DÜNYANIN DÖNGÜSÜ - 8

Bu köşede; o ay evrende nasıl bir değişim döngüsü yaşadığından, o ay doğada güzelliklerine şahit olabileceğiniz çiçeklere, tüketilmesi gereken gıdalardan bahçenize o ay hangi bitkileri ekmeniz gerektiğine dek pek çok konuda doğal bilgiler paylaşıyoruz.

29 Ocak 2019 - 16:55

Şubat ya da küçük ay (bazı yörelerde ‘gücük’ deniliyor), Gregoryen Takvimi’ne göre yılın 2. ayı. Dünyanın güneş etrafında dönme süresi dolayısı ile şubat ayı dört yılda bir 29 gün oluyor. Bunun sebebi ise dünyanın güneş etrafında dönme süresidir. Dünya güneş etrafında 365 gün 6 saatte dönme hareketini tamamlar. Artık kalan 6 saatler ise 4 yılda bir şubat ayına eklenir. Bu hesaba göre içinde bulunduğumuz 2019 yılında Şubat ayı 28 gün olacak.

CEMRELER DÜŞÜYOR

Yılın en kısa ayı olan Şubat’ta, Hamsin soğukları devam ederken baharın gelişini müjdeleyen ve doğayı canlandırdığına inanılan cemreler düşmeye başlar. Cemre kelime anlamı olarak kor şeklinde sıcak taş anlamına geliyor. 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa düşen cemrelerle doğa canlanmaya başlar. Buna göre ilk cemre 20 Şubat’ta havaya, 27 Şubat’ta da ikinci cemre suya düşüyor. Öte yandan bu ay ekim dikim için bereketli günler yaşanır. 1, 2, 9, 10 Şubat çiçek ve şifalı otlar; 5, 6, 14 Şubat da meyve veren sebzeler için uygun ekim günleridir. Ayrıca bu ayın 8’inde yeniay, 22’sinde de dolunay yaşanacak. 18-19 Şubat kuşların çiftleşme zamanıdır. Ayın son iki günü ise ‘baharın müjdecisi’ sayılan leyleklerin gelişi yaşanır. 

  • Ayın sebzeleri: Kereviz, pırasa, karnabahar, ıspanak, lahana, brüksel lahanası, pazı, havuç, şalgam, pancar.
  • Ayın meyveleri: Mandalina, portakal, elma, armut, yerli muz, ayva, nar, balkabağı
  • Ayın balıkları: Kalkan mevsiminin başladığı şubat ayında gümüş balığı ve kefal de tüketilebilir.
  • Ayın çiçekleri: Şubat ayında da ocak ayında olduğu gibi karanfil yetiştirmesi ve bakımı yapılabilir. Ayrıca menekşe çiçeğinin de ekimi ve bakımı yapılabilir.

  •  Özel gün ve haftalar

2 Şubat Sulak Alanlar Günü

4 Şubat Kanser Günü

13 Şubat Radyo Günü

14 Şubat Öykü ve Sevgililer Günü

15 Şubat İzcilik Haftası

17 Şubat Kediler Günü

20 Şubat Sosyal Adalet Günü

27 Şubat Ressamlar Günü

28 Şubat Sivil Savunma Günü


ARŞİV