Bu istasyonda dönüşüm var!

Kadıköy Belediyesi bünyesinde kurduğu tesisle ilçede iki yılda 15 bin tona yakın ambalaj atığını toplayıp geri dönüşüm sektörüne kazandırdı

19 Ocak 2017 - 10:40

Yapılan araştırmalar dünyadaki mevcut çevre kirliliğinin yüzde 50’sinin son 35 yılda meydana geldiğini gösterirken, belediyelerin en önemli gider kalemini çöplerin toplanması ve bertarafı oluşturuyor. Kadıköy Belediyesi çevre kirliliğini önlemek, ambalaj atıklarını geri dönüştürüp ekonomiye tekrar kazandırmak için 1999 yılında Ambalaj Atıkları Ayrıştırma ve Transfer İstasyonu’nu kurdu. Merdivenköy Mahallesi Şair Arşi Caddesi E-5 kenarında bulunan tesis yıllardır büyük işler başarıyor. Tesis, Kadıköy’de 2015 ve 2016 yıllarında 7bin 500’er tona yakın ambalaj atığı toplayıp geri dönüşüm sektörüne kazandırdı.

TESİSTE NELER YAPILIYOR?

Çöpten ayrı olarak, ıslatılmadan ve kirletilmeden biriktirilen geri dönüşümü mümkün olan ambalaj atıkları, ilçedeki biriktirme noktaları ve atık kumbaralarından toplanarak Kadıköy Belediyesi Ambalaj Atıkları Toplama ve Ayrıştırma Tesisi’ne getiriliyor. Tartım işleminden sonra atıklar tesisteki ayrıştırma bandının üzerinden geçirilip, kategorilerine göre seçilip, kumbaralara atılıyor, preslenerek balyalar halinde geri dönüşüm tesislerine yeni ürünler oluşturulmak üzere gönderiliyor. Ayda yaklaşık bin tona yakın atık malzemenin elden geçtiğini söyleyen Tesis Proje Uzmanı Fikri Karaman, “Bunun da yüzde 80’i kağıt ve karton. Bir ton kartonun geri dönüştürülmesiyle 17 ile 20 tane ağacın kesilmesinin önlendiğini de belirtmek gerek” diyerek, konuya çöp olarak değil, geri kazanım olarak yaklaşılması gerektiğini özellikle vurguluyor.

YILLARCA YOK OLMUYOR

Gelişigüzel doğaya bırakılan plastik bir şişe doğada 450 ile 1000 yıl, cam ambalajlar 4000 yıl, teneke kutular 200-500 yıl arasında yok oluyor. Cam yüzde 100 geri dönüştürülüyor ve 1 ton geri dönüştürülen cam ile 100 litre petrol tasarrufu sağlanmış oluyor. Evsel atıkların hacimsel olarak yüzde 65’ini ambalaj atıklarının oluşturduğunu belirten Fikri Karaman, yani, yüz kilo atığın 25 kilosunun ambalaj atığı olduğunu ifade etti. 73 personelin çalıştığı tesiste atıkların toplanması ve kategorilerine göre ayrılması sağlanıyor.  

“GELİŞİGÜZEL ATMAYIN!”

Uzun yıllar tesiste çalışan personelden Haydar Bakça, atıkların preslenmesi işleminde görev aldığını belirterek, “Söyleyeceğim tek şey var. Geri dönüşümü mümkün olan atıklarımızı gelişigüzel çöpe atmayalım. Çünkü bunlar çöpe giderse ağaçlarımızın daha çok kesilmesine sebep oluruz. Evsel malzemelerimizi poşetleyip kenara koyup belediye yetkilileri arkadaşlarımız toplasa daha iyi olur” dedi.

Çalışanlardan Adem Temiz ise günde kilolarca atığı kontrol edip kategorilerine göre ayırıyor. Geri dönüştürülebilir ambalaj atıklarını çöpte gördüğünde ise “Bu böyle atılır mı?” diye düşündüğünü ifade ediyor. Metin Aslan ise ambalaj atıklarının ıslatılmamasını, kirletilmemesini öneriyor. Tıbbi atıkların insan sağlığı açısından daha güvenli şekilde ayrıştırılmasını istiyor.

ATIKLARDAN TASARRUF

Kadıköy Belediyesi atık tesisinde, 2016 -2017 yılları içinde, 9 bin 239 ton  kâğıt, 2 bin 298  ton  plastik, 294  ton  metal, 355  ton  cam atık malzemesi geri dönüşüme kazandırıldı. Böylece;

  • 332 bin 612 ton  sera gazı karbondioksitin atmosfere atılması, 2 bin 495 ton  atık gaz kirleticinin atmosfere atılması önlendi
  • 360 bin 330 ton yani  18 bin 17 tanker dolusu suyun israf edilmesi önlendi
  • 37. 880.868 Kwh elektrik enerjisi; 35. 524 litre  petrol; 16.168.663 litre fuel-oil tasarrufu sağlandı
  • 110 futbol sahası büyüklüğünde bir orman kurtarılmış oldu

HANGİSİ AMBALAJ ATIĞI?

Kağıt, karton, mukavva, cam şişe ve kavanozlar, teneke meşrubat kutuları, teneke kaplar, konserve kutuları gibi metaller, su, meşrubat, sıvı yağ ambalajları, deterjan kapları vb. plastikler, süt ve meşrubat kutuları, çorba paketleri, cips vb.paketler gibi kompozit malzemeler ambalaj atığı olarak nitelendiriliyor.

Geri dönüşüm konusunda Kadıköy Belediyesi Atık Koordinasyon Merkezi’nin (0216) 414 38 15 numaralı telefonundan bilgi alınabilir


ARŞİV