kurtay bir bilgisayar mühendisi. 10 yıllık profesyonel çalışma hayatını Gezi isyanı sırasında sorgulamaya başlamış ve işinden istifa edip dünya turuna çıkmış. 1 yıl süreyle kaldığı Asya’da gönüllü olarak pek çok sosyal fayda işinde çalışmış. İstanbul’a dönüp de Moda’ya yerleştiğinde ise tekrar 1.5 yıllığında kurumsal hayatta çalışmış ama bir yandan da seyahatinden ona kalan ‘sosyal girişimcilik’ mevzusu üzerine kafa yoruyormuş. Derken son işinden de istifa edip, Moda’da bir süre bir dövme stüdyosunda asistanlık, bir İtalyan lokantasında bulaşıkçılık yapmış.

Kitap, sohbet, hayvan, mama

Hayatta en sevdiği şeylerin başında kitaplar ve hayvanlar geldiği içinde bu ikisini harmanlayan ‘’Project Moda’’ adlı bir proje geliştirmiş. Kirada yaşadığı Şifa Sokak’taki evinin arka avlusunu, kendisi, dostları ve sokak hayvanları işin bir vaha haline getirmiş. Sokaktan topladığı eşyalarla bir mekan, bir ‘kitap bar’ yaratmış. Buraya bir köpek kulübesi, bir de kediler yattıkları yerden gökyüzünü izleyebilsinler diye cam tavanlı bir kedi evi yapmış. İhtiyaç sahibi hayvanların ücretsiz konaklayabilecekleri bir tür pet-hostel gibi.

Projesi de şöyle işliyor; insanlardan bağış kitap topluyor, bunları 10 liradan satıyor, elde ettiği geliri de sokaktaki canlara harcıyor. Mesela geçen Nisan’da yani projeye başladığı ilk aydaki geliri olan 400 lirayla Moda’daki hayvanlar için mama almış, hatta bir kısmını da Ümraniye’de bir hayvansevere yollamış. Şimdilerde projesi sürüyor. Şimdiye dek 200 civarı kitap toplamış. Hedefi toplayıp satacağı 1000 kitabın gelirini, yeni nesil sokak hayvanları derneği Çak Bi Pati ve barınaklara bağışlamak.

‘’ İnsanlar hem ellerindeki fazla kitapları iyi bir şeye vesile ediyor. Hem ucuza kitap okuyorlar hem de hayvanlara yardım etmiş oluyorlar’’ diyen Emre Kurtay dileyen herkesi avlusuna davet ediyor. Eğer siz de bu genç adama destek olmak isterseniz kitap bağışı ya da alımı yapabilirsiniz. Projeye katılım için Facebook’taki ‘Project Moda’ sayfasını ziyaret etmek yeterli.


ARŞİV