DÜNYANIN DÖNGÜSÜ -3

Bu köşede; o ay evrende nasıl bir değişim döngüsü yaşadığından, o ay doğada güzelliklerine şahit olabileceğiniz çiçeklere, tüketilmesi gereken gıdalardan bahçenize o ay hangi bitkileri ekmeniz gerektiğine dek pek çok konuda doğal bilgiler paylaşıyoruz.

30 Ağustos 2018 - 09:53

Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 9. ayı olan Eylül, 30 gün çeker. Arapça eylûl, Süryanice "üzüm" anlamındaki aylûl'den gelmektedir. Hristiyanlar bu aya "istavroz ayı", "haç ayı" ya da Karadeniz'de değiştirilerek "istavrit ayı" derler. Eylül adının İngilizce karşılığı olan "September", Latince 7 anlamına gelen "septem" den gelir. Eylül, M.Ö. 153'e kadar, eski Roma takviminde 7. ay idi. Yahudi asıllı Türk eğitimci Avram Galanti Bodrumlu yaptığı araştırmalar sonucunda Akadlıların altıncı ayı olduğunu ve sevinçten haykırmak anlamına geldiğini savunmuştur.

HAZANIN İLK AYI

Sonbahar mevsimin bu ilk ayının ilk günü meyvelerin olgunlaşmaya başlamasının da başlangıcı oluyor. 4-6 Eylül’de yaşanan Bıldırcın Geçimi Fırtınası’nın hemen ardından 7 Eylül’de Yaz Sonu Fırtınası başlıyor ve bu dönemde sebzeler soğuklardan etkilenmeye başlıyor. Ertesi günü olan 8 Eylül’de de ağaçların yaprak dökümü başlıyor.12 Eylül’de çaylaklar gidiyor, ertesi gün Çaylak Fırtınası oluyor. 15 Eylül’de bağ bozumu bitiyor, 16-17 Eylül2de sıcaklar azalmaya, 19 Eylül’de de güz yağmurları başlıyor. 21 Eylül’deki gün-gece eşitlenmesinin ardından, 23 Eylül’de artık sonbahar başlıyor. 25-28 Eylül’de Kestane Karası Fırtınası, 29 Eylül’de Turna Geçimi Fırtınası yaşanıyor ve turnalar göçüyor. Ayın son günü de kırlangıç ve ebabiller göç ediyor.

EYLÜL’ÜN GÖK OLAYLARI

3 Eylül: Ay sondördün evresinde

7 Eylül: Neptün karşı konumda

9 Eylül: Ay yeniay evresinde

16 Eylül: Ay ilkdördün evresinde

25 Eylül: Ay dolunay evresinde

  • Ayın sebzeleri: Semizotu, mantar, bamya, domates, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya, taze fasulye, kırmızı turp, börülce, kabak, dolmalık biber, kırmızı salçalık biber, salatalık, sivri biber, havuç.  
  • Ayın meyveleri: Adına uygun olarak bu ayda üzümün yeri özel. Diğer meyveler ise mürdüm eriği, kavun, karpuz, incir, hünnap, kızılcık, şeftali
  • Ayın balıkları:  Kılıç, levrek, lüfer, minakop, palamut, sardalya, tekir, palamut, akya, barbunya, orfoz, kırlangıç, kolyoz.
  • Ayın çiçekleri: Aster (yıldız/yıldızpatı çiçeği); papatya familyasına ait, eski çağlardan bu yana bilinen bir kir çiçeği türü. Latince’de yıldız anlamına geliyor. Daha önce İngilizce’de kullanılan isim ise yıldız otu anlamına gelen “Starwort” idi. Ancak sonradan Eylül ayındaki Aziz Michaelmas Günü’ne denk gelen günlerde açtığı için Michaelmas papatyası olarak isim değiştirdi. Eylül’de çiçek ekmek isterseniz eğer yıldızpatı çiçeği ekebilir ve bakımını yapabilirsiniz. Bu çiçek sonbaharın soluk rengine canlılık katan bir renge sahip ve bakımı en kolay olan çiçekler arasında yer alıyor.
  • Özel gün ve haftalar

1 Eylül: Dünya Barış Günü

3-9 Eylül: Halk Sağlığı Haftası

8 Eylül: Dünya Okuma-Yazma Günü

10 Eylül: Türkiye Serbest Paraşütçüler Günü

13 Eylül: Dünya İlk Yardım Günü

19 Eylül:Şehitler ve Gaziler Günü

21 Eylül: Dünya Alzheimer Günü

25 Eylül: İtfaiyecilik Günü

26 Eylül: Dil Bayramı ve Avrupa Dil Günü

27 Eylül: Deniz Kuvvetleri Günü ve Dünya Turizm Günü

Eylül ayının son pazar günü: Dünya Kalp Günü


ARŞİV