Çevre için 2 kitap

Geçtiğimiz günlerde basılan 2 yeni kitap, çevre sorunlarına ve çözümlere farklı bir bakış açısı getiriyor...

23 Kasım 2011 - 09:46

Ekolojik yaşam, çevre,doğa gibi alanlarda yayınladığı kitaplarla öne çıkan Yeni İnsan Yayınevi, yayınladığı 2 yeni kitapla yine çevre sorunlarına ve çözümlerine dikkat çekiyor.

Kitaplardan biri Selen Özarslan Aktar imzalı ''Ekolojik Yaşam Rehberi''. Kitap,
yıldan yıla birikerek artan çevre sorunlarına sebep olan faktörleri azaltmak için öneriler sunuyor.
Ekolojik Yaşam Rehberi, evden başlayan yaşam alışkanlıklarımızı ele alıyor ve yeniden yapılandırıyor. Bedenimize, çocuklarımıza ve evcil hayvanlarımıza gözle görünmeyen ancak uzun süreçlerde zararları ortaya çıkan tüketim alışkanlıklarımızın yerine, sağlıklı bir yaşamın rotasını çiziyor. Kitapta ev temizliğinden geri dönüşüme, faydalı besinlerden evcil hayvanlara dek pek çok konuda ekolojik sırlar veriliyor. Yazar Selen Özarslan Aktar, ''Elbiselerimize, yiyeceklerimize, kabımıza-kacağımıza kadar giren kimyasallar, sağlığımızı ciddi şekilde tehdit ederken, yaşadığımız kenti, ülkeyi ve dünyayı boğucu bir şekilde sarıyor. Çözümler her alanda aciliyet gösteriyor ama önce evimizden, kendi sokak kapımızdan başlamak gerekiyor. Ekolojik yaşam rehberini bu amaçla yazdım'' diyor.
 
RÜZGARIN MUCİZESİ...
 
Yayınevinin diğer bir kitabı da ''Rüzgarın Hikayesi'' adını taşıyor. Rüzgar enerjisi alanında Türkiye'nin en önemli isimlerinden biri olan Metin Atamer, kitapta Oğlu'nun tutkuyla bağlı olduğu ülkesini, temiz ve yenilenebilir enerji üreten bir ülke haline getirmeye karar vermesi ve ardından yaşananları anlatıyor. Kitabın tanıtımında, ''Akdeniz'i, Ege'si, Kuzey'i, Güney'i güneş ve rüzgar potansiyeli ile iştah kabartan memleketinde bir tane bile rüzgar türbini dönmüyordu. Fosil yakıtların atmosferi ne kadar kirlettiğinin daha tartışmalı olduğu yıllarda, bir mucizeyi andıran rüzgar enerjisine yöneldi. Çok geçmeden asıl mucizenin, bu ülkedeki bürokrasiyi, dar kafalılığı ve at gözlüklüleri geçmek olduğunu anladı. Ama bu güruh Atamer'in daha Talas yıllarından edindiği inatçılığı ve memleket sevdasını bilmiyordu. Elinizdeki kitap bu mucizeyi anlatıyor.'' deniliyor.
Hem kendi, hem Türkiye için, hem de oğlunun dileği olduğu için bu konuya girmek gerektiğini düşünen yazar Metin Atamer, ''Karşılaştığım bunca zorluğun nasıl üstesinden gelindiğinin anlatıldığı satırlardan, her okurun kendini bulacağı maceralar ve mitolojik hikayeler bu kitabın bir başka yönüdür. Okurken üzerinde çok düşündüğüm bir cümle vardı; Bir Azeri piri olan Abdolfazl Mostafavi‘nin söylediği bir cümle: “‘Adama ben yemek ısmarladım’ deyip gururlanma, ‘adam beni insan yerine koydu da benimle yemek yedi’ de.” Diyor

Gökçe UYGUN


ARŞİV