Binanızın betonu ve zemini sağlam mı?

Son zamanlarda İstanbul’da bir anda çöken binalar, yolumuzu Kadıköy Belediyesi’nin Beton Zemin Laboratuvarı’na düşürmemize neden oldu. Laboratuvar, yaklaşık üç yılda 2 bin 311 binanın risk tespit analizini yaptı

25 Ocak 2017 - 14:07

      

Geçtiğimiz günlerde Zeytinburnu’nda ‘oturulamaz’ raporu verilerek boşaltılan binanın bir anda yıkılması, yılların yorgunluğunu taşıyan ve yıkılmayı bekleyen riskli binaları, beton ve zemin kalitesi konularını gündeme getirdi. 1999 Marmara depreminden sonra kurulan Kadıköy Belediyesi Beton Zemin Laboratuvarı, Zemin, Kentsel Yenileme Bürosu ve Yeni İnşaatlardan Alınan Taze Beton Alım Birimi olmak üzere üç farklı aşamada 2000 yılından bu yana ilçede mevcut binaları ve yeni inşaatlardaki beton kalitesini test ediyor.

“KADIKÖY BETONU”

Kadıköy Belediyesi Beton Zemin Laboratuvarı Sorumlusu Menekşe Perdi’ye Kadıköy’deki binaların beton durumunu sorduk. Beton kalitesinin önemine vurgu yaparak, Kadıköy’deki inşaatlarda projede kullanılması gereken beton sınıfının kullanılıp kullanılmadığını kontrol ettiklerini belirten Perdi, “Gerekli standartlar tutmadığında önlem alınmalı. Biz karot aldırıyoruz. Karot da düşük değerde çıkarsa güçlendirme yapılması gerekiyor. Fakat hazır beton demek kaliteli, nitelikli anlamına gelmiyor. Kontrol edilebilir, izlenebilir ve objektif değerlendirmeye tabi olan hazır betonlar niteliklidir” diye konuştu.

Beton Zemin Laboratuvarı Sorumlusu Menekşe Perdi, Kadıköy’de inşaatlardaki beton kalitesinin arttırılması konusunda yıllardır gösterdikleri hassasiyet sonucunda inşaat sektöründe de Kadıköy betonunun sağlamlığından dolayı “Kadıköy Betonu” ifadesinin kullanıldığını, bunun mutluluk verici olduğunu söyledi.

Laboratuvar, 2014 yılı Mart ayından bu yana 2 bin 311 adet binanın risk tespit analizini yaptı.  Ayrıca yeni inşaatlardaki taze beton denetimi de yapılıyor. 2000 yılından itibaren 2 bin 093 şantiyeye gidildi ve 83 bin 259 adet taze beton numunesi alındı. Birim, hazır beton tesislerinin ürettiği malzemenin kontrolünü de yapıyor.

Kadıköy Belediyesi olarak, yıkılan riskli binaların daha sağlam daha güvenli, uzun ömürlü, sağlam olması için zemininden çatı katına kadar binayı kontrol ettiklerini söyleyen Perdi, “Öncelikle zemin etütlerini yapıyoruz. Yaptığımız bütün denetimler yerinde yapılan denetimler” dedi.

7/24 İŞ BAŞINDA

Beton  Zemin Laboratuvarı 7 inşaat teknikeri, 10 yer bilimci ve 7 inşaat mühendisiyle inşaat denetimleri yapıyor. 7 gün 24 saat denetim uzmanları şantiyelerde beton kalitesi denetliyor. Beton numuneleri alınıyor. Beton numunesi laboratuarda su kürüne tabi tutuluyor. 7 ve 28 gün sonra bu numunelerin nihai mukavemeti çıkıyor. Ayrıca mevcut binalardan alınan beton numuneleri de basınç testine tabi tutuluyor.

2014 yılında Kadıköy Belediye Meclisi kararına göre yeni yapılan inşaatlarda temel zorunlu olmak şartıyla en azından binada 3 yapı elemanından numune alma zorunluluğu bulunduğunu, temel ve ara katlardan beton numunesi alındığını anlatan Perdi, “Amacımız istenilen projedeki değer dökülüyor mu, kalıplara giriyor mu, binada o beton kullanılacak mı onun denetimini yapmak” diye konuştu. Perdi, Beton Zemin Laboratuarı’nın tüm denetimleri gidip yerinde yaptığını vurguladı.

NASIL ULAŞILABİLİR?                      

Müteahhit,yapı uzmanı, mal sahibi veya kat malikinin, laboratuara gitmeden bir gün önceden haber vermesi gerekiyor. Laboratuvar yetkilileri programa göre işlem yapıyor. Laboratuvar iletişim numarası (0216) 327 83 50 / (0216) 545 72 53.

RİSKLİ BİNALAR HEMEN YIKILIYOR

Kadıköy Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü ise 2012’den bu yana ilçedeki 2 bin 466 riskli binanın bin 637 tanesine yıkım ruhsatı verdi.

İlgili müdürlük;

2013’te 391

2014’te 529

2015’te 621 riskli binaya yıkım ruhsatı verdi.


ARŞİV