Afrika çöl tozu Türkiye’de!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı duyuruya göre, Kuzey Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgası ile birlikte çöl tozları da Türkiye’ye taşınıyor. Temiz Hava Hakkı Platformu “Astım ve kalp gibi kronik hastalıkları olanlar dışarı çıkmamalı. Dışarı çıkmak durumunda olan herkes maske takmalı” uyarısında bulundu

25 Nisan 2024 - 13:51

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı duyuruya göre, Kuzey Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgası ile birlikte çöl tozları da Türkiye’ye taşınıyor.  25 Nisan Perşembe gece yarısı başlayacak toz taşınımının 26 Nisan gece yarısına kadar iki gün boyunca sürmesi bekleniyor.  Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi- Copernicus Atmosfer İzleme Servisi’nden alınan verilere göre, Türkiye’nin güney kıyılarında Mersin’den kuzey batıda İstanbul’a kadar uzanan bir hat üzerinde yüzey toz konsantrasyonu hassas düzeye çıkmış durumda. Günlük ortalama toz konsantrasyonu Sinop’ta 173 µg/m3 ile en yüksek seviyede. Sinop’u İstanbul (166 µg/m3) Afyonkarahisar (165 µg/m3), Zonguldak (159 µg/m3) ve Ankara (154 µg/m3) izliyor. Mevzuata göre, toz konsantrasyonu (PM10) günlük olarak metreküpte 50 mikrogramı (µg/m3) geçmemeli.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Temiz Hava Hakkı Platformu yaptığı yazılı açıklamada, bebeklerin, çocukların ve yaşlıların tozdan en çok etkilenen yaş grupları olduğunun altını çizdi; kronik solunum yolu hastalıkları (astım, bronşit, KOAH vd), kalp damar rahatsızlıkları ve diyabet gibi kronik sağlık sorunları olan kişilerin toza karşı daha hassas olduğunu hatırlattı. Platformun açıklamasına göre, çöl tozu fırtınaları sırasında astım atakları artabilir, solunum güçlüğü yaşanabilir. Ayrıca toz ciltte de hassasiyete ve tahrişe neden olabilir. Temiz Hava Hakkı Platformu şu önerilerde bulundu: “Başta en çok etkilenecek bebekler, çocuklar ve yaşlılar ile kronik hastalıkları olanlar mümkün olduğunca dışarı çıkmamalı. Konutlarda ve seyahat halindeyken araçlarda pencereler ve klimalar kapalı tutulmalı. Dışarı çıkmak zorunda olan kişiler maske kullanmalı."

 


ARŞİV