DÜNYANIN DÖNGÜSÜ -5

Bu köşede; o ay evrende nasıl bir değişim döngüsü yaşadığından, o ay doğada güzelliklerine şahit olabileceğiniz çiçeklere, tüketilmesi gereken gıdalardan bahçenize o ay hangi bitkileri ekmeniz gerektiğine dek pek çok konuda doğal bilgiler paylaşıyoruz.

05 Kasım 2018 - 09:32

Kasım, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 11. ayı olup 30 gün çeker. ‘Son teşrin, teşrinisani’ diye de bilinen bu ayın adının İngilizce karşılığı olan "November", Latince 9 anlamına gelen “novem” den gelir. Aylara bölünmemiş kış süreci, Ocak ve Şubat arasında bölünene kadar eski Roma takviminde Kasım ayı 9. ay idi.

KIŞIN HABERCİSİ

Kışın habercisi olan Kasım ayında havalar soğuyor. 2 Kasım’da kuş geçimi fırtınası oluyor, 4 Kasım’da da lodos rüzgarları başlıyor. 9 Kasım’da çiğ düşmeye başlıyor, 12 Kasım ise pastırma yazı sıcakları yaşanıyor. 24 Kasım itibariyle soğukların başlıyor, ayın son günü de  ülker fırtınası yaşanıyor.

METEOR YAĞMURU VAR!

7 Kasım’da yeniay evresinde olan Ay, 15 Kasım’ da ilkdördün, 23 Kasım’da dolunay ve 30 Kasım’da sondördün evresinde olacak. 14 Kasım tarihinde enöte konumunda, Yer’den yaklaşık 404339 km uzakta; 26 Kasım tarihinde ise enberi konumunda ve Yer’den uzaklığı yaklaşık 366620 km olacak. 2018 Kasım gök olayları da şöyle; 3 Kasım’da Taurids Meteor Yağmuru, 7 Kasım’da Ay yeni ay evresinde, 15 Kasım’da Ay ilk dördün evresinde, 16 Kasım’da Ay Mars’ı örtecek. 17 Kasım’da Leonid Meteor Yağmuru olacak. 23 Kasım’da        Ay dolunay evresinde, ayın son günü de son dördün evresinde olacak.

  • Ayın sebzeleri: Yer elması, kereviz, pırasa, beyaz lahana, kırmızı lahana, brüksel lahanası, kırmızı turp, karnabahar, havuç, ıspanak, şalgam, pancar.
  • Ayın meyveleri: Mandalina, greyfurt, Trabzon hurması, elma, armut, muz, kuşburnu, ayva, zeytin, nar, balkabağı
  • Ayın balıkları:  Verimli ve bol balıklı bir aydır. Uskumrunun en iyi zamanıdır. Torik artmıştır, lakerdası yapılır. Pisinin en lezzetli olduğu aydır.  Lüfer, eşkina, çinekop, palamut, torik, zargana, levrek, mezgit ve istavrit bol miktarda çıkar ve de çok lezzetlidir. Hamsi de çıkmıştır ve çok lezzetlidir.
  • Ayın çiçekleri: Kasım ayı denince artık sonbaharın bittiği ve kışın yavaş yavaş gelmeye başladığını anlarız. Kasım ayında çiçek ekmek istersek eğer krizantem çiçeği ekebiliriz. Krizantem çiçeği halk dilinde kasımpatı olarak da biliniyor. Dona dayanıklı olan krizantem çiçeği kalıcıdır ve her yıl yeniden çiçek açabilirler. Bu çiçek,  iyimserlik, neşe, uzun ömür ve mutluluk anlamları taşır. Çin’de 3000 yıldan fazla süredir yetiştirildiği için, Kasımpatı “Doğu Çiçeği” ve “Yaşam Çiçeği” olarak da anılır.  Çin Feng Shui sanatına göre Kasımpatıları evinize mutluluk getirir.

  • KUTU: Özel gün ve haftalar

1-7 Kasım: Türk Harf İnkılabı Haftası

3-9 Kasım: Organ Nakli Haftası

8 Kasım: Dünya Şehircilik Günü

10 Kasım: Atatürk’ün ölümü

12 – 18 Kasım: Dünya Çocuk Kitapları Haftası

14 Kasım: Dünya Diyabet Günü

19- 25 Kasım: Ağız ve Diş Sağlığı Haftası

20 Kasım: Dünya Çocuk Hakları Günü

22 Kasım: Diş Hekimleri Günü

24 Kasım: Öğretmenler Günü

25 Kasım: Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü


ARŞİV